Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Tuesday, August 16, 2011

Belanga baru

Hahaha...beli belanga baru pun nak masuk blog ka?

Harusss....ibu nak bagitau mak kat kampung, ibu dah beli belanga besaq. Kalau mak mai ni, nak masak banyak-banyak dah tak dak masalah dah. Belanga ni takla besaq tahap kawah, cukup la nak buat masakan untuk angkatan Starex abang tu.



Ni belanga ibu yang baru. Masa mula pindah Pasir Gudang ni, ibu beli barang dapur berdikit-dikit. Sampai la pun tak berapa nak complete macam orang lain. Takat asas dan cukup untuk ibu memasak kat family kecik ibu ni saja. Bila mai sanak sedara...kalut! Masa semua adik beradik ibu mai sini awal tahun retu, siap kena pi beli pinggan makan tambahan. Tu pun adik-adik bujang lagi. Kalau masing-masing dah ada partner, kena tambah stok lagi.



Ni belanga lama. Baru habis goreng ikan keli masa buat keli berladoo berbuka hari tu. Mak suruh beli periuk nasi besaq jugak. Yang ada ni macam sendat sangat bila masak banyak-banyak. Kang pelan-pelan la anakanda lengkap barang kat rumah ni. Semua yang ada memang ala kadar saja. Sekali family nak mai, menggelupoq pi beli itu ini kasi upgrade hehe ginila gayanya orang baru nak mulakan hidup...

3 comments:

Nurul said...

betul tuh lip..ehehe...belanga kecil, bila mai bala tentera..ya ALLAH..seksanya nak masak banyak..

Zaher said...

besaq tera mana gamk tu????brp bijik cucuq badak buleh sekali goreng?haha

KELI OH KELI said...

jom tgk blog khas ikan keli...macam2 ada....semuanya tentang ikan keli...
http://kelipenang-aquamutiara.blogspot.com/

Related Posts with Thumbnails