Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Monday, August 22, 2011

Setiap yang berlaku ada hikmahnya

Assalam

Lama rasanya ibu tak update blog time lepas sahur menunggu masuk waktu subuh. Pagi ni tetiba noredaline ibu terembes lebih dan sistem simpatatik ibu tengah berfungsi dengan jayanya, ibu pun update blog di pagi hari.

Pagi ni ibu dan ayah bersahur roti jala yang ibu buat untuk nenek berbuka. Nenek pesan suruh bawak balik sebab ayah tak makan lagi. Ibu jamah sekeping saja, berkeping-keping lagi ayah yang habiskan. Ibu sibuk membasuh pinggan mangkuk yang ada kat dalam sinki sambil ayah dok layan roti jala kat belakang ibu. Tetiba, ibu nampak air bergelinangan di atas lantai! Alaaaaaa.....masalah lama berulang kembali! Saluran sinki bawah tanah ni mesti tersumbat lagi! Benci tau...dah la nak raya, memang acara main air besar-besaran akan berlaku, time gini jugakla dia nak tersumbat segala bagai!

Dengan hati penuh bengkek sambil dok bebel kat ayah kes air sinki melimpah, ibu bukak pintu kabinet dapur bawah sinki tu. Kena cuci segera. Dah la minggu lepas baru ibu cuci dapur dan rumah. Lagipun baby suka main tarik-tarik pintu kat situ. Ibu keluarkan barang yang ada kat situ sebab nak mengelap lantainya. Elok saja ibu angkat tong air yang kosong, terkejut beruk ibu.

" Ya Allahhhhh.... Ayahhhh! Tengok tu! " sambil ibu kalut-kalut cari benda nak ketuk benda alah yang menyebabkan noredeline ibu terembes. Ibu punya tindakan refleks ni memang pelik sikit. Terus tangan ibu capai bekas plastik kosong dan tenyeh-tenyeh kepala dia.
" Ya Allahhhh.... bahaya ni. Mujuq tak kena kat baby. Dah la baby suka main kat sini ".

Tau apa benda tu wahai pembaca blogku sekalian!?



Ianya adalah lipan. Lipan bara ka dak ibu tak pasti. Setau ibu lipan bara warna merah tapi ni warna hijau. Lipan bara dah sejuk kot namanya hehehe. Tapi sengat dia kat hujung tu tetap warna merah. Asal nama lipan, dia tetap mengerikan ibu.

Tetiba, terus bersyukur. Terus berfikiran positif sambil dok mengemop air sinki tu. Takpa la air melimpah pun, tetiba ibu redha walaupun tadi bebel segala bagai. Kalau air tak melimpah, tak la ibu tahu yang ada lipan kat situ. Ibu tolak lipan yang dah terputus tu masuk dalam lubang sinki balik, tetiba!!!! Sekali lagi noreadeline ibu terembes lagi.

" Ayangggggg.... Ada lagi satu! Ya Allahhhh.. Besar... Besar.. "
Ayah bangun capai spray ubat nyamuk. Ehh!! Boleh jalan ke ayah? Ayah kata boleh. Ibu pun ambik dan spray kat lipan tu. Tengok dia dok sengap. Mabuk racun kot!

Ibu teruskan aktiviti bersihkan lantai tu. Lepas dah siap, ibu penyek-penyekkan lipan tu. Sori lipan, i terpaksa berlaku kejam sebelum u bertindak kejam kat family i!

Hati ini tak putus-putus bersyukur. Ibu cerita kat ayah, dulu masa ibu camping, harversack ibu penah dengan sendirinya jatuh tanpa ada sapa-sapa sentuh. Beg adalah barang yang perlu cun! Packing mesti cantik dan balance. Kalau terbalik tu kira tak berapa nak balance la. Memang kami akan lawan, beg sapa paling kemas dan tegak dan tak terbalik bila ditegakkan.

Time beg ibu terbalik tu tu tengah dok baca doa sebelum mulakan perjalanan. Ibu pun angkat bila dah nak memulakan perjalanan. Tetiba, sorang senior ibu tahan ibu dari galas beg tu dulu. Dia ambik ranting kayu dan kuis- kuis kat beg ibu. Tau ada apa? Rupanya ada seekor kala jengking kat tali beg ibu. Bahagian pinggang pulak tu! Bayangkan jika kala tu menyepit ibu yang masa tu kat dalam hutan banat yang tak tau koordinat berapa. Kala itu juga ibu tak pasti apa yang akan berlaku.

Walaupun hari tu kiranya ibu kalah bab packing tercun, tapi semua tu ada hikmahnya. Ibu terselamat dari gigitan yang berbisa. Dan ianya seperti hari ini. Dan ibu bertambah yakin, setiap yang berlaku itu pasti ada hikmah-Nya!

7 comments:

azieazah said...

Syukur... setiap kejadian pasti ada sebab dan penyelesaian. Kadang2 kita hanya tahu merungut saja, tak sedar ada pengajaran di sebaliknya.

Apapun, lipan tu memang bahaya, apalagi bila kat rumah ada baby yang merangkak sana sini..

mala said...

mujuq tak dak yang kena sengat!

Zakiyah Zainon said...

Kak AA : betul tu kak, kita manusia ni suka merungutkan...tapi Allah maha mengetahui segalanya...



mala: tu la...alhamdulillah...

Faramin said...

che kiah,takut tgk lipan tu.kalau saya yang jumpa,mau pengsan.nasiblah air tu melimpah.betullah setiap yang jadi ada hikmahnya.

noora said...

Allah pelihara keluarga akak..alhamdulillah

Si Kandil Hijau said...

noreadeline tu apa?

Zakiyah Zainon said...

fanaz: hehehehe...itu le, walaupun tak pengsan tapi tetap terlompat2 kat dapoq..terkejutQ



syikin: alhamdulillah....



adik: hormon la..

Related Posts with Thumbnails