Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Sunday, August 7, 2011

Sambal belacan ibu

Pagi ni bersahur di Singapura. Masa berbuka, ibu masak bawal sweet and sour tapi tak dimakan pun. Bukan tak sedap tau, tapi ibu dan nenek pekena nasi beriyani yang nenek tapau dari Geylang. Sebungkus share berdua dengan nenek. Ehh! Berempat sebenarnya! Twin pun ibu suap jugak! Belasah hehehe

Waktu sahur, ikan bawal sweet sour tu menjadi santapan. Nasib baik jadi sweet sour nya walaupun masak time berpuasa ni. Takut jugak kang sweet sour jadi salt sour ke salt sweet ka...

Nenek siap request suruh ibu buatkan sambal belacan untuk dia time nak berbuka tu. Ibu terlupa nak tumbuk sebab kalut dengan twin tu. Nenek kempunan la pulak nak merasa sambal belacan buatan ibu dengan buah binjal jeruk yang dia dah prepare nak campur dalam sambal belacan tu. Nenek kata dah terasa rasa masam sambal belacan kat lidah dia. Adehhhh...bersalah la pulak! Tapi nenek kata tak pa, sebab berbuka dengan nasi beriyani tak kena pulak makan dengan sambal belacan.

Sahur time, pukul 4 ibu dah cerah mata sebab kat rumah pun time tu juga ibu selalu terjaga. Kena pula, abang dok merengek nangis sambil mata pejam. Angkut abang ke hall tepuk-tepuk sikit terus lena. Sejuk sangat kot dalam bilik tadi.

Lepas abang dah lena, ibu ke dapur panaskan lauk. Nampak cili merah yang nenek dah keluarkan. Pagi-pagi buta, ibu pun mulakan operasi menumbuk. Bila nenek masuk dapur terkejut dia tengok ibu buatkan sambal belacan pagi-pagi buta. Ibu kata takut nenek ngidam esok, rasalah sikit time sahur ni. Banyak2 kang takut sakit perut pulak esok.

Maka, berseleralah nenek makan nasi dengan sambal belacan buah binjal yang diidam-idamkan tu. Nak ambik gambar tapi nenek dah simpan dalam fridge. Takut rosak katanya. Itulah stok dia untuk dibuat peneman nasi supaya makan lebih berselera.

Ibu terasa happy bila air tangan ibu disukai oleh nenek. Bukan senang tau nak masak kena dengan selera nenek yang memang particular bab-bab masakan dan makanan ni. Nak masak yang hebat-hebat, nenek bab memasak lagi hebat. Pandai buat sambal belacan pun kira hebat jugak la kan! Hehehe

Picture tak boleh upload pulak....!! Oklah, jom subuh!

2 comments:

edaleeja said...

alamak CK...kecur air liur ku. heheheheala, awak tu mmg dr zaman camping lg terer masak...ngaku aje la dik...

Zakiyah Zainon said...

kak aida, malu i tau nak mengaku pandai masak :Phehehehehe...
selama memasak campping tu, terkena dengan selera budak2 kembara kot yang memang makan jenis tak kira..belasah!

Related Posts with Thumbnails