Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Tuesday, September 13, 2011

Suasana beraya

Raya! Raya!
Raya kali ni ibu tak sempat nak posing gambar dalam pakaian raya dengan banyaknya. Tahun-tahun dulu pun sama juga adanya. Kalau time bujang, baju raya dipakai semasa nak pi solat raya, balik masjid terus tukar uniform sebab nak kena kerah tenaga kat dapor. Lepas dah kahwin ni, solat sunat raya di masjid dah terstop. Tahun ni lagi hebat, pagi raya baru bertolak balik kampung!

Raya tahun ni, makteh anak beranak balik ke kampung. Esoknya, atok Din (bapa mertuaku) datang melawat cucu-cucunya. Celah-celah tu ada lagi saudara mara biras ibu yang tak henti-henti bertandang. Lusanya, mak ndak dari Perak balik ke kampung. Kiranya, rumah nenek kat kampung tak sunyi sampailah raya ke 5 bila ibu sekeluarga dah balik ke PG.



Atok Din (2 dari kiri) bergambar dgn anak cucunya. Baju pink kat tengah tu nenek yakni mak atok din. Sebelah nenek adalah makcik mertua ibu hehehe boleh pakai istilah gitu? Serba oren tu mak busu, adik atok din. Yang hujung sekali biras ibu a.k.a mak ngah dan sebelahnya adalah nenek kembaq. Harmoni tak keluarga ibu? Walaupun nenek kembaq dan atok din dah lama berpisah tapi hubungan anak dan cucu tetap akrab. Bertambah akrab sejak Akhmal, adik ipar ibu meninggal tahun 2009. Mungkin itu hikmahnya dari kehilangan yang terjadi.

Ada juga sesi jalan-jalan raya. Ke rumah saudara-mara biras ibu di Paya Luboh. Kat situ, tak raya pun mesti singgah kalau balik Melaka. Dah macam rumah keluarga sendiri dah rasanya walaupun hanyalah saudara kepada biras ibu saja pun. Dah jauh dengan keluarga sendiri, sapa yang sayang dan terima kita, itulah keluarga kita tempat tumpang kasih sayang..




Kembar yang pulun makan biskut bekalan. Lepas tu belasah lemang, mee dan kueh raya.



Baju raya pink hadiah Kak Suzie owner bengkel jahit baju kat Shah Alam. Ibu order kot FB sebab dah tak sempat nak pi shopping. Elok-elok je muat dengan baby. TQ kak. Nanti hadiah kat ibu kembaq pulak ekkk...hahaha! Melampau!!

1 comment:

Hamba kerdil said...

amboi.. beraya sakan nmpk... :)

Related Posts with Thumbnails