Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Wednesday, November 16, 2011

Kisah hari raya

Ibu dan keluarga bertolak ke Kedah pada pagi Aidiladha. Pagi pun tak la pagi sangat. Dah pukul 1030 baru bertolak. Gedebak-gedebuk, pukul 1130 baru lepas tol Skudai. Bila dah anak kecik ni, berhenti sana sini adalah wajib. Alhamdulillah, ibu Dan family sampai ke destinasi pukul 9 malam. Itu pun bukan di rumah maktok lagi, langsung ke rumah wan (sebelah Abah) yang khabarnya tidak sihat. Semua keluarga ada di sana. Jadi senang la ibu. Jumpa kat situ pun ok la. Kalau nak ronda rumah depa sorang-sorang, kena ambik cuti 2 minggu baru dan kot.

Kisah sepanjang perjalanan memang tahap mencabar. Dah lama ibu tak memandu jauh sendiri. Balik Melaka pun terasa lambat ya nak sampai, ni kan pula balik Kedah. Kalau out station dok naik kereta jabatan, ada driver. Itu yang best, ibu boleh tido hehehe bila kena drive, jeles pulak tengok ayah dok lena dengan anak-anak kat belakang.


Aksi Abang Dan Adik kat rumah sementara menanti ayah pulang kerja di pagi raya.

Balik kampung, ibu sempat jumpa kawan baik ibu, auntie Nadia and family. Ibu sampai rumah dia dah petang. Sibuk sembang sampai dah time cerita Soffiya. Last episod pulak tu. harus la sangkut lagi sejam. Lepas tu kami pi makan kat KFC beramai-ramai.



Iman, Dina, kakak, Abang, adik Dan ayah. Ibu ambik gambar. Nadia and Azrul atau mesranya Labu tengah order. Kakak ngan Kak Dina bukan main mesra, padahal jumpa setahun sekali saja.

Ibu nak share something kat sini. Ibu dengan Nadia ni sekelas dari tingkatan 1 sampailah uni. Itu yang kami sangat close dan dah terasa seperti keluarga sendiri. Bila dah jadi kawan baik, rupanya taste pun lebih kurang sama. Adalah sangat terkejut, cover sofa kat rumah Nadia boleh sama dengan cover sofa ibu. Cuma design sofa je beza hehehe

Singkat sangat balik kali ni. Memang ibu tak puas. Rumah Mak Ngah saja yang sempat pi. Maklang, maknjang, tok-tok sedara, abang dan mak-Pak sedara yang lain semua tak Dan nak pi.

Kawan-kawan lain pun tak Dan nak jumpa. Banyak buang masa kat Pejabat Imigresen nak siapkan passport. Khamis time nak bertolak balik, ibu dapat berita tak best skit, tapi tak per, teruskanlah perjalanan sebab ibu memang Ada agenda lain pun kat Melaka yang lebih meriah - lepak kat pantai belakang rumah, bawa anak-anak mandi kolam Dan hadir majlis akad nikah Khalis Dan Fadzlee...weeee!!! Tercapai juga hasrat ibu nak tengok akad nikah depa.

Next entry ibu cerita ok. Apa yang penting, hidup mesti enjoy, happy dengan keluarga Dan kawan-kawan kita.

2 comments:

Juraimee said...

giler tak best cuti sekejap sangat kan?? patut nye paling kurang sebulan baru syiok...!!

Zakiyah Zainon said...

tu arrr....apa nak buat..

Related Posts with Thumbnails