Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Friday, April 1, 2011

Jiwang - Puisi Cinta

Hari ni ibu nak jiwang sikit.
Menyusur kembali denai kenangan masa kesik2 dulu. Tapi tak la kecik sangat.
Dah sekolah menengah la, dah pandai 'minat-minat' kat orang.
Tapi orang yang ibu minat tu tak suka ibu.
Sebabnya ibu ni tak 'cun' lagi comot :P
Tapi ibu tak kisah pun sebab ibu suka-suka saja minat-minat dia.

Kalau kenang kisah-kisah lama, memang lawak rasanya.
Macam-macam kes terjadi. Bila pikiaq balik la ni, macam bangang pulak rasanya!
Tak pa..tu semua kenangan, penyeri hidup adanya..kan?

Tetiba ibu teringat lagu yang sangat ibu suka satu masa dulu.
Sebenarnya ibu sendiri dah lupa akan lagu ni.
Tak dak pun dalam list lagu yang ibu download. Ibu dah lupa padanya.
Tapi Nadia, kawan baik ibu sms beberapa minggu lepas.
Katanya dia dengar lagu ni dan terus teringatkan ibu. Dulu ibu sangat suka nyanyi lagu ni.
Tersangat suka walaupun suara ibu memang sumbang, ke laut adanya.
Tak kesah laa...:P

Jom nyanyi.....

Suaramu...
Gemersiknya bak buluh perindu
Cuba kau lagukan, Cuba kau dendangkan
Mengisi di ruang kamarku

Senyummu...
Menusuk dan membelai di kalbu
Cuba kau ukirkan, Cuba kau pamerkan
Menjadi hiasan hidupku

Tiada terkata, Seindah bahasa
Nak ku huraikan, Nak ku belaikan dirimu
Akan ku syairkan katamu, Akan ku madahkan janjimu
Menjadi coretan gurindam
Puisi cinta...

Akan ku ukirkan senyummu, Akan ku lukiskan tawamu
Menjadikan susunan warna, Potret indah...

Senyummu...
Menusuk dan membelai di kalbu
Cuba kau ukirkan, Cuba kau pamerkan
Menjadi hiasan hidupku...

Menjadi hiasan hidupku...

Lagu ni kumpulan ILUSI yang nanyikan, Ayai dia punya vokalis.
Masa lagu ni di produce, ibu baru darjah 3 kot.

Sebab tu masa sekolah menengah baru layan. Tapi memang sampai la ibu pendengar setia
Sinar FM. Layan lagu-lagu lama.
Itu yang kena dengan jiwa ibu. Klasik gitew...tapi ayah lagi klasik jiwanya.
Lagu klasik filem hitam putih tu dia boleh hafal.
Dengar lagu dah boleh teka lagu tu dalam filem apa. Hebatkan?
hehehehe

p/s:
Tetiba jiwang di hari Jumaat!

5 comments:

mala said...

nak tergelak tengok rambut depa!

Zakiyah Zainon said...

time tu memang trend...hencem tuuu:D

filemmove said...

salam kenal salam persahabatan, saya bermaksud mengajak saudara untuk bertukar link di http://www.cukuhnau.co.cc/2011/03/tukar-link-berbagi-link.html
jika mau memasang banner silahkan konfirmasi dan follow me di http://www.cukuhnau.co.cc/2011/03/tukar-link-berbagi-link.html
salam kenal buat semuanya.. tanks..
http://www.cukuhnau.co.cc/2011/01/mengatur-huruf-dan-warna-pada-postingan.html
http://www.cukuhnau.co.cc/2011/01/cara-membuat-link-warna-warni-pelangi.html
http://www.cukuhnau.co.cc/2011/01/cara-membuat-link-berkedip-warna-warni.html

Si Kandil Hijau said...

oh..ayudin.

kalau kau menjadi aku pasti kau akan mengerti.(muahaha!)

Zakiyah Zainon said...

adik zuhaida : hahahahah cissss!!kak nadia penah jumpa dia baru dapat baby hehehe

Related Posts with Thumbnails