Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Thursday, February 17, 2011

Jadi tarzan (bergambar) - UPDATED!


Lepas babai ayah pi keja, ibu dan kakak terus masuk bilik, bobok!
Kakak kena paksa, akhirnya tidur juga dia.
Ibu tak payah paksa, memang sebelum ayah pi keja dah lelap,
so kira sambung balik la. Kena pula babies dah lena. Memang heaven!
Tengah nyenyak-nyenyak tido, macam mimpi gitu dengar suara baby merengek.
Buka mata, abang yang dah jaga.
Tapi merengek cam 'semacam' saja. Terus terjun katil, pegang kepala.
Damn! Panas! Deman. Siang tadi ambil injection.
Capai termometer - 38.7!
Usung masuk toilet, basah kepala.
Time kritikal cam ni, adik pun jaga. Memang ibu jadi tarzan la...
Berdesup turun bawah ambil ubat abang.
Bagi ubat, turun bawah lagi ambil sapu tangan, (tadi lupa, dah kalut).
Celah-celah tu buat susu adik dulu. Tukar pampers dua2. Suhu adik dah ok..angkat masuk buai.
Lap-lap badan abang sambil sebelah tangan lagi enjut buai adik.
Ibu hampir nak jatuh terkan*kang sebab ayaq lap abang menitik atas tiles.
Keep monitoring him. Sampai suhu dah 37, baru letak abang kat bawah.
Main guling2 lagi tu. macam tak demam.
Ibu terus lap badan dia. Tapi dan lagi capai netbook, fb ngan ayah!
'Popok-popok' abang nak bagi dia lena, tapi dia macam tak selesa.
Hidung tersumbat! Sapu vicks kat dada dan belakang, nampak dia ok skit.
Ibu angkat masuk celah kan*kang, sumbat botol susu..
finally...lentok atas peha ibu ni.
Ibu?! Duduk kejung sambil update blog!
Update blog u...tetap!!
Terapi hati gitu!

Sekian, ibu melaporkan langsung dari rumah no 3.
Nampak netbook ibu kat tepi tu. Sedang 'terapi jiwa' tu!

p/s:
Saya memang gabra kalau anak demam tinggi. Takut jadi saw*n tar*k.
Arwah wan saya pesan, mak saya pun tolong pesan lagi sekali,
kalau anak demam, biar anak tidoq atas pangku kita.
Biaq la tidoq sambil duduk pun asal anak atas pangku.
Kot2 jadi saw*n @ t*rik, cempung kepala dan kaki dia
(peluk jgn bagi kepala tertarik ke belakang).

2 comments:

Zur@ZaRi said...

ooo yer ker... zura seriau gak kaloadam demam... sbb dier kan tak tau cakap... setakat nanges jer... budak la katerkan... sayu hati kalo anak demam... tp zura kalo adam demam terus bawak mandi sambil gigil2...
mak yg ajar cenggitu...

Zakiyah Zainon said...

demam siang ok lagi kan..demam malam yang risaunya..dah la saya sorang2 semalam....
mandi tu memang betul..bagus kalau suhu dah tinggi. Kalau kecemasan, hospital akan mandikan dengan ais lagi nak bagi cepat turun suhu tu...

btw..tq zura for sharing!♥

Related Posts with Thumbnails