Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Tuesday, March 6, 2012

Kisah babi

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Dah 3 hari jugak tak update blog, tetiba buat entry kisah babi.
Niat ibu hanyalah sekadar berkongsi maklumat yang ibu dapat masa blogwalking.
Benda yang elok, baik dan berguna, eloklah kita sebar-sebar kan, iya dak?
Apatah lagi kalau untuk kepentingan umat islam.

Sebagai umat islam, kita patut peka dengan produk zaman sekarang ni.
Dari hal barangan yang digunakan hinggalah makanan yang menjadi darah daging.
Mungkin sebab hal-hal yang macam inilah, menyumbang kepada keruntuhan akhlak masyarakat zaman kini.
Wallahualam..

Oklah, cukup dulu ceramah ibu.
Ini info yang nak ibu kongsi. Pada wanita yang ber'make up', nak membeli berus nak sapu blusher atau loose powder, sila berhati-hati.
Tapi bulu babi ni bukan untuk make up saja, banyak lagi untuk benda lain.

Kenali bulu babi seperti gambar di bawah.

Kebanyakkan berus yang murah dari China diperbuat dari bulu babi.
Ciri utamanya adalah hujung bulunya bercabang.
Ciri-ciri khas yang terdapat pada bulu babi menyebabkan ianya popular dijadikan berus mengecat, mewarna dan membersihkan rumah.

Antara ciri-cirinya :
1. Bulu yang nampak rimbun di hujung @ bercabang.
2. Susah tertanggal/jatuh atau cepat rosak. Tahan lama!

Bulu babi ni senang diubahsuai untuk menjadi keras atau lembut hanya dengan menggunakan bahan kimia tertentu.

Sedikit info tentang istilah yang digunakan pada babi :

1. Pork : daging babi dalam masakan.

2. Swine : keseluruhan kumpulan spesis babi.

3. Pig : istilah untuk seekor babi muda yang beratnya tidak lebih 50kg.

4. Hog : istilah untuk babi dewasa yang berat melebihi 50kg.

5. Porcine : istilah yang digunakan untuk menunjukkan sesuatu yang berkaitan atau berasal dari unsur babi dan sering digunakan dalam perubatan.

6. Boar : babi liar.

7. Sow : istilah untuk babi betina dewasa.

8. Sow milk : susu babi.

9. Lard : minyak yang berasaskan lemak babi.

10. Ham : daging bahagian peha babi.

11. Bacon : daging yang diperap dengan garam.

Berhati-hatilah yer....

2 comments:

Nani @ Yani said...

Bagus dikkk..akak pi share ko punya story ni kat fb akak ehhh?

tuan tanah said...

silakan...

Related Posts with Thumbnails