Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Thursday, February 2, 2012

Aircond - Kahwin - Flower Girl

Balik ke Kedah hari tu, ibu berkesempatan menghadiri kenduri kahwin adik kepada kawan baik ibu yang sudah seperti keluarga sendiri yang dipanggil Adik (faham tak?). Adik dia dah macam adik ibu adanya. Senang kata seisi keluarga dia sudah menganggap ibu seperti ahli keluarga sendiri. Macam yang pernah ibu katakan dulu, ibu dan kawan baik ibu ni, sekelas sejak dari tingkatan satu sampai ke Universiti. Ibu pun pernah menumpang di rumah dia masa ambil SPM dulu sebab rumah kawna ibu ni dekat dengan sekolah, jadi mudah lah kami berulang alik semasa exam. Tapi arwah ayah dia yang menghantar dan menjemput kami sebenarnya...

Akad nikah Adik berlangsung pada Ahad 21 Januari 2012. Sampai saja di rumah maktok (bermalam di rumah abang), abah ibu suruh pi baiki aircond kereta dengan segera memandangkan petang itu adalah 'makan besar' kaum cina yang kebanyakkannya buka bengkel kereta. Bergegas ibu keluarkan barang anak-anak dari kereta dan berdesup ke sebuah kedai yang telah ibu 'mark' semasa perjalanan ke rumah tadi. Sebelum ke kedai, ibu singgah di rumah kawan baik bu sebagai lapor diri yang ibu dah sampai ke kedah!

Bengkel yang ibu tuju tu milik orang melayu. Selepas berdiskas dan belek sana-sini, adik bengkel tu berkata - "kak, sparepart memang dah tak dapat ni. kedai semua dah tutup. kalau saya buat pun. kepit saja dulu, tapi tak jamin tahan lama mana?".
Diskas dan tanya apa yang patut, ibu pun setuju saja, kepit pun kepit la dik, janji kereta sejuk!

Siap baiki kereta dah pukul 4.30. Akad nikah lepas Asar. baju memang dah ada dalam kereta tapi tudung tak dak? Pusing stereng pi butik junior ibu yang ada kat Jitra Mall. Tapi Junior ibu tak dak kat kedai. Tak pa. Ibu yang memang terkenal dengan muka tak berapa nak malu ni kelam kabut mintak tolong adik kedai tu carikan tudung yang match dengan baju ibu yang vouge (hasil sponsor nenek). Dah siap jumpa tudung, minta tolong iron sekali, pakej semua tudung yang ibu beli beserta baju-baju sekali. Dasar tak malu kan...hahahahaha

Ibu bergegas ke hotel tempat pengantin bermake up untuk tumpang tukar baju. dan Nabil, adik pengantin yang juga jurumekup kena paksa dengan ibu untuk touch up ibu. Tapi sorry ye kawna-kawan, ibu tak ambil gambar baju dan make up ibu yang cun tu. Baju dan make up ....bukan ibu ok!

Selesai majlis akad, ibu lepas seketika sampai memberikan khidmat bantuan tangan keras ibu. Cucuk bunga manggar dan siapkan gerbang pengantin bersama Nadia, kawan baik ibu dan seluruh ahli keluarganya. 9 malam ibu baru balik ke rumah maktok, dan sesampai di muka pintu, abang dan adik dah tersengeh-sengeh gembira menyambut kepulangan ibu. Nasib baik kat kampung ramai penjaga...lega ibu! hahahaha


Najwa (pengantin) dan Nadia (kawan baik ibu) serta emaknya adalah antara orang-orang yang menyumbang tenaga semasa majlis perkahwinan ibu dulu. So, ni kira ber'derau' kata orang Kedah. Emak Nadia sudah menjadi emak angkat ibu. Beliau sangat sukakan English Style dari dulu lagi dan kemahiran yang dimiliki di aplikasikan dalam rekaan bilik pengantin (macam ayat Nona pulak ekk).Memang simple habis tapi sangat sedap mata memandang. Cantik....rasa macam masuk kedai Lovely Lace hehehehe

Esoknya, Isnin bersamaan CNY, ibu hadir lagi untuk majlis kendurinya. Kakak telah menyumbangkan tenaga menjadi flower girl! Suka sangat dia, tapi awal-awal menangis jugak sebab malu dan tak kenal sangat dengan girls yang lain. Kakak kenal Kak Dina saja iaitu anak best friend ibu tu.

Kakak yang malu-malu nak posse!

Sampai ke petang ibu di rumah kenduri. berulang alik, hantar mak, ambik adik-adik, tok dan kembar ke kenduri. Hantar depa balik, ibu lepak lagi di rumah kenduri. Petang sikit baru balik lepas makan nasi kenduri buat kali yang ke 2, 3..errrrkkk!

Buat Adik dan Zaini, Selamat Pengantin Baru!! dan seperti biasa, ibu tiada gambar bersama pengantin hatta kawan baik ibu sekali pun!


No comments:

Related Posts with Thumbnails