Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Thursday, December 8, 2011

Diperkuda atau diperlembu?


Ibu suka kalau tulisan ibu memberi manafaat atau semangat kepada sesiapa yang membacanya. Ibu menulis blog sekadar suka-suka. Apa yang ibu tulis ada juga perkara yang ibu tak suka. Bila ibu tak suka sesuatu perbuatan, ibu akan tulis di sini menjadi ingatan kepada ibu agar ibu tidak berbuat perkara yang sama. Yerlah kan, keluarga jauh untuk betulkan salah silap kita. Kawan-kawan pun hanya yang betul-betul kawan akan menegur kalau kita tersilap.

Maaf pada yang menunggu untuk ibu menulis keburukan orang lain di sini. Rasanya penantian anda itu sia-sia. Ibu bukan orang suka mereka cerita menjaja keburukan orang apatah lagi peribadinya. Ibu akan meletakkan diri ibu dalam situasi yang ibu tak suka, supaya ibu sedar sesuatu itu adalah salah dan tidak benar. Ibu sebolehnya mahu menulis yang indah-indah sahaja...

Sorry, ibu bukan budak hingusan yang boleh diperbodohkan. Ibu boleh jadi kuda untuk diperkudakan dan dipergunakan tapi ibu bukan lembu yang boleh ditarik hidungnya dan diperbodohkan. Hidup mesti ada pendirian.

image hasil google! cute jugak lembu ni kan? gua pinjam beb!

Ibu izinkan kalian merekacipta cerita kisah ibu. Cerita kalian ibu tak payah reka, kerana kalian sendiri membentuknya. Sebagai pesanan agar kita tidak lupa diri (bukan kata-kata pujangga, tapi Allah yang kata) :

Janganlah kamu mencampuradukkan antara yang haq (benar)
dengan yang batil (salah),
dan janganlah kamu menyembunyikan yang haq itu
sedangkan kamu mengetahuinya"

(al-Baqarah : 42)

Tetiba ibu terasa syahdu dan sedih. Sedih melihat tingkah manusia yang hipokrit dan bermuka-muka...

2 comments:

Juraimee said...

Cesss.. Gua ingat cerita politik tadik! Baru nak rasa bersemangat. Hahahahaa....

tsunamidihatiku said...

Sesetengah orang terpaksa jadi kuda @ lembu..walau tau mana haq dan mana yang batil...semua kerana doniaaaaaa

Related Posts with Thumbnails