Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Tuesday, October 18, 2011

Bimbang seorang guru dan ibu

Tugas ibu menguruskan pelajar yang menjalani praktikal secara langsung. Oleh itu dari sekecil masalah hingga ke sebesar-besar masalah, majikan akan menghubungi ibu mengadu hal. Ibu terima segala komen yang diberikan dan kemudian akan menilai kembali aduan itu. Selalunya, majikan benar tapi ada juga kes majikan mengada-adakan cerita untuk menyelamatkan diri.

Terbaru, seorang pelajar dihentikan majikan kerana kesalahan berulang. Pertama membawa lelaki ke apartment (disediakan majikan) dan kedua menipu mc. Ibu tunggu pelajar melapor diri selepas di terminate, tapi tiada. Pelajar dikesan dan akhirnya terpaksa berdepan dengan 'serigala jadian' ini.

Paksa dia call dan bagitau penjaga. Bila hp ditangan ibu, terserlah segalanya. Gambar bercium bibir dengan boofren memenuhi skrin. Ibu tekan dan soal, akhirnya mengaku sudah terlanjur. Mula katanya sekali. Ha!! Ibu ketawa dan kata kepadanya -

" 10 tahun saya sudah menjadi guru, saya tengok hidung, kening dan mulut, saya sudah tahu keadaan di dalam seluar awak. Sebelum awak lebih jauh menipu, berapa kali sudah berlaku?"

Dan jawapannya, lupa. 3-4 kali. Percaya? Sila jangan! Sudah lebih barangkali!!

Ini bukan kes pertama yang ibu hadapi, berkali-kali sampai ibu tak tahu apa tindakan yang perlu ibu buat? Hati seorang guru sangat bimbang,apatah lagi kalau dari sudut hati seorang ibu yang punya anak dara! Terasa berpeluh badan walaupun bilik beraircon memikirkan masa depan yang akan anak-anak ibu lalui.

Selepas penat bersoal siasat, bersilat menepuk meja, berjegil mata, menjerit, merayu dan menasihati, ibu keluar mendamaikan hati. Luahkan perasaan pada yang setia disisi sambil mengisi perut yang kenyang dengan 'masalah-masalah' ngeri.Ya Allah.....peliharalah keturunan kami! Ibu takut!!

2 comments:

Nurul said...

nauzzubillah..semoga dijauhkan keturunanku dengan perkara2 sebegini..

noora said...

kak, yg last skali tu buat saya lapoooooooo...bestnya pizza hut..ade menu baru x??

Related Posts with Thumbnails