Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Saturday, August 20, 2011

Puasa selepas 15 Ramadhan

Mood masak memasak ni dah mula menurun. Hari tu bersemangat masak spageti la, makaroni bakar la, plan nak buat lasagna! Tapi plan itu terbantut. Hari yang sepatutnya ibu masak lasagna tu, bertukar jadi nasi. Sebabnya, mama bagitau petang tu dia tak suap babies nasi lagi. Balik rumah, ibu pun masak nasi lembik skit, boleh suap babies.

Semalam, khamis malam jumaat, ibu ajak adik-adik opis berbuka kat rumah. Geng-geng penyelaras ibu bersama geng yang suka lepak kat unit ibu. Khalis, Awa, Daus, Fadzli dan Faris. Ajak Elis dan Izzati, tapi si Izzati tu malu dengan ibu sebab jarang-jarang sembang dengan dia. Lagipun dia agak baru kat kolej ibu. Si Elis nak datang, tapi dah kawan baiknya malu, dia temankan la Izzati. Kang berbuka sorang pula.

Ibu masak pecal pari bakar, ikan kembung masak cabai, sayur lemak kobis, sambal belacan dan ulam-ulaman. Tetiba, ibu terbuat laksa dek sebab sayangkan ikan yang membeku dalam freezer. Roti jala pun ada. Khalis dengan Awa tolong jalakan. Ibu bancuh tepung, suruh depa buat. Lulus! Partner roti jala adalah kari ayam nenek yang dah sebulan beku. Nak buat sebelum ni, tukang makannya tak ramai. Time gini, baru berbaloi.

Punya excited berbuka, sampai terlupa nak snap gambar hidangan yang penuh bersusun di atas meja!

Dan pagi ni, ibu bersahur simple saja. Nasi goreng. Balance nasi putih berbuka beramai-ramai tu banyak lagi dan masih elok, nasi goreng sajalah. Goreng telur kat ayah, settle! Ayah lagi suka makan gitu. Ibu pun suka masak yang simple macam tu, tapi sesekali, nak jugak test skill memasak hehehe



Nasi goreng pagi ni. Sebesen hehehe. Ada sikit saja balance. Ayah bertambah sampai 3 kali. Ada balance sikit, kakak bangun 540 tadi dan minta nak makan. Habissss....

2 comments:

azieazah said...

Betul, kadang2 kita habis idea nak masa utk berbuka.

Apapun, nasi goreng waktu bersahur tetap best!

Zakiyah Zainon said...

sahur dengan nasi berlauk, macam tak berapa nak pi tapi kalau dengan nasi goreng, asyik bertambah saja hehehhe

Related Posts with Thumbnails