Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Tuesday, September 13, 2011

Hobi

Tetiba ibu nak cerita tentang hobi ibu.

Dulu masa sekolah rendah, suka kumpul setem.

Naik menengah, ibu suka kumpul duit syiling dan kertas lama. Duit baru pun ada. Duit obersea ok!

Masuk uni, ibu suka mengembara. Terasa cool bila galas beg besar dari tuan kat belakang, pakai selipar jepun, seluar dan baju lusuh, jalan dlm butik kat klcc. Ada brani nak buat macam tu? Ibu pernah haha lepas tu salesgirl buat pandang-pandang-jeling-jeling. Dengan tangan calor-balor berselipar jepun, ada hati tanya pasal harga baju dalam butik mewah. Belasah janji rasa cool dijiwa!

Hobi ibu yang nyata tapi jarang ditunjukkan adalah bercucuk tanam. Sila percaya. Memang itu hobi yang selalu berbunga-bunga di jiwa. Masa sekolah rendah, ibu pernah buat kebun sayur dengan mak. Walaupun kerja kat kebun, mak yang lebih banyak buat tapi ibu nak ambik nama juga yang bercucuk tanam adalah hobi ibu hahaha

Dah ada rumah sendiri, bunga dijiwa bab bercucuk tanam ni terus berputik. Berdikit-dikit ibu bercucuk tanam. Lengkuas dah, kunyit dah, karipole dah, pandan dah, limau kasturi dan limau purut dah tapi hidup segan mati tak mau! Oppss...lupa! Daun kesum dan pudina pun ada ok disamping pokok ulam - lemuni.

Kalau perasan, pokok yang ibu tanam semuanya pokok boleh makan. Memang sampai la, rumah ibu belum ada pokok bunga. Sila percaya dan ianya benar. Beza dengan jiran sebelah ibu yang jenuh dengan tumbuhan hiasan sampaikan pokok periuk kera pun ada. Ibu suka sebab teringat nostalgia tika suka 'memberuk'kan diri di belantara. Cool!!

Isnin lepas, ibu bagitau pakcik tukang kebun opis ibu.
"Pakcik, kalau pakcik potong pokol ni saya nak tau!"
"Boleh... Bila puan nak? Petang ni pakcik bagi".
"Eh...bila-bila pakcik potong la. Bukan nak segera pun"

Panjang lagi dialog kami. Pendek cerita, petang pukul 6 masa balik kerja, bungkusan plastik berisi pokok yang ibu minta dah ada kat pos guard. Wahhh....terbaek.

Selasa. Bungkusan masih dalam kereta. Balik kerja bawak masuk dalam rumah letak atas meja.

Rabu. Ibu ada seminar kat Melaka. Seharian kat sana.

Khamis. Kerja 8-5 macam biasa. Jumaat cuti. Harap boleh curik time nak berkebun.


Masih dalam bungkusan saat seperti mula ibu menerimanya. Harap sempat la ibu curik time nak berkebun-bunga. Dah terbayang-bayang laman ibu yang berseri dengan bunga warna warni ni.

Gamak-gamak, impian berbunga ibu ni telaksana tak? Mak, sila bagi semangat boleh!?

Opsss...buat adik bongsu ibu - Zatil Izzah (gila glemer nama dia), sila jawab exam UPSR dengan baik. Jangan pelik dah tua-tua ni, ibu ada adik umur cam gitu. Mak bersalin umur dia 47 tahun masa tu dan ibu dah first year kat uni. Ibu dukung dia orang kata cucu mak. Sentap!!!
Sambung balik pesanan buat adik bongsuku - Harap dapat meneruskan rekod cemerlang-gemilang-terbilang kakak-kakak mu ini. Hadiah? Tunggu result keluaq nanti baru kita cerita panjang!

Hari ni anak-anak pukul 8 dah pengsan, tapi pukul 1130 ibu tak tido lagi pehal? Selalu, ibu yang lalok awal siap paksa depa lena. Tutup lampu biar kelam. Tektik keji nak suruh depa tidor awal dan ibu pun dapat beradu dengan jayanya.

Ok, dah lewat. Ibu cuba pejam mata. Esok janji pukul 530 pagi nak bertolak ke Melaka.

Adakah .....?

2 comments:

~ZaZa~ said...

5A:IPHONE..
4A:HANDPHONE SONY
3A:KAMERA
2A:KAMUS BESTA
1A:APA2 AJA...

BLEH KA?????
HEHEHEHEHE

Zakiyah Zainon said...

Melampauu!!!
Kak dulu dpt kamus dewan bahasa sj
Hadiah mesti berunsur ilmiah, paling x boleh hp.
Kak dah keja baru beli...

Related Posts with Thumbnails