Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Saturday, August 6, 2011

Daging goreng kunyit

Assalam....
Nak masuk subuh ada lagi lebih kurang 20 minit lagi, so as usual ibu gunakan waktu yang tenang ni untuk update blog ibu ni. Kalau malam, jangan harap ibu dapat pegang hp ni lama-lama, kang kakak yang mulut potpet tu akan sound ibu " ibu ni lamanya main hp, bg la kakak pula. Dah lama ni kakak tunggu" sambil buat muka terkerut-kerut dahi kat ibu. Padahal ibu baru je pegang.
" ni kan telefon ibu, biarla ibu guna dulu. Ibu nak baca berita ni"
"kakak tahu la telefon ibu, tapi bagila kakak pula. Tidak masuk syurga orang yang kedekut" sambil angkat jari telunjuk tunjuk2 kat ibu.
Ewahhh...baca hadis pulak ek. Ada saja la kakak ni. Tak faham lagi konsep hak milik, asal dia nak, dia suka, ada sajala cara untuk dia dapatkan benda tu. Kakak...kakak!

Berbalik kepada tajuk entry pagi ni, ya! Ibu dengan semangatnya bersahur nasi pagi ni. Lauknya adalah daging goreng kunyit, cabai 'tumih' dan sayur taugeh masak lemak! Semalam mode teringat masakan mak kat Kedah. Teringat daging goreng kunyit mak yang yummy mak buat masa mak mai rumah ibu cuti sekolah yang lepas. Pukul 430 ptg, ibu dan Kak Y, opismate ibu ke Kipmart yang dekat dengan opis ibu ni. Terus serbu gerai daging. Beli setengah kilo saja. Dah lama tak beli daging, sekilo 22 hengget rupanya sekarang ni. Beli barang dapur sikit, terus balik semula ke opis sebelum jalan mula jem!

Lepas berbuka, ibu teringat pula cabai 'tumih' yang mak selalu buat kalau ada balance sambal belacan. Tak pun memang mak akan buat cabai tumis ni untuk stok makan nasi sebab dia tahan lama. Dulu masa ibu dok asrama pun, mak akan masakkan ni sebagai bekal kat asrama time bulan puasa. Inilah menu penambah selera time nak bersahur.




Inilah rupanya cabai tumih yang dah siap dimasak. Simpan dalam tupperware sebab buat stok. Makan dengan nasi panaih....uiiihhhhh..mabelessss!

Misi utama menu bersahur adalah daging goreng kunyit! Potong daging kecik-kecik, kupaih bawang besar, bawang putih, halia, cabai besaq, masuk dalam fridge. Esok bangun tinggai nak masak saja.

Pukul 4 terjaga, masak nasi, gaul garam kunyit kat daging dan ibu setelkan sedikit ibadah di awal pagi. 430 baru mula menumis bawang. Sambil tu masak taugeh masak lemak. Kang kering tak berkuah, tercekik pulak ayah!



Taraaaa....lauk sahur ibu dan ayah pagi ni. Tak dilupakan juga sayur taugeh masak lemak...



Pukul 5 kejut ayah. Berselera ayah makan sampai bertambah-tambah. Ingatkan dia tak layan cabai tumis ibu, sekali bersudu-sudu dia cedok gaul dengan nasi panas. Kena buat stok baru kalau macam ni. Minggu depan ayah kerja malam, bolehla buat stok untuk ayah bersahur kat opis.

Itulah kisah sahur ibu pagi ni. Siang nanti nak balik Singapore. Nenek dah call bagitau dia tak selera berbuka dan sahur sorang-sorang. Balik la kan teman dia.

No comments:

Related Posts with Thumbnails