Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Thursday, August 4, 2011

Matematik mencari mukasurat juzuk dalam Al-Quran

Sempena Ramadhan yang penuh dengan keberkatan ini,
ibu nak share something dengan semua pembaca blog ibu.
Info ini ibu dapat dari FB maksu ibu yang dia pun ambik dari FB kawan dia kot gamaknya.
Tapi tak kisah la kan..yang penting info dan ilmu yang nak ibu share ni.

Ok..begini.
Cara-cara untuk mencari mukasurat mulanya juzuk di dalam Al-Quran.
Kaedah yang sangat simple dan menunjukkan betapa Al-Quran itu penuh dengan ilmu yang tak terjangkau dek akal.
Gedung segala ilmu ada di dalamnya...

Contoh...
Ibu nak cari juzuk 18
(Al Quran ada 30 juzuk saja ok. Jangan tetiba nak cari juzuk 38 pulak)

Kaedahnya (3 step sahaja) :
1. Juzuk yang nak di cari tolak 1 ---> 18-1 = 17
2. 17 (hasil tolak tadi) darab dengan 2 ---> 17 x 2 = 34
3. Letakkan nombor 2 selepas jawapan tadi ---> 342

Jadi, juzuk 18 berada di mukasurat 342. Sila semak..betul tak?

Cuba try test tengok untuk juzuk-juzuk yang lain? Betul tak?
Sekian, perkongsian hari ni.
Sila panjangkan dalam blog anda jika berminat. Tuan dia izinkan, moga ilmu yang dikongsikan ini dapat memberi manfaat kepada semua.
InsyaAllah

Ma'assalamah!

No comments:

Related Posts with Thumbnails