Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Sunday, August 15, 2010

jaundis oh jaundis

herankan!
baby sekarang mesti kena jaundis @ kuning
dari bacaan ianya disebabkan oleh serum bilirubin yg tinggi dalam darah
kerana hati baby yg belum cukup matang
untuk proses bilirubin itu!
klu salah tolong betulkan yer...
my babies pun tak terlepas ok
2 kali mak ngah tido wad sebab babies kuning.huru-hara sekejap hidup
kesian tgk baby pakai pampers sj dok bwh lampu 'photo' tu


result tsb dikira berdasarkan berat bayi x 5
so, bacaan darah tak boleh lebih nilai itu
tsb< berat x 5
kalau tsb tinggi, bahaya utk baby ok!
maknanya dia ada kuning
klu nak nilai tsb yg kira jenis ratus² tu,
nilai tsb tadi darab dgn 17
klu x silap saya lerr
(dengaq dr dok kira tsb anak saya hehehe)

kali pertama admitted 23-24 julai...
tido satu malam result tsb adik yg tinggi
tapi dua-dua saya angkut masuk wad
abang pun tinggi jugak tapi sebab dia lebih berat so masih dikira ok
seminggu lepas tu dok ulang ke klinik saja
cucuk tapak kaki amik darah
takdak kat kaki kat tangan
sgt sedih ok tgk my babies lebam sana sini
tapi tabahkan hati sajalah..

org tua-tua kata kalau pusat dah luruh,
kuning akan hilang tapi tidak for my babies
hari ke 9 pusat abang dan adik jatuh
lepas tu kuning bounce u all..

hari khamis 29 july(hari ke 11)
cukuq rambut babies
plan jumaat 30 july nak buat kenduri
sekali baby adik tidoq dari pagi sampai petang langsung tak susu!
kejut tapi tak buka mata
suap dengan sudu, susu keluar balik
sudah! gabra dah

makngah kan ratu airmata
dengan linangan air mata tak henti²
terus memecut ke emergency sebab time tu dah pukul 630 petang
airmata dah tak boleh stop bila tengok baby adik yg langsung tak respon
hati ni dah kecut sangat pikiaq yg bukan²
hati ibu, mana boleh tahan!

malam tu kami bertiga tido wad lagi
abang dan adik tido bawah lampu 'photo' lagi
sebelum ni, adik saja
kali ni doktor suruh dua-dua walaupun result tsb abang masih ok
sebabnya bacaan sentiasa naik turun!

alhamdulillah
lepas tu result tsb adik turun jadi 9
tapi abang masih naik turun
2 hari lepas tu baru both of them free from jaundis


4 comments:

Faramin said...

time raniya warded sbb jaundis,saya pun menangis je keje.pas tu ulang alik hantar susu utk dia.kena tahan 3 hari,jaundis turun.ubat paling mujarab susu ibu,tapi still kena stay bawah lampu tu.haish..

Juraimee said...

jaundice ni kira benda common dah la ni.... anyway.. ianya bahaya sbb ia ada kena mengena ngan hati tapi iy is treated!! smi kalau hati tak function.!!
ubat paling mujarab selalunya depa cakap susu ibu .. iaitu susu yg pertama tuh... jangan dibuang.. memang kaler ada sket kuning.. tapi itu yg paling banyak khasiat...
lagi satu ikut petua orang dulu2.jemuq kan sket bagi kena matahari pagi .. itu ajer.. insya'allah... & ikut jer la cakap doktor... sbb doktor lagi arif!! huhuuhuh

~~ciklinn~~ said...

alahaii kesiannyer kamu...linn yg sorang haritu pun kelam kibut.. nikan dua2 masuk sepital ha.... byk2 berrsabar yer...


umar haritu takkena sbb...masa dia nampak kuning2 tukan mak linn terus mandikan dgn air asam keping... tak taulah kebetulan atau apa... but nurse yg lawat tu kata kuning tu sikitt jer tkaperlu bawak kinik...alhamdulillah...

aduyaiii hat bawah tu..sekali menyusu dua org ha.. linn yg sorang ni pun naik sengall belakang badan... apapun rasa puas sbb dapat susukan umar...

Nurul said...

huhuhu..aku dua2 anak kena jaundice. Bak kata kakak aku, kalo ada anak lagi kemungkinan untuk ada jaundice tuh tinggi. Alhamdulillah tak teruk sangat kecuali si Auni yang bacaan hampir mencecah 200. kena guna lampu ataih bawah. Langsung takleh bagi minum. Sian tengok eh...Dr kata, kalo nyusukan budak jgn makan jamu atau herba2. takut hati budak tak tahan...

Related Posts with Thumbnails