Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Saturday, April 30, 2011

Sangat mengidam

Masa ibu gastrik hari tu, ibu sangat mengidam.
Rasa nak makan itu, nak makan ini, nak yang masam-masam..
semua nak.

Salah satu hari yang ibu cuti tu, tetiba ibu teringat ayaq asam mak Kedah.
Ohh...sangat sedap dan mengecurkan air liur.
Tengh kemas rumah terus stop.
Pi dapur masak nasi, potong kobis buat sayur goreng.
Paling menyemarakkan lagi nafsu makan, bila goreng ikan gelama kering.
Lapau..lapau..lapau..
Capai mangkuk bubur baby. Isi bahan-bahan macam kat bawah ni.

Belacan adalah candu dan wajib.
Cili padi, asam jawa dan garam kasar (tiada dalam gambar)
Lepas tu, masukkan sedikit air, picit-picit dan gaul semua tu.
Cili padi tu patah-patahkan sambil tenyeh-tenyeh bagi sebati dengan belacan dan asam.
Ibu suka masam-masam.
Ibu potong limau kasturi 2 biji, perah nak bagi lebih masam.
Dan hasilnya...

Sungguh syurga, bila suap ke mulut rasanya seperti yang lidah dan tekak nak!
Ohhhh!!! speecless!

2 comments:

chinta... said...

alahai...dah meleleh dah air liur nih

Softtouch [Hanim] said...

perghhhhhhhh cicah ngan ikan bakar sedap tu cik kiyah....

Related Posts with Thumbnails