Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Friday, September 3, 2010

Faaqihah


sejak jadi kakak
perangainya sangat-sangat menguji kesabaran saya.
ada saja hal yang dia buat nak bagi orang marahkan dia.

saya tahu
dia nakkan perhatian.
yerla, dulu semua orang peluk dia, pegang dia
bila dah ada adik, perhatian sudah jatuh pada adik-adiknya.

kadang saya yang menyesal sendiri bila marahkan dia.
bila tenung mata dia yang merah berkaca-kaca menahan airmata,
saya yang sedih!

bila saya tercepat tangan memukul dia,
terus sebek menangis sayu, langsung tidak berganjak tercegat berdiri di situ.
kadang-kadang saya terus panggil dia untuk dipeluk
cepat-cepat dia datang dan melepaskan tangisan dalam pelukan saya..
saya yang sayu!
ataupun
bila saya mula bergerak meninggalkannya, terus dia memeluk saya sambil menangis
dan merenung muka saya...
aduhhhh...saya yang pilu!

mujur dia bukan jenis cemburu dengan adik-adik.
walaupun kena marah, dia tetap sayangkan adik-adiknya
sekejap-sekejap datang nak kiss adik.
bila minta tolong ambilkan botol susu, pampers atau apa saja barang babies
dia sangat ringan tulang..

kakak, ketahuilah...
ibu sangat sayangkan kamu!
jangan noti sangat yer....

ya allah..berikanlah aku kesabaran!


6 comments:

Ms.Lilies said...

ada masa aku tgk muka dia cam hsbd ko....ada masa muka cam ko hehehe...

Softtouch [Hanim] said...

sama mcm sy chekiyah...mcm anak sulung sy tu..makin mngada2 plak..buat perangai org kata..tp sy tau dia nk perhatian..kdg2 mmg sy naik angin jgk..pastu mnyesal sbb marah2 dia..buat mcm chekiyah buat tu peluk dia semua..sedih plak sy rasa..

Cikgu ILi said...

Nanti bila Faaqihah dah besar, dia baca entry ni..dia akan terharu sambil bergenang airmata.

Yanie J said...

wah..comelnye anak akak.
ley wat menantu ni
;D

AqeelaAqeel said...

CK..aku jugak begitu...

ibnukhusairi said...

blog awak memang best, kreatif dan seperti kebiasaannya wanita.. suka menulis berkenaan benda yang paling hampir dan yang mereka nampak setiap hari.. senang cakap.. benda yang paling awak sayang.. Hehehe baguslah.. teruskan gaya kreatif penulisan tu ya..

Terima kasih sebab tinggalkan komen di dalam blog saya tempoh hari.. Tq

Related Posts with Thumbnails