Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Tuesday, August 23, 2011

Kulit mak dara

Sebelum ini ibu ada bagitau yang kulit kat tapak tangan ibu kering bangat, gatal-gatal dan pecah. Sangat pedih dan menggerutu kasar. Pernah sekali tu, ibu wash adik berak, lepas tu dia punya tinja tu melekat pulak kat tangan, paling spesifik kat kulit yang kering tu. Dahla pecah, kena air pedih lepas tu melekat tinja adik yang liat tu baekkk punya kat situ. Perghh..sambil cuci bercinta tahan pedih!

Ni lah rupanya tapak tangan ibu yang menggerutu tu. Tangan kiri.



Lepas tu ibu sapu minyak kelapa darah. Asal kering minyak tu, ibu sapu lagi. Usap-usap sikit kat kulit kering tu. Alhamdulillah, kulit kering tu dah ok. Kulit yang menggerutu tu jadi keruping dan boleh ditarik buang. Lepas tu, kulit baru nak naik. Tempat yang pecah tu pun dah naik isi hari kedua ibu apply minyak kelapa dara.



See! Kulit menggerutu dah hilang berganti dengan kulit pink yang baru. Kulit ibu kembali dara ok! Lepas ni, sapu minyak kelapa dara lah la..murah, asli, tradisional! Kalau minyak kelapa dara habis, minyak masak pun ok, minyak kelapa jugak hehehe...

No comments:

Related Posts with Thumbnails