Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Wednesday, April 20, 2011

Gastrik lagi

Dalam tahun ni, dah 2 kali rasanya ibu gastrik.
Sangat tak suka bila muntah dan cirit-birit yang tak berhenti-henti sampai ibu lembik.
Habis segala sendi yang ada terasa lemah.
Dah la ada baby, kembar lagi tu...oohhhh!sungguh menguji keimanan dan kesabaran ibu.
Mujur pulak time ibu macam ni, ayah ada.
Rezeki ayah la kena take over anak-anak :D

Ibu kena gastrik minggu ni mula Sabtu lepas.
Jumaat, ibu dapat call dari nenek yang dia ke klinik sorang-sorang sebab dia tetiba rasa 'mabuk'.
Mungkin sebab nenek baru tukar ubat.
Dah nangis-nangis nenek call bagitau ibu, sedih sebab tak sihat.
Ayah pulak baru sampai rumah, terus keluar dengan ibu untuk makan dan solat Jumaat.
Akhirnya, nenek di refer ke hospital kat Yishun tempat nenek jumpa doktor.
Nenek kat emergency under observation sampai la malam.
Pukul 9 malam, nenek dah boleh balik. Ibu dah ayah pun elok-elok je sampai hospital.
Mujur ada family pakcik dan paklang yang memang tinggal kat area Woodlands dah lama sampai jenguk nenek.

Sabtu pagi, ibu masak mee sup. Semua makan dengan jayanya.
Lepas tu tengahari ibu masak asam rebus atas permintaan nenek.
Sebab kalut dengan anak-anak, ibu terlewat makan.
Petangnya, tekak dah mual. Perut dah sebu.
Arrgghh....pening dah mari!
Malam, ibu mutah dan mula la kisah berulang ke tandas sampai pagi.
Ibu siap tido bilik lain sebab badan dan seram sejuk nak demam. Ayah on aircond.
TQ ayah sebab sudi layan anak-anak malam tu ;)

Ahad masih sama.
Eng, jiran depan rumah nenek offer macam-macam ubat kat ibu.
Sampai naik malu nak tolak. Dah dia insist sangat nak membantu. ibu terima sajala.
Alhamdulillah, hilangla jugak walau tak sepenuhnya.
Ahad petang ayah kerja. Selalu kami akan balik ke PG lepas habis kerja ayah.
Tapi malam tu memang ibu tak mampu nak drive.
Call ayah, balik Isnin pagi la...

Isnin, bertolak ke PG. Terus hantar anak-anak ke rumah mama.
Ibu balik rehat sepenuhnya kat rumah. Kejam kan!?
Sampai rumah, ayah terus siap-siap nak ke tempat kerja balik.
Lunch ibu keluar ke Kipmart pekena sizzling mee sorang-sorang.

Lepas makan , balik rumah makan ubat tahan muntah dan cirit birit.
Solat, tido!
Petang bangun, solat terus ke rumah mama jemput anak-anak.
Sampai rumah mama, ibu ke longkang dulu, muntah lagi!
"ngandung kot cikgu..abang dengan abdik dok hisap jari je ni"- kata mama melawak.
Isshhhh...tak laa...kalau betul?
Malam ibu pekena tomyam!
Selera orang gastrik yang macam-macam. Hirup sikit-sikit saja takut sakit perut lagi.


Isnin ibu cuti.
Selasa pun cuti sebab kakak pulak muntah di pagi hari dan ibu pun tak baik lagi.
Rabu, sambung cuti.
Ibu masih lemah. Semalam, adik selsema, abang berak-berak + muntah + batuk.
Kakak demam.
Haruslahibu mengumpul tenaga dulu.
Sabtu-Ahad kena kerja kuat!

4 comments:

Huszaini said...

member saya cakap kalau gastrik makan sumi jelly tu... InsyaAllah baik.. sebab dia makan sumi terus kurang gastrik dia.

lagi satu minum susu hi goat tu.. member saya beritau saya laa.. cuba lah..

Zakiyah Zainon said...

ohhh...sumi jelly..sangat suka!
kang kakak ngan kembaq pun pulun sama :P

AyuZa said...

sedapnya koteow tomyam tu..sangat terliur melihatnya..favourite adik tu..

Softtouch [Hanim] said...

alahai siannya cik kiyah..betul kalu kita sakit ni hati risau kan anak2 n bapaknya..yelah mmg dah xboleh layan langsung dornag kalu kita sakit...

Related Posts with Thumbnails