Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Sunday, January 29, 2012

Kembali berblog!

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Ibu kembali berblog setelah seminggu lebih bercuti. Untuk yang tak tau, ibu balik ke Kedah menziarahi sanak saudara sambil memenuhi jemputan kenduri kendara. Alhamdulillah, balik Kedah kali ni, banyak juga agenda kekeluargaan yang berjalan namun tak sempat pulak nak berkunjung ke opis lama bertemu rakan-rakan seperjuangan dan bos lama ibu yang dah naik pangkat jadi pengarah! Tahniah Kak Zaidah! Ehh... Puan Zaidah...hehehe

Oklah, first entry ibu selepas seminggu bercuti ni adalah tentang seorang artis yang baru kembali ke rahmatullah. Rasanya semua dah tau kot! Arwah Izwan Pilus.
Semasa ibu dapat info kematiannya, ibu tengah berkemas-kemas hendak balik ke Kedah.



Ibu bukanlah teman rapat arwah tapi kami pernah kenal dan mesra juga dulu. Semasa zaman matrikulasi, kami pernah sama-sama mewakili Pusat Matrik UUM ke Pesta Kreativiti Matrikulasi Asasi di Kulim Kedah. Time tu Wan join team drama dan ibu seperti biasa, main netball! Seingat ibu, Wan tak pegang sebarang watak pun dalam drama tu. Tak salah ibu, dia cuma geng props bersama dengan Mus, Atut dan Dotz (sekadar beberapa nama yang ibu ingat).

Bila dah naik degree, kami membawa haluan masing-masing namun masih bertegur sapa bila berjumpa di PKP. Ibu aktif dengan Kelab Kembara dan Wan aktif bersama Grup Estetika. Bilik kelab kami pulak bertentang antara satu sama lain.

Bila dah habis belajar, ibu terkejut bila dapat sms dari kawan baik ibu, Alina pada suatu malam. Alina suruh ibu tengok TV1, kalau tak salah ibu. Ibu pun tukar channel. Sekali terpandang Wan tengah nyanyi. Tak sangka ibu! Dulu masa kat uni, langsung tak nampak bakat dia menyanyi. Mungkin rakan-rakan yang lebih rapat dengan dia saja yang tahu kot.

Bila nama Wan mula terkenal, ibu ada berFB dengan Mus (geng drama), rakan sekelas ibu masa matrik yang masih rapat dengan Wan. Ibu kata pada Mus tak sangka Wan jadi artis glemer dan berpesan untuk Mus sampaikan salam pada Wan dan ucap tahniah. Ibu kata, ibu segan nak berFB dengan Wan, takut kena cop nak tumpang glemer hehehe.

Pada ibu, arwah seorang yang baik dan lembut pekerti orangnya. Dia sedikit pendiam. Dulu dia agak chubby! Time degree, dia kurus sikit tapi ibu nampak tak sesuai sebab nampak melengkung.

November lepas, Wan baru menyambut ulangtahun kelahiran yang ke 32, tapi yerlah..ajal maut tak siap tahu. Ramai kawan-kawan se-uni masih dalam "denial" atas kehilangannya. Namun, akhirnya semua pasrah!

Pada ibu, Wan insan yang baik! Pasti Allah menempatkan beliau di tempat yang baik juga...Al-Fatihah.

2 comments:

azieazah said...

Bila kita kenal seseorang, dan kini dia sudah tiada, sedikit sebanyak pasti terasa kehilangannya kan?

Zakiyah Zainon said...

betul kak...

Related Posts with Thumbnails