Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Wednesday, November 30, 2011

Lain Padang Lain Belalang?

Ibu orang utara, bertemu jodoh dengan orang Singapura. Bagaimana bertemu? Errmm...nantilah ibu cerita ekkk

Berbalik pada topik. U all paham kan tajuk entry ibu kali ni? Bila mendapat pasangan yang berlainan negeri, ada banyak juga perbezaan dari segi budaya dan bahasa walaupun masih serumpun adanya.

Kalau adat tu, kami masih boleh cover-cover lagi kalau tak tahu. Tapi kalau bab bahasa, hehehe loghat negeri memang jadi masalah. Tapi ibu masih ok rasanya, yang banyak hadapi masalah adalah ayah. Dia memang kurang faham loghat kedah apatah lagi dia memang selalu berbahasa Inggeris dengan kawan-kawannya.

Satu kisah lucu semasa kami berPJJ satu masa dulu. Seperti kebiasaan, lebih kurang 2-3 bulan sekali, ayah akan turun ke Kedah melepas rindu..eceh!

Ayah memulakan cerita pada ibu. Perbualan kami lebih kurang macam ni la...

Ayah : Tadikan masa abang jumpa dengan abah, abah tanya. Mula abang tak faham..

Ibu : Abah tanya apa?

Ayah : Bila balik?

Ibu ketawa...

Ayah : Itulah..abang terdiam. Dok kata kat dalam hati, aku baru sampai abah dah tanya bila nak balik.

Ibu terus ketawa.

Ibu : Abang jawab apa? Faham tak maknanya?

Ayah : Itula...Abah tengok abang blur kot dia pun tukar soalan - Bila sampai?

Sejak itu ayah dah dapat satu ilmu baru hehehe Memang ada perbezaan makna dan penggunaan perkataan mengikut tempat.

Kisah kedua berlaku semasa ibu dalam van pulang dari kursus bersama kawan-kawan. Entah macam mana terkeluar topik bahasa dan loghat.

Ibu : korang kalau sebut perkataan bangsat, makna apa?

Kawan A: Makna tak elok la..

Ibu : tak elok kan? Contoh kalau marah orang - macam bangsat! Tapi kalau loghat kedah ada makna lain.

Kawan B: ya ka? Makna apa?

Ibu: lebih kurang macam orang merantau. Contohnya, dia tu pi membangsat dulu kat sana...ikut ayat la..Dia tu orang bangsat kat sini maksudnya dia tu orang luar yang merantau kat sini...

Kawan A, B, C : uiikkkk....keras tu!!!

Lain padang lain belalang. Kata orang, kalau orang kedah bercakap dengan orang sarawak jangan sesekali cakap "boleh pinjam gerek hang?". Boleh kena penumbuk katanya sebab gerek tu bermakna awek atau kekasih. Betul ke? Tapi kalau kat Singapore, depa selalu sebut 'gerek seehhh'. Lain pulak maknanya kan..hehehe

Itu hanya sedikit contoh yang ibu berikan. Jadi bila kita berkawan, bergaul dengan orang yang lain loghat bahasanya, jangan cepat tersentap atau berfikiran negetif bila sesuatu yang dituturkan orang lain agak kasar pada kita pada fahaman kita. Mungkin dia tidak bermaksud begitu kerana mengikut loghatnya, perkataan itu biasa-biasa sahaja.

Yang penting, jangan terus melenting. Saling belajar untuk faham loghat orang lain. Sentiasa berfikiran positif dan jangan sensetif tak kena tempat hehehe kata 1Malaysia...iya dak?

Tuesday, November 29, 2011

Rindu itu datang lagi

Ya, rasa rindu itu bertamu lagi.
Menusuk-nusuk hati, merobek-robek jiwa dan minda.
Mencungkil kembali semua kenangan indah di sana.
Ibu sangat rindukan suasana dingin di situ..
di atas puncak sana.

Kenangan di salah satu puncak G7 , Puncak Ulu Sepat .

Monday, November 28, 2011

Abang dan Adik

Abang dan adik sudah 1 tahun 4 bulan. Sekejapkan masa berlalu. Saban hari ibu pejam mata harungi saja masalah yang datang dalam membesarkan kakak dan kembar. Setelah berusaha mengatur perjalanan hidup agar terurus, ibu berserah dan redha saja akan ketentuan Allah yang akan berlaku selepas itu.

Ibu jauh dari saudara-mara. Memang betul-betul hidup berdikari, berdiri di atas kaki sendiri dalam membesarkan anak-anak. Bertuahlah pada sesiapa yang dekat dengan ibubapa dan adik beradik, banyak tangan yang boleh membantu meringankan beban.



Abang yang makin bijak. Sudah pandai mengikut ibu mengalunkan zikir walaupun hanya bunyi aaaa..aaaa...sambil menggoyangkan badannya ke kiri dan ke kanan. Kalau nak tidur, mesti kena ada alunan zikir sambil berguling-guling di atas perut ibu. Dah pandai peluk bantal dan tutup muka bila dah lena hehehe...



Adik masih lagi seperti adik. Manja yang terlebih sikit dan nak menang saja. Dah pandai mengusik abang. Adik masih tidur dalam buai tapi tidak sekerap dulu. Kalau lambat sangat nak lena dan ibu dalam keadaan banyak kerja, masuk je dalam buai. Sekejap saja, lena lah dia.

Doakan moga ibu terus kuat dan sihat untuk menjaga dan mendidik anak-anak ibu ni. Memang jadi ibu zaman sekarang perlu kentalkan?

Sunday, November 27, 2011

Pemandangan itu

Seperti sedia maklum ibu pulang ke Kedah sempena AidilAdha yang lalu. Itu sudah ibu coretkan. Ini kisah yang lain pula ingin ibu ceritakan.

Bila pulang ke utara, ibu akan melalui satu kawasan yang memang menggamit memori lama, terus tercuit rasa itu. Rasa rindu yang teramat. Seperti rasa jatuh cinta adanya. Bila terpandangkan pemandangan itu, kadang-kadang ibu rasa seperti hendak menangis sendiri.



Inilah pemandangan yang ibu rindukan. Ibu lebih merindui suasana ketika berada di puncaknya. Ibu tetap ceria dan gembira walaupun makan bercatu, tidur berlapik akar kayu, badan calar balar, tak mandi dan gosok gigi, baju tidak berganti, atau apa sekali pun kekurangan yang ada, ibu tetap rindukan semuanya. Semua kenangan tika bergelut di dalam belantara bersama kawan-kawan yang sejiwa.

Pengalaman menjadi pendaki banyak mengajar ibu tentang dunia dan akhirat. Bila berada di puncak, bertambah ibu sedar akan kerdilnya diri ini jika dibandingkan dengan dunia ciptaan Allah. Darinya ibu kumpul semangat, membentuk diri menjadi insan yang lebih kuat dan tabah. Darinya ibu kenal kawan dan sahabat.

Ohhh!!! Terlalu dalam rindu ini untuk mendaki...eceehhhh!!

Saturday, November 26, 2011

Pemakanan anak-anak

Ibu bukanlah seorang pakar pemakanan tapi bila dah menjadi seorang ibu, kita akan berusaha untuk memastikan anak-anak mendapat khasiat pemakanan yang sebaiknya. Kalau boleh, ibu nak anak-anak ibu ni menjadikan sayur sebagai jajan masing-masing. Itu tak mustahil sebenarnya kerana ibubapalah yang mencorakkan pemakanan anak-anak. Kalau seusia 1 tahun telah dikenalkan dengan gula-gula dan snek yang tidak berkhasiat tanpa kawalan, anak-anak akan ketagih akannya kerana rasanya yang telah sedia maklum memang kena dengan lidah mereka, lidah kita juga pun!

Semasa membesarkan kakak, cabaran akan jajan ni memang kurang. Kalau ada yang beri, ibu yang makan. Ibu memang kawal. Kadang-kadang nenek pulak yang break the rules..errmm, terpaksalah ok kan saja. Tapi kalau berlebihan memang ibu akan opp kan!

Mujur nenek suka belikan buah-buahan pada kakak. Maka membesarlah kakak sebagai seorang yang sukakan anggur, oren, epal, strawberi dan lain-lain lagi.

Bila tiba turn kembar, memang mencabar. Sebabnya kakak sudah kenal jajan dengan jayanya walaupun sayur dan buah tetap menjadi kegemarannya. Ibu memang keras hati untuk belikan jajan buat kakak sesuka hati. Stok kakak dapat di sekolah bila ada sambutan hari jadi kawan-kawannya.

Terkini, ibu tengah kenalkan twin dengan yogurt. Hajat hati, biarlah yogurt ni menjadi kegemaran mereka hingga dewasa. So far, memang berebut dua beradik ni bila makan yogurt. Ibu pun tak sempat nak suap ke mulut sendiri hehehe



Kali ni ibu pilih mixed berries. Not bad rasanya. Ibu makan sesudu awal saja lepas tu dah tak sempat. Menjerit-jerit dua beradik nak...



Adik, duta yogurt Dutch Lady.



Abang, duta bersama. Yogurt ni baik untuk abang yang sembelit.

Ehh...Salam Maal Hijrah 1433...jangan lupa doa akhir dan awal tahun!

Friday, November 25, 2011

Tumpang tuah

Satu sifat ibu yang memang sangat ibu pasti - ibu tidak suka menumpang kelebihan orang lain, menggunakan pangkat atau kedudukan orang lain untuk menaikkan diri sendiri. Ibu sangat pasti yang ibu tak suka akan hal itu.

Dari zaman sekolah, uni dan sudah bekerja, sifat itu masih ada pada ibu. Ibu kadang-kadang kagum dengan kawan-kawan yang kamceng dengan pensyarah sampai boleh duduk di kerusi dan menggunakan pc pensyarah. Ibu pulak, kalau boleh lari, nak saja mengelak dari jumpa mereka di luar kelas. Kalau hantar assignmet, mesti time petang bila pensyarah dah balik hehehe

Hinggalah zaman bekerja, ibu masih sama. Ibu tidak suka sikap membodek bos walaupun ibu pernah dituduh mengadu hal pada bos. Padahal, itulah perkara yang paling ibu tidak suka buat. Ibu hanya melaporkan urusan dan hal yang berkaitan kerja. Kalau bersembang pun, cuma sembang kosong yang tidak memberikan keuntungan pada ibu pun.

Ibu memang orang biasa-biasa. Orang kampung yang tiada harta. Tapi ibu bersyukur kerana ibu ditemukan dengan kawan-kawan yang dari keluarga berpangkat dan berada. Kadang-kadang, ibu segan sendiri takut yang kata ibu menumpang kemewahan sebab mereka memang sangat tidak berkira dengan wang ringgit.

Sekadar berkongsi, ibu pernah sebilik kepada cucu seseorang yang berpangkat Tun yang sangat terkenal di Parlimen Malaysia. Ibu memang cuak bila suatu masa ketika ibu ke kl, x-roommate ibu menjemput untuk makan malam di rumahnya di Bukit Tunku. Terfikir, macamana ibu nak gaya laku ni. Rupanya, hidup mereka sangat sederhana, makan dengan tangan, hidangan lauk pauk pun sama, sangat merendah diri bila berbicara.

Ada juga kawan-kawan lain yang ibubapanya berpangkat dato dan berkepentingan dalam negara tapi kehidupan mereka memang sederhana dan merendah diri. Hinggakan ibu yang serba kekurangan ni tidak pernah berasa tersisih bila berada di kalangan mereka. Dan yang penting ibu tak pernah menggunakan kelebihan itu dengan menjaja nama-nama mereka yang berpangkat itu walaupun hubungan yang ada boleh dikatakan lebih kekeluargaan.

Kadang-kadang ibu pelik sendiri, kenapa kita yang biasa-biasa ni suka sangat mendabik dada bercerita itu dan ini kehidupan orang kaya. Padahal orang-orang yang kaya, berpangkat dan berharta sangat merendah diri dan malu untuk mencanang kelebihan yang dimiliki mereka.

Memang ramai orang yang suka menjaja-jaja nama-nama dato atau orang yang berkepentingan, baik dengan dato itu, kenal dengan dato ini untuk meletakkan diri masing-masing lebih tinggi dari orang lain. Lawak pun ada bila ada nama orang yang disebut itu adalah orang yang ibu kenal sekian lama. Pernah makan semeja, tidur serumah bersembang gelak ketawa anak beranak. Tapi ibu diamkan, biarlah..kita dengar saja cerita dan sembang itu kerana orang itu juga mungkin kenalannya.

Ibu nak ibu dikenal bukan kerana ibu kenal 'mereka-mereka', tapi biarlah ibu dikenal melalui performance dalam kerja. Dan bila berjumpa -"laaaaa.....che kiyah ka? Uncle/Untie ingatkan sapa tadi!". Biar mereka yang suka mencanang kenal orang itu dan ini tercengang dan tahu yang ibu tidak suka menumpang..

Saya hanya orang-orang biasa....

Masanya telah tiba

Seketika tadi, ibu mendapat sms dari kawan opis lama. Katanya Cik Mail, driver di opis lama ibu telah menghembuskan nafasnya yang terakhir di Hospital Kangar.

Errmmm... Kelu sebenarnya. Ibu punya banyak kenangan dengan Cik Mail. Ibu bekerja di KK seawal penubuhannya. Bilangan staf yang sedikit membuatkan kami akrab. Bekerja dalam serba kekurangan membuatkan kami saling bantu membantu dari pensyarah hinggalah ke driver.

Ketika itu, dialah satu-satunya driver yang kami ada. Ajaklah ke mana, pasti dia akan memandunya bas atau kereta dengan rela hati, hinggalah tiba Cik Aziz yang menjadi teman sejawatannya.

Dalam perjalanan kami ke mana-mana destinasi, dia sangat suka pasang kareoke. Suaranya ala-ala Broery gitu tapi jarang dia nyanyi di khalayak kami, segan barangkali. Cuma ibu yang tak malu-malu menyanyi walaupun suara ibu memang ke laut adanya.

Al-Fatihah buat arwah. Orang baik-baik memang Allah sayangkan....

Thursday, November 24, 2011

Jom kahwin!

Ibu dah kahwin ya..saja letak tajuk cam gitu hehehe

Oklah, ibu nak share kisah kahwin adik-adik opis ibu ni, Fadzlee dan Khalis. Cinta sepejabat adanya. Mula dulu cuba menidakkan bila ibu bertanya "korang ni couple ek?". Tapi sekilas pandangan dan senyuman korang tu, akak dah tau yer maknanya hehehe

Ibu berpeluang ke majlis akad nikah mereka pada Jumaat yang tarikhnya sangat cun 11.11.11. Dengan wang mas kahwin sebanyak 40 hengget(kalau tak salah), hantaran yang sama dengan tarikh yang dipilih dan 3 kali lafaz, maka sahlah hubungan cinta dua orang ni.

Tahniah untuk kamu berdua. Hidup rumahtangga memang indah kalau kita pandai melayarinya. Akan jadi pahit dan masam jika itu corak yang kita berikan.

Memang sangat perlu bertolak ansur dalam hubungan. Tolak ansur yang kadang-kadang membuatkan kita makan hati sendiri. Maka selalulah berbincang dan meluahkan rasa dari hati ke hati agar hubungan telus dan tiada perkara yang di simpan di dalam hati.



Selamat melayari alam rumahtangga ya adik-adikku. Akak rasa bulan depan, bertambahlah list yang akan cuti 3 bulan hehehe

Wednesday, November 23, 2011

Saya sudah! Anda?

Assalamualaikum.
Pertama kali, tahniah pasukan Harimau Muda atas pingat emas yang diperolehi. Tak sia-sia ok ibu buat spec baru semata-mata untuk menonton perlawanan malam tu. Rasanya menang game bola sepak lebih hebat dari jadi juara keseluruhan kan!?

Ibu bercuti sekarang. Terpaksa bercuti lebih tepatnya. Mama, pengasuh babies keguguran. Kalau tidak saat ini ibu perlu menghadiri kursus di Gambang tapi atas sebab-sebab tersendiri, ibu diarahkan untuk tidak hadir. Nampakkan hikmah di situ. Allah itu Maha Mengetahui segalanya....

Oklah, hari ini ibu telah berjaya membuka akaun pelaburan emas di Maybank. U all dah buat ke belum? Atau u all memang dah awal-awal lagi buat, ibu yang lewat. Hehehe dah lama ibu simpan hasrat nak buka akaun ini tapi asyik tertangguh. Dari harga emas murah sampai lah dah naik semula dan turun balik then naik lagi, baru ibu berpeluang membuat pelaburan. Sempena cuti hari ni, ibu berkesempatan ke bank time anak-anak tido, tapi ayah ada tolong lena sama hehehe. Kakak dah ikut nenek ke Melaka.



Harga hari ni RM 178.31/gram. Oklah tu. Mimpi kot kalau nak tunggu harga emas RM 50/g. Nak cecah RM100/g pun dah mustahil. Tapi mana la tau kan, esok-esok kalau dia turun, kita pi la tambah lagi.

Senang saja nak buka akaun ni. Bawa ic, isi borang, duit setem duti RM10 dan haruslah duit mengikut jumlah emas yang nak dilaburkan. Ada kawan ibu yang dah invest bagitau kena ada salinan ic, ibu pun siap-siap photostat tapi orang bank tu tak mintak pun.

Pada kawan-kawan yang belum ada investment emas, jom la kita pakat-pakat tambah pelaburan. Banyakkan cabang simpanan masa depan ni, tak rugi pun. Tapi kalau ada yang jenis suka beli emas fizikal pun ok. Beli rantai, gelang tapi ibu jenis tak suka memakai, rasa rugi pulak kalau beli macam tu. Terpulanglah pada masing-masing punya pilihan.

Dah invest emas ni, cukup haul dan nisab, jangan lupa keluarkan zakat...insyaAllah, lebih berkat hendaknya.

Sekian, sekadar berkongsi.

Monday, November 21, 2011

Kerana mu

Seminggu ibu hidup tanpa cermin mata. Tertinggai di kampung balik raya hari tu. Siang pakai contact lens, malam tengok tv aci kenyit-kenyit kecikkan mata. Nak buat baru dok bertangguh dulu, takat tengok tv gitu-gitu saja, bertahan la dulu.

Tapi demi malam ni, petang tadi ibu buat baru. Power pun dah naik, nampak lebih clear. Dah pukul 5 baru pi kedai. Nasib baik sejam dah boleh siap!



Demi mu Malaysia....

Ok, second half dah nak mula! Moga Malaysia berjaya!!!

Friday, November 18, 2011

kakak menang!

Minggu ni opis ibu ada event. Dan hari ni ada acara pertandingan fashion untuk kanak-kanak. Dari minggu lepas ibu dah bagitau kakak dan dia tak sabar-sabar nak masuk. Kakak dah mula belajar jalan sambil cekak pinggang dan melambai-lambai.

Mula ibu plan nak pakaikan kakak kimono tapi susah nak dapat. Pikir punya pikir, ibu teringat baju yang sepupu ayah bagi. Ibu nak buat ala flinestone tapi...errmmm entah macamana ibu teringat konsep retro. Beli cermin mata gelap, hairband, rantai labuh, baju corak cheetah dan pakai legging.

TQ pada kak y dan awa yang mendandan anak dara ibu ni. Cermin mata ibu beli tak berapa nak retro, student ibu pinjamkan kakak cermin mata depa.

Taraa.....kakak selepas make over!



Tak ramai yang masuk. Ada 2 kategori. 2-4 tahun dan 5-6 tahun. Kategori kakak ada 4 orang saja.

Kakak menang!!



Kecik-kecik ni, ibu izin lagi catwalk and pakai macam ni. Dah besaq nanti, no more ya sayang... Tahniah kakak!! Ibu sayang kakak!

Thursday, November 17, 2011

Ujian

Ujian Allah datang dalam pelbagai bentuk.
Ada ujian kesenangan, ada yang mendapat ujian kesusahan.

Kadang-kadang kita tengok seseorang itu, dah la cantik, keluarga kaya raya, bijak, senang kata dia memiliki segala apa yang kita ingini. Tapi ibu suka berfikir (mungkin sedikit negatif), pasti ada kekurangan juga dalam hidupnya, cuma kita tidak nampak dan tak tahu sahaja.

Bila ada orang yang susah, malangnya bertimpa-timpa. Sudahlah hidup sederhana, wajah tak seberapa, kadang-kadang ada pulak yang menderita sakit. Nampak kan? Kesusahannnya datang bertimpa-timpa.

Susah dan senang, kedua-duanya adalah ujian Allah. Selalunya, bila kita susah, kita kata Allah sedang menguji kita. Bila sentiasa mewah dan senang, kita kata Allah kasihkan kita. Ujian susah dan senang adalah sama. Kedua-duanya adalah ujian. Kedua-dua kerana Allah kasihkan kita.

Pada ibu, ujian kesusahan lebih baik kerana naluri manusia, bila susah dia akan terus ingatkan Allah. Memang ada yang senang tetap bersyukur, tapi masih banyak yang lupa dan bongkak dengan kemewahan yang Allah berikan.

Setiap detik dan saat, kita sentiasa diuji. Awas, Allah senantiasa melihat adakah kita setiap detik dan saat bersyukur pada pemberiannya.

Bersyukur?
Bagaimana kita bersyukur pada Allah?
Cukupkah dengan hanya sekadar menyebut alhamdulillah?
Uruslah rasa syukur kita itu sebaiknya......

Wednesday, November 16, 2011

Kisah hari raya

Ibu dan keluarga bertolak ke Kedah pada pagi Aidiladha. Pagi pun tak la pagi sangat. Dah pukul 1030 baru bertolak. Gedebak-gedebuk, pukul 1130 baru lepas tol Skudai. Bila dah anak kecik ni, berhenti sana sini adalah wajib. Alhamdulillah, ibu Dan family sampai ke destinasi pukul 9 malam. Itu pun bukan di rumah maktok lagi, langsung ke rumah wan (sebelah Abah) yang khabarnya tidak sihat. Semua keluarga ada di sana. Jadi senang la ibu. Jumpa kat situ pun ok la. Kalau nak ronda rumah depa sorang-sorang, kena ambik cuti 2 minggu baru dan kot.

Kisah sepanjang perjalanan memang tahap mencabar. Dah lama ibu tak memandu jauh sendiri. Balik Melaka pun terasa lambat ya nak sampai, ni kan pula balik Kedah. Kalau out station dok naik kereta jabatan, ada driver. Itu yang best, ibu boleh tido hehehe bila kena drive, jeles pulak tengok ayah dok lena dengan anak-anak kat belakang.


Aksi Abang Dan Adik kat rumah sementara menanti ayah pulang kerja di pagi raya.

Balik kampung, ibu sempat jumpa kawan baik ibu, auntie Nadia and family. Ibu sampai rumah dia dah petang. Sibuk sembang sampai dah time cerita Soffiya. Last episod pulak tu. harus la sangkut lagi sejam. Lepas tu kami pi makan kat KFC beramai-ramai.



Iman, Dina, kakak, Abang, adik Dan ayah. Ibu ambik gambar. Nadia and Azrul atau mesranya Labu tengah order. Kakak ngan Kak Dina bukan main mesra, padahal jumpa setahun sekali saja.

Ibu nak share something kat sini. Ibu dengan Nadia ni sekelas dari tingkatan 1 sampailah uni. Itu yang kami sangat close dan dah terasa seperti keluarga sendiri. Bila dah jadi kawan baik, rupanya taste pun lebih kurang sama. Adalah sangat terkejut, cover sofa kat rumah Nadia boleh sama dengan cover sofa ibu. Cuma design sofa je beza hehehe

Singkat sangat balik kali ni. Memang ibu tak puas. Rumah Mak Ngah saja yang sempat pi. Maklang, maknjang, tok-tok sedara, abang dan mak-Pak sedara yang lain semua tak Dan nak pi.

Kawan-kawan lain pun tak Dan nak jumpa. Banyak buang masa kat Pejabat Imigresen nak siapkan passport. Khamis time nak bertolak balik, ibu dapat berita tak best skit, tapi tak per, teruskanlah perjalanan sebab ibu memang Ada agenda lain pun kat Melaka yang lebih meriah - lepak kat pantai belakang rumah, bawa anak-anak mandi kolam Dan hadir majlis akad nikah Khalis Dan Fadzlee...weeee!!! Tercapai juga hasrat ibu nak tengok akad nikah depa.

Next entry ibu cerita ok. Apa yang penting, hidup mesti enjoy, happy dengan keluarga Dan kawan-kawan kita.

Tuesday, November 15, 2011

Kisah Jiwa Lara



Assalamualaikum.

Ibu memang jarang menonton tv kala lewat malam. Bagi ibu pukul 10 tu sudah cukup lewat. Selalunya ibu tidur seawal berita jam 8 pun tak habis lagi. Sangat awalkan? Tapi sejak kembar dah mula melasak, ibu tidur awal jugak. Tapi tidur-tidur ayam. Alang-alang tak boleh nak nyenyak, ibu buka tv dan telah terlayan cerita ini - JIWA & LARA.

Mula-mula ibu tengok gitu-gitu saja. Esoknya ibu ikuti lagi. Dan seterusnya. Bukan kerana pelakonnya adalah Aaron Aziz tapi kerana jalan ceritanya. Ibu tertunggu-tunggu, apakah kesudahannya saban hari.

Kisah disebuah estet, mungkin dalam tahun 70-an. Kisah seorang pemuda bernama Jiwa yang dirundung malang. Zaman merampas kekasih Jiwa, Lara serta kepercayaan majikan dan kawan-kawan ladang terhadapnya. Jiwa cuba menegakkan kebenaran, namun Zaman tetap beroleh kemenangan. Zaman sangat manis berkata-kata, bijak bekerja, penuh adab dan santunnya hingga majikannya terpedaya dengan lakonan Zaman. Cukup sejati jantannya!

Zaman adalah seorang lelaki yang penuh wawasan. Dia akan melakukan apa saja untuk mencapai impiannya, menjadi kaya. Jiwa cuba dibunuh oleh Zaman untuk menutup kelakuan buruknya. Lara yang dibuntingkan turut menjadi korban kerana Zaman hendak berkahwin dengan anak majikannya yang memiliki estet tempat dia bekerja. Majikannya terpaksa menerima Zaman menjadi menantu kerana anak gadisnya sudah bunting tanpa nikah. Zaman mengambil kesempatan mengenakan syarat yang menguntungkannya.

Beberapa siri seterusnya ibu tertinggal. Bila ibu kembali berpeluang mengikuti siri tersebut, watak-watak baru sudah muncul. Tahun sudah bertukar, 2000-an. Rupanya Jiwa dan Lara yang cuba dibunuhnya masih hidup. Lara sudah mempunyai anak lelaki, Zaman juga begitu namun Jiwa masih membujang kerana cintanya masih utuh buat Lara, kekasih zaman remajanya.

Ibu suka dengan plot seterusnya. Bagaimana Zaman sangat takut dengan bayang-bayangnya sendiri. Sangat protective terhadap anak daranya. Takut orang berbuat jahat akan anak gadisnya seperti mana dia pernah buat suatu masa dulu. Berasa sangat terancam dan takut jika perniagaannya dirampas dengan orang.

Balasan Allah terhadap kejahatan dan kezaliman Zaman tetap berlaku. Walaupun mungkin memakan masa sehingga puluhan tahun. Hidup dalam kemewahan tapi penuh ketakutan. Hidup dalam kesenangan tapi tidak pernah berasa aman dan tenteram. Dan yang paling penting, orang yang teraniaya seperti Jiwa dan Lara perlu bersabar kerana kebenaran akan terserlah jua. Berkat kesabaran, Jiwa dan Lara kembali bersama. Saling bermaafan atas kesilapan lampau.

Ini kisah drama. Tiada kena mengena dengan sesiapa. Tapi inilah kisah masyarakat melayu di Malaysia dari kacamata ibu - buntingkan anak orang, jatuhkan orang lain untuk naikkan diri, berebut perempuan dan gilakan kekayaan, harta dan pangkat.

Kalau kita tonton sinetron Indon, kebanyakkannya berebut harta orang dan membuat aniaya kepada orang lain. Mungkin itulah lumrah kehidupan di sana. Tapi maktok (mak ibu ) suka dengan kisah Filifino, sama seperti ibu. Walaupun berebut girlfren, yang heronya tetap cool!

Moga drama atau filem yang kita tonton, bukan setakat menjadi halwa mata dan telinga. Teruslah jatuh ke hati akan segala pengajaran yang baik darinya.

Tapikan....errmmmm..cerita ni dah habis belum? hehehehehe

Monday, November 14, 2011

Polit-AIK dan polit-IKUS.


1. Kalau ibu yang berumur 30-an ini bertindak mengikut amarah dan rasa, ibu tak pelik jika orang-orang yang lebih dewasa mengatakan ibu tidak matang.
Tapi jika seorang yang sudah lebih separuh abad bertindak mengikut rasa, salahkan jika orang yang muda ini mengatakan orang itu tidak matang?

2. Kalau ibu yang baru 10 tahun mengenal dunia kerja bertindak menjatuhkan hukuman kepada pegawai bawahan ibu tanpa memberi hak kepadanya membela diri, memberi penjelasan dan menerima saja dakwaan pihak lain -ibu dikatakan bertindak mengikut perasaan dan tidak profesional, ibu terima kerana ibu memang mengikut darah muda.
Tapi jika seorang yang sudah berpuluh tahun berkerja dan berpengalaman, terus menjatuhkan hukuman tanpa OKT (orang kena tuduh) diberi peluang membela diri, salahkan jika orang muda ini mengatakan orang itu kurang atau tidak profesional?

3. Bersikap dewasa bukan terletak pada angka UMUR. Itu pandangan ibu. Cara dan tindakan penyelesaian terhadap sesuatu masalah itu akan melihatkan kematangan, menetukan kedewasaan.

4. Tahniah pada yang berjaya menghalang orang lain mendapat ilmu. Ibu pasti, anda membaca tulisan ini. Kisah anda saya simpan. Kerana kisah itu adalah kesalahan dan kelakuan buruk anda sendiri. Ingat pesanan ini :

Kita berani kerana kebenaran bersama kita, maka jika mereka menjaja pembohongan dan pengkhianatan, itu membuktikan bahawa mereka sedang TAKUT.

5. Teruskan menipu dan membuat cerita. Tipulah untuk kali pertama, kerana anda perlu menipu untuk kali kedua untuk menutup penipuan pertama, dan anda perlu menipu untuk menutup penipuan-penipuan yang sebelumnya.

6. Gunalah kuasa SEMENTARA yang Allah bagi itu untuk menjahanamkan orang lain. Gunalah kuasa dan pangkat yang Allah PINJAMKAN itu dengan sepenuhnya sementara masih ada peluang, sementara Allah masih sayang memberikan anda dengan ujian kesenangan dan kemewahan.

7. Ibu tahu dan yakin, ada tangan dan kuasa gelap yang sedang berusaha memulihkan kisahnya yang telah terbongkar. Ingat, bila anda menunding jari menyalahkan orang lain, 4 jari lagi menunding kepada diri anda sendiri. Semakin anda marah dan mengamuk kepada orang lain, semakin terserlah kekurangan dan kelemahan sendiri.

8. Semua pasti akan mengikut arahan anda kerana anda seorang ketua dan berpangkat, tapi bukan kerana orang menghormati anda.

Sekian, luahan rasa seorang polit-IKUS muda (barangkali mengikut rasa).

Wednesday, November 9, 2011

Misi masih berterusan

Assalam.

Ibu masih di kampung halaman. Tapi ketika entry ini di taip, ibu berada di Bukit Kayu Hitam, lebih tepatnya di Pejabat Imigresen. Ibu perlu renew passport segera. Passport ibu akan expired pada 1 Dec 2011. Kalau tak renew ini hari, ibu tak boleh nak masuk Singapore esok-lusa.

Nak buat di JB, muahahaha..memang tahap bercinta bila tengok kesesakan manusia beratur. Tapi sistem pulak offline sejak pukul 930pagi tadi. Perlis dan Alor Setar pun sama.

Masa terluang yang ada, ibu gunakan ke The Zon Duty Free. Jalan-jalan cuci mata, terbeli pulak sepasang kasut hahaha...nak terbeli yang lain-lain lagi tapi kang ada pulak duit nak bayar passport terguna..

Sepanjang perjalanan ke sini, ibu melusuri jalan-jalan yang pernah ibu lalui hampir 10 tahun dulu. Cepat benar masa berjalan sampaikan kadang-kadang ibu terasa yang sesuatu peristiwa itu baru 2-3 tahun yang lalu. Itu yang sampaikan umur sendiri pun terlupa. Terasa masih 20-an gitu..hehehe

Oklah! Ibu masih bertahan menanti bersama 4-5 orang yang setia menanti juga. Kalau misi hari ni gagal, esok tak boleh balik Johor lagi la....lalalalala...saya suka!!!



Sebagai penyeri entry, twin di petang raya masa berhenti makan di rnr Rawang arah Utara jam 3 petang...
Baju hadiah Auntie Nuramin Ramly (nama penuh tu) yang diberikan masa twin baru lahir dulu. Mujur ibu ingat, kalau tak, dok simpan saja. Dah muat-muat pakai walaupun size untuk 2 tahun. TQ chaq...

Saturday, November 5, 2011

Abang yang....

Aidiladha disambut esok. Ibu balik beraya di Kedah. Esok raya, hari ni ibu kat Pasir Gudang lagi..acana tu?

Alkisah, di hari raya baru ibu bertolak pulang. Baru betul balik kampung iye dak?

Pagi ni bangun je kemaskan rumah. Baby, ibu masukkan dalam babycourt. Lipat segala toto. Susun bantal. Lipat tikar. Sapu sampah. Mop lantai. Terasa licin balik lantai rumah.

Siap segala, adik dah nangis. Mengantuk la tu. Masuk dalam buai, tak payah enjut pun, tido dengan sendirinya. Tinggal lagi sorang budak yang tak letih-letih lagi. Abang yang.......

.

.

.

.

.

.

.





Sila sambungkan ayat ibu di atas tadi..

Eh! Selamat hari raya aidiladha. Selamat menjalani ibadah qurban.

Wednesday, November 2, 2011

Songkok

Baby dah ada songkok. Dah lama. Ibu tak beli tapi sepupu ayah, paksu boboi yang hadiahkan stroller twin dulu yang bagi. Ada 3 padahal anak lelaki dia sorang saja.

Maka hasilnya....

.

.

.

.






Abang bersongkok



Adik! Asyik nak cabut saja. Nanti suruh ibu pakaikan balik.



Dan kak juga turut serta. Dah ada 3, satu harus dia punya!
Related Posts with Thumbnails