Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Wednesday, August 17, 2011

Makaroni bakar

Akhirnya, makaroni bakar berjaya dihasilkan dalam kelam kabut. Seperti biasa, sampai saja ibu di rumah, ayah sedia mengangkut anak-anak. Ibu terus meluru masuk opis kat rumah pulak.

Jarang masak makaroni, jadi ibu tak pandai nak mengagak. Sepeket la rebus, hambik kau! Sebelanga hasilnya. Nasib baik dah ada belanga besaq, so tak dak la masalah nak menggoreng nanti.

Siap rebus, sambil tunggu makaroni kembang, ibu siapkan bahan untuk menggoreng nanti. Agak-agak dah nak angkat makaroni tu, ibu tumis bahan-bahan. Kasik cili masak, daging empuk. Elok je bahan menggoreng masak, makaroni pun dah selamat direbus dan ditoskan. Terus masuk dalam kuali, kacau kasi rata.

Sambil menggoreng, oven siap dipanaskan. Habis goreng masuk dalam bekas, tuang telur yang dah di mix dengan susu, tabur cheese, masuk oven.

Dan hasilnya.....



Cheese nampak hangus. Ada dua bekas yang dibakar. Yang satu lagi kecik sikit dan makan time berbuka. Yang bekas ni overcook ni sebab ibu biarkan dalam oven walaupun dah habis bakar konon nak simpan sahur dan keep it hot. Panas oven yang berbaki tu buatkan makaroni bakar ibu terus dibakar. Tapi memang sampai pagi masih ada suam-suam panasnya.



Bila sejuk baru senang potong. Yang makan time berbuka tu memang fresh from oven, so berderai la makaroninya tak melekat lagi dengan telur.

Hari ni nak masak lasagna pulak. Peti ais dah full of cheese hehehe...montel la lepas ni hari-hari makan cheese...

3 comments:

Ms.Lilies said...

Lama aku xbuat makaroni bakar....zaman peknen aritu je gilo buat haha

Zaher said...

hak2....

nanne_manja said...

wah wahhhh..montel ler u lepas nie..menu ada cheese :D

Related Posts with Thumbnails