Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Wednesday, November 23, 2011

Saya sudah! Anda?

Assalamualaikum.
Pertama kali, tahniah pasukan Harimau Muda atas pingat emas yang diperolehi. Tak sia-sia ok ibu buat spec baru semata-mata untuk menonton perlawanan malam tu. Rasanya menang game bola sepak lebih hebat dari jadi juara keseluruhan kan!?

Ibu bercuti sekarang. Terpaksa bercuti lebih tepatnya. Mama, pengasuh babies keguguran. Kalau tidak saat ini ibu perlu menghadiri kursus di Gambang tapi atas sebab-sebab tersendiri, ibu diarahkan untuk tidak hadir. Nampakkan hikmah di situ. Allah itu Maha Mengetahui segalanya....

Oklah, hari ini ibu telah berjaya membuka akaun pelaburan emas di Maybank. U all dah buat ke belum? Atau u all memang dah awal-awal lagi buat, ibu yang lewat. Hehehe dah lama ibu simpan hasrat nak buka akaun ini tapi asyik tertangguh. Dari harga emas murah sampai lah dah naik semula dan turun balik then naik lagi, baru ibu berpeluang membuat pelaburan. Sempena cuti hari ni, ibu berkesempatan ke bank time anak-anak tido, tapi ayah ada tolong lena sama hehehe. Kakak dah ikut nenek ke Melaka.



Harga hari ni RM 178.31/gram. Oklah tu. Mimpi kot kalau nak tunggu harga emas RM 50/g. Nak cecah RM100/g pun dah mustahil. Tapi mana la tau kan, esok-esok kalau dia turun, kita pi la tambah lagi.

Senang saja nak buka akaun ni. Bawa ic, isi borang, duit setem duti RM10 dan haruslah duit mengikut jumlah emas yang nak dilaburkan. Ada kawan ibu yang dah invest bagitau kena ada salinan ic, ibu pun siap-siap photostat tapi orang bank tu tak mintak pun.

Pada kawan-kawan yang belum ada investment emas, jom la kita pakat-pakat tambah pelaburan. Banyakkan cabang simpanan masa depan ni, tak rugi pun. Tapi kalau ada yang jenis suka beli emas fizikal pun ok. Beli rantai, gelang tapi ibu jenis tak suka memakai, rasa rugi pulak kalau beli macam tu. Terpulanglah pada masing-masing punya pilihan.

Dah invest emas ni, cukup haul dan nisab, jangan lupa keluarkan zakat...insyaAllah, lebih berkat hendaknya.

Sekian, sekadar berkongsi.

No comments:

Related Posts with Thumbnails