Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Thursday, March 22, 2012

Berkat Sedekah


Artikel ini bukan untuk menunjuk-nunjuk. Mohon kalian membacanya dengan nilai positif. Tapi kalau nak fikir negetif juga, ibu tak kisah ;)

Semalam atau kata orang Kedah, kelmarin, ibu dan kawan-kawan merancang untuk menziarahi seorang rakan sepejabat, Not di Hospital Sultan Ismail (HSI). Bukan Not yang sakit, tapi anak sulungnya tak tidak berapa sihat. Baru berumur 8 tahun (tak salah ibu). Bermula dengan demam dan menghadapi masalah air di dalam paru-paru. Sekarang, katanya air dalam paru-paru dah ok, tapi masalah pada tekanan darah tinggi dan buah pinggang pula. Mohon semua pembaca blog ibu ini mendoakan kesembuhan pada anak kecil itu.

Sebagai persediaan, ibu meminta seorang lagi kawan ibu, Shah untuk melancarkan tabung derma ikhlas. Niatnya hendak disampaikan sumbangan itu kepada Not sebagai meringankan beban. Maka Shah pun telah menjalankan tugas dengan baiknya. Ibu minta tolong Shah semasa ibu dalam perjalanan ke library. Baru 20 minit ibu di situ, Shah sudah sampai ke library dengan tong yang sudah berisi wang derma. Hebat kawan ibu ni. Moga Allah akan balas semua jasa hang tu Shah!

Semalam adalah hujung-hujung bulan (hampir-hampir dah nak gaji ni). Maka dalam dompet ibu tu adalah RM20 saja (sila simpati ya!). Masa Shah hulurkan tabung, ibu dok fikir :

"berapa aku nak bagi ni? Bagi RM10, nanti nak singgah kedai kang tak cukup pulak. Kakak tu nak beli roti la, jambu la, aiskrim la, nak lunch lagi".

Terbayang pulak muka Not dan anaknya. Terus separuh duit yang ibu ada tu ibu masukkan ke dalam tabung. Nanti, pandai-pandai la ibu korek dalam beg tu. Jumpa la nanti hehehehe

Kembali dari library, ibu lepak di unit lama ibu. Sudah ada tabung yang ditinggalkan oleh Shah di situ. Ibu pun memulakan pengiraan, dan alhamdulillah RM234.05 dapat dikumpulkan dalam masa beberapa jam saja. Tu tak gaji lagi tu, kalau dah gaji mesti lagi banyak kan!Terima kasih buat yang menderma.

Selesai mengira, ibu didatangi seorang lagi rakan lelaki menghulurkan sekeping RM50 kepada ibu. Beliau meminta ibu belanja makan beberapa orang yang telah membantunya, termasuklah ibu. Katanya, habiskan RM50 tu! Orang yang terlibat ada 4 orang saja. Setelah memikirkan kesukaran untuk mengumpulkan 4 orang yang terlibat itu serentak di sebuah meja makan, ibu memutuskan untuk membahagikan duit itu kepada 4 orang. Sorang dapatlah RM12.50.

Dan semasa ibu membahagikan duit tadi, ibu terfikir. Baru tadi ibu risau duit tak cukup kalau ibu menderma untuk Not. Tapi dengan rasa seihklas mungkin tadi (Allah tahu), ibu sumbangkan separuh yang ibu ada. Dan tak sampai sejam, Allah dan gantikan kembali RM10 itu kepada ibu beserta dividen RM2.50.

MasyaAllah...Subhanallahh...Allah maha mengetahui!


Janji Allah itu benar! Ibu selalu dengar dalam cermah dan dibualkan orang. Bila kita sedekah Allah akan murahkan rezeki kita. Rezeki yang datang nanti dalam pelbagai cara tapi kadang-kadang kita tidak sedar itu adalah rezeki yang Allah gandakan kerana kita teleh bersedekah. Dan inilah kali pertama ibu nampak rezeki yang Allah tambahkan secara nyata. Bagi RM10, digantikan dengan RM12.50.

Jom, bersedekah. Jangan asyik nak 'pelekoh' hak orang saja. Makin dok sapu hak orang, makin tak cukup lagi ada.

Entry ini ditulis seawal jam 5 pagi (lepas memerut). Ibu setkan time publish yer. Inilah antara cara 'pegawai kanan yang banyak masa untuk blogging' menghasilkan entry setiap hari. Moga ilmu anda bertambah, insyaAllah.

8 comments:

Acik Erna said...

Alhamdulillah..syukur pada allah..niat baik dibalas baik.

Ms.Lilies said...

betul tu c.kiah...
kdg kita tak perasan tp Allah tu maha adil kan :)

Zakiyah Zainon said...

acik erna : itulah, alhamdulillah..

mimi: kita selalu takut2, tak yakin...astagfirullahalazim....
padahal Allah selalu bagi mcm2 kat kita tanpa kita sedar...

Rai said...

betul kak..saya pun ada jugak masa2 macam akak ni..mula2 rasa macam sendiri pun tak cukup..tapi bila kita derma..rezeki datang kita tak sangka2..

Nani @ Yani said...

nak komen, tapi luar tajuk..bolehkan??

dalam blogspot ada auto publish..
so tak boleh lar kata orang lain ada masa lapang banyak masa sangat utk berblogging.

dalam auto publish boleh set masa dan tarikh utk publish entri.

Zakiyah Zainon said...

rai : kan dik hehehehe....dalam rezeki kita ada hak orang lain, same goes to others




kak yani : hahahahaha tq for the extra explanation. i malas nak terang lelebih untuk ORANG SERBA TAU ni hehehehehe i kan pemalas ahakss

Anonymous said...

aku nak anto jg komen...aku bukan ANON tu tau, aku jd anon ni sbb takda blog.hahaha..tp aku cm org yg diam2 menyanjungi kesabaran CK..geram jg aku kt ANON tu, perasan bagussssss...mcm tak penah wat dose beb...putih bebeno hatinya tu..pirahhhhsss...aku mcm tahu je ANON tu sp..cecite cecite...

Nani @ Yani said...

Siapa-siapa nama anon adalah orang yang kurang kasih sayang..attention seeker..:D

Related Posts with Thumbnails