Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Sunday, February 12, 2012

Weekend di PG

Hujung minggu ni ibu tak balik ke Singapore. Nenek balik Melaka. Jadi, ibu dan anak-anak berguling-guling kat rumah sendiri. Ayah, seperti biasa. Kerja dan kerja dan kerja! Cari rezeki untuk keluarga, redha je la ekkk..

Sabtu, ibu masak bihun goreng buat sarapan. Tengahari, ibu balun bihun goreng yang sama. Petang, malam, ibu belasah lagi. Buat anak-anak, ibu masak nasi lembik dan sup ayam untuk santapan mereka. Bila ayah kerja, ibu makan apa saja yang ada, tak kisah!


Bihun goreng cinta yang jadi santapan ibu dari pagi ke petang.

Ayah balik kerja jam 1pagi. Ayah tanya ibu masak apa? Alamak! Rupanya ayah tak sempat makan time kerja. Ibu offer roti dan tuna. Ayah kata, tak pa. Oh! Kijam pulak rasa diri ini...

Esok paginya ibu masak nasi lemak dan sambal telur. Masak berat sikit sebab kesian ayah tak makan semalam. Dah la ayah demam. Tengahari sebelum ayah pi kerja, dan lagi ayah request bubur kacang. Ibu tanya nak makan bila? Katanya, malam nanti, balik kerja. Ok, ibu suruh ayah pi beli kacang hijau, santan dan gula merah. Sanggup ayah pi kedai dan patah balik ke rumah demi bubur kacangnya. Kalau tidak, payah sikit. Kena ibu merajuk-rajuk sikit, baru nak! Paksa rela...hehehe


Bubur kacang manja in the making!

Tengah rebus kacang, cousin ibu yang kerja kat Pahang call. Katanya dia sekeluarga baru sampai kat Thistle Hotel JB. Ada kursus. Nak datang rumah ibu. Oh, ok.. Ok... Silakan! Bubur kacang ada! Keluarkan sotong dam udang, rebus spageti dan buat spageti goreng. Ada kubis dan tomato. Belasah jer.. Janji ada rasa dah la...


Spageti goreng setia bersama..

Now, ibu dok tunggu cousin ibu sambil layan joran kat tv3!

No comments:

Related Posts with Thumbnails