Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Monday, April 4, 2011

We are the choosen one!

Seperti biasa, jika Jumaat en suami off day, maka ibu akan keluar berdating dengan ayah.
Jemput ayah dengan kereta kemudian kami akan lunch together-gather,
Time solat Jumaat, ayah go for it and ibu menunggu sambil lepak² kat bookstore
looking for interesting books untuk anak-anak.

Same thing happened on last Friday.
Ibu fetch ayah then me'nyeget' ke Kompleks Pasir Gudang.
Masa tu around 12.40 tghari kot. Sampai sana tanya ayah nak makan apa.
Dia kata jemu makan nasi. Sekali dia tarik tangan ibu ke Pizza Hut. ON!

Sambil makan, mata jeling kat depan Pizza tu. Dah ramai jemaah kat luar tu.
hari Jumaat, time solat Jumaat, koridor tu akan dijadikan kawasan solat sebab ruang solat yang ada dah tak cukup. Sampai la kat depan pintu Pizza.

Lepas makan, ayah bergegas ke ruang wudhuk dan ibu keluar ke kedai buku.
Habis solat, menonong dua-dua orang jalan ke parking.
"Ayah tukar duit tak? Barang rumah dah nak habis"
"Tak...tak sempat"
"Ayah ni...potpet..potpet...(ibu mula bebel)"
Hajat nak ajak ayah pi shoping barang rumah.
Bukan senang nak pi sama² lantaran jadual kerja en. suami yang ntah apa-apa ntah tu.
Punya lama ibu potpet sampai la kat depan gate rumah.
Tapi tak la lama sangat pun.

moreless 2.30 petang sampai depan gate rumah.

"Aik..pasal gate terbuka?"- ayah suspen.
" Ayang...pasal pasu ibu ada kat situ", ibu pun ikut suspen sama.
"Ya Allah...motor ayang!", ibu terus jadi kesian tengok muka en suami.
Tadi bukan main bebel, tetiba sayu la pulak tengok muka ayah.
hahahahahaha

Mangsa yang terkedu tengok motor dia masuk statistik mangsa curi motor.
Sangat jahat manusia zaman sekarang ni kan?
Dan sungguh cekap pencuri tu meng'kopak' motor ayah dalam masa 2 jam.
Time tengahari buta pulak tu!

Memang ayah pernah cerita kat ibu, barang-barang kat motor dia
tu memang idaman mat2 rempit. Tapi manala ibu nak ambik port sangat kan.
Mahai camna pun, kalau hujan basah jugak
hehehehehe
Benda yang kena curi tu adalah exsober motor ayah, brand Showa.
Ayah kata benda tu saja sepasang S$600 - 700. Darab la RM2.36 (tukaran semasa).
Pastu break pad ke apa ntah bebudak tu cilok. Siap dengan liver break dan cluth pun depa sapu.
Side mirror pun dua² biji hilang. Adoiii...bengong la manusia zaman la ni kan.

Seat motor tu depa kopak sebab ayah lock exsober tu. Buka seat baru boleh buka padlock tu.
Depa hentak dengan screwdriver kat kunci bawah seat, kopak la benda tu.
Screw bertaburan kat lantai. Dengan minyak-minyak break penuh lantai.
Pandai pulak depa tongkat dengan pasu bunga ibu!
Adooiii..sakit jiwa i tau!

Lepas belek-belek motor, ibu pun call 999.
Panjang dialog dengan awek 999 tu tapi ibu bagitau rumah saya kena pecah.
Bagi alamat, dia terus sambungkan ke Balai Polis.
"ok, kami hantar peronda. Sekajap lagi peronda sampai"

Seketika kemudian (ayat sastera skit), sampai la 2 polis dengan motor masing-masing.
Meluru polis tu masuk tengok motor ayah.
"Uhhh...showa ka bang?" Ayah angguk.
"Ni memang feberet budak2 rempit ni"
Pungpang-pungpang sembang dengan polis, depa suruh pi buat repot kat balai.


Ke balai la pulak mengangkut ayah membuat report polis.
Baru ibu tau Balai Polis Pasir Gudang kat mana sebab jalan tu memang ibu tak pernah lalu.
Sampai sana kena la tunggu pulak sebab depa tengah tukar shift.
Mula ibu nak hangin jugak la..sabauu...sabauuu...


Ibu suruh ayah action buat muka sedih nak masuk blog.
Macam suka pulak kan bila musibah menimpa?
Bukan suka, tapi benda dah berlaku, kalau melalak 4 hari 4 malam,
mengamuk pecah dinding pun apa faedahnya kan?
Silap-silap rugi lagi sebab benda lain pun mungkin rosak sama.

So, ibu dan ayah take this as ujian Allah dan redha sajala.
Ibu pesan kat ayah, mungkin ada benda yang kita terlepas pandang, kita buat salah
dan Allah bagi ingatan kat kita.
Sama-samala kita muhasabah diri kan...
Tapi Allah takkan menduga kalau kita tak dapat menghadapinya!
so, we are the choosen one!
clap..clap..clap

p/s:
Sabtunya adalah hari mengembara ke kedai motor shoping spareparts!

6 comments:

jijah said...

sporting tul incik ayah bergambar utk masuk blog ibu yer.

sabar dan redha yer ibu, Dia nak bagi yg lebih baik tu.

(berat mata memandang, lagi berat bahi memikul)

Ms.Lilies said...

yang penting anak tak ilang cik kiah....betui dak...

sib baik tak masuk umah kome kan

nanne_manja said...

nasib ada pasu tu...
kalo idak, tertonggeng moto hubby u..

Zakiyah Zainon said...

ct: dia memang sporting :P apa yang Allah bagi adalah yang terbaek!



mimi: anak hilang?? adussss....tak tau la gena aku...kalau masuk rumah aku pencuri tu menyesal...tak dak apa yang boleh di angkut pun hehehehe



kak yani; kena pulak time tu mmg ada pasu kosong, i baru ubah pokok tu ke tanah

Softtouch [Hanim] said...

lahai siannya...jahat tol perompak tu...ari jummaat pun dornag bernai buat jahat..mahal tu spare partnya...xpelah ada hikmah disebaliknya tu..

noora said...

ishhh..seriau lak camnih..saya plak kadang2 kalo gi mane2 kejap, mmg tak kunci gate pun..pengajaran ni..lps ni mmg nk kena kunci slalu..da kunci pun leh jadi camnih..takziah ye kak..kata kat hubby akak, angkat moto baru la..bior penyangak tu lg sakit hati..hahahahahah..tp pastikan kali ni pasang pak guard!!

Related Posts with Thumbnails