Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Wednesday, March 30, 2016

#Abang Ngah

Assalamualaikum. Selamat bertemu kembali.

Ibu menulis sambil berbaring di atas katil wad 2A, Regency Hospital. Masih menunggu bila gamaknya nurse akan panggil ibu habaq kata operation abang ngah dah selesai.

Abang ngah anak ibu yang kuat. Dalam tempoh kurang 6 bulan, dah 2 kali abang ngah masuk OT

Kali pertama tahun 2015. Asalnya nak buang kulat dalam telinga. Tapi dah alang-alang doktor nak bius, ibu mintak doktor sekalikan dengan buang tonsil dan adenoid abang ngah sama.

Sementara abang ngah sihat, elok kita buang siap-siap. Banyak kes tonsil yang ibu tau, akan melarat bila dewasa hingga menggangu kesihatan.

Ibu nak anak-anak inu sentiasa sihat dan ceria saja. Apa saja yang pakar cadangkan, ibu terima. Itu bidang mereka. Allah dah bagi kepandaian itu pada depa. Ibu ikut saja.

Selesai masalah tonsil. Masa follow up, doktor ada bagitau sesuatu. Dari xray telinga abang ngah, nampak macam tulang telinga abang ngah sudah dijangkiti kuman.

Ibu tanya apa yang perlu dibuat. Doktor kata kita tengok dulu. Makan ubat yang diberi. Nanti buat check up lagi.

Tahun ini abang ngah mengadu telinga yang sama sakit. Ibu korek-korek. Hasil lombong menunjukkan tanda-tanda macam tahun lepas punya kes.

Bertangguh jugak seminggu dua nak ke hospital sebab dok mencari doktor yang sesuai. Doktor yang sebelum ni dah pindah hospital. Tawakal saja masa registeration di kaunter.

Ada 2 doktor ENT. Sorang cuti. So mana yang available itu terima sajala. Doktor kata, kejadian dalam telinga abang ngah ni namanya cholesteatoma. Fuuhh... bertambah vocab ibu..

Sebab agak kritikal, terus set date untuk operate buang kejadian luar biasa tu. Kali ni doctor kata kena buat ct scan untuk tau tahap dalam tulang tu dah jadi macamana.

Dah lebih 5 jam. Ibu masih menunggu panggilan nurse ajak ambik abang ngah kat bilik OT.

Abang ngah ditangan mereka yang pakar. Ibu tawakal pada Allah. Ibu dah berdoa. Ibu dah solat hajat. Ibu dah baca yasin. Moga Allah bagi kesembuhan pada abang ngah.

Abang ngah, anak ibu yang gagah!!!

Friday, March 4, 2016

#kelas blog Mac 2016

Dah lama ibu tak update blog. Masa sama 24jam tapi salah sendiri tak pandai nak urus masa.

Mujur hari ni kena ajaq kursus pendek blog. Maka dengan sendirinya blog kuning ni akan di update sebab nak tunjuk contoh update blog via handphone..

Untung laaaa...

Tarraaaaaaa... inilah pelajar ibu yang sangat rajin dan bersungguh-sungguh nak menambah ilmu dalam dunia blog.


Sunday, September 6, 2015

#Bila terkenang masa silam

Assalamualaikum.

Tetiba hari ni teringat dekat orang-orang Kedah. Tak sabaq rasanya nak balik hari raya korban nanti. Apapun halangan yang datang, balik tetap balik heheheheh




Tetiba (lagi), ibu rasa nak imbas satu cerita sambil nak mengingatkan diri sendiri. Tentang kisah kehidupan ibu bersama maktok dan wan di suatu masa dahulu.

Sehingga kini, ibu merasakan ibu bukanlah seorang anak yang baik. Tittle anak solehah mungkin jauh sekali. Ibu memang terkenal dengan ketegaq sedari azali. Suka nak buat ikut kehendak sendiri. Kadang-kadang memang hati dan perasaan orang lain, ibu letak kat tepi.

Degilnya ibu ni sampai maktok pernah keluaqkan warning - Kalau Zakiyah pi, Zakiyah ANAK DERHAKAIsunya bukan besaq pun, ibu terpilih ke pasukan netball mewakil daerah masa tingkatan 5. Maktok tak izinkan, tu saja. 

Dia kata "Awat? Tak puas lagi ka melompat dari tingkatan 1 sampai la ni?? Ni dah tingkatan 5! Nak pereksa! Boleh berenti dah kot".

Sentap?! Ya. Memang terkesan di hati. Sebab ibu terasa ibu bukanlah anak penyejuk hati. Mungkin itu senjata terakhir maktok nak bagi ibu faham yang dia bimbangkan masa depan ibu, yakni anaknya yang disayangi.

Maklumlah, ibu ni adalah anak perempuan dia ni yang sorang-sorangnya bukan berpendidikan madrasah. Memang nampak sangat maktok risau takut ibu tersalah arah.

Tapi sebenaqnya, maktok tak tau. Apapun anak dia ni nak bertindak, muka maktok dan wan lah yang ibu letak di depan sekali. Dari dulu hingga dah jadi isteri ni. Selagi benda tu tak menjatuhkan maruah depa, ibu memang akan terjah pi.

Ibu tetap ingat susah depa besaqkan mak. Asa satu kenangan yang tetap terpahat di memori. Kenangan zaman kanak-kanak yang menjadi trauma dan ibu ingat sampai kini walaupun kadang-kadang rasa itu adalah mimpi.

Ada satu masa, wan bawak maktok, ibu dan abang naik motor. Dipertengahan jalan kena hujan,  sejuk dan wan berenti teduh di sebuah kedai usang di tepi jalan. Masa tu balik berubat abang ibu yang sakit sedari bayi. Maktok dan wan tak pernah tinggalkan ibu. Ke mana pun depa pi, ibu pasti diangkut sekali.

Masih ibu ingat, ibu sangat takut sebab suasana sekeliling gelap dan usang. Maktok letak ibu di atas susunan tin-tin yang sebelumnya bergelimpangan. Maktok dan wan pujuk ibu dan abang sambil depa menahan kesejukan.

Panjang pulak bebelan. Lain kali ibu kongsi lagi. Sebenarnya ibu sekadar nak pesan :

NAK BUAT APA-APA PUN TINDAKAN, 
LETAK MUKA MAK PAK KITA DI DEPAN.

Oklah, sekian!
Related Posts with Thumbnails