Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Tuesday, March 6, 2012

Ni anak auntie ke?

Setakat hari ni, without fail, ibu hantar dan jemput kakak setiap hari.
Paling muda kat sekolah kakak adalah 4 tahun dan yang tua, 6 tahun.
Kakak 5 tahun.
Dalam kelas dia tak salah ada 12 ke 13 orang saja.

Time ibu jemput kakak, ibu akan tunggu sekejap sebab kakak nak main kat depan sekolah dia.
Habis main, ibu akan panggil kakak.
"Sayang...jom balik".
Kalau tak dak masalah, kakak akan datang dan ibu akan pakaikan kakak kasut.
Kalau kakak tak puas main, dia akan cakap " ibu, lagi 3 kali ok", sambil tunjuk 5 jarinya!
Ibu ok saja.


Namum tiap kali ibu sampai ke sekolah, ibu akan didekati seorang anak kecil ni.
Nama ibu tak ingat walaupun ibu dah tanya namanya hehehehe
Dia akan duduk sebelah ibu sementara ibu tunggu kakak.
Dia akan pandang dan tenung muka ibu.
Ibu senyum, lepas tu dia senyum malu-malu dan larikan pandangan dari ibu.
Dari ekor mata, ibu nampak dia merenung lagi muka ibu.

Dan, sudah beberapa kali ibu terima aduan dari anak kecil ini.

Kali pertama :

"Auntie, tu anak autie ke?"
"Ya...", ibu jawab.
"Dia suka buat orang. Tadi dia tumbuk budak tu, dia cubit", adu si anak tadi.
"Ye ke? Dia ada buat awak tak?".
"Ada, dia tolak sini", tambah budak tu lagi.

Kakak dah tarik muka. Terus menangis atas pangku ibu.
Takut la tu, kang ibu naik hantu.
Ibu tanya kakak dia buat kawan ke? Kakak tak jawab dan nangis tertahan-tahan sebab teacher ada kat depan.

"Teacher, Faaqihah ada buat kawan-kawan tak?", tanya ibu bila teacher dah nampak kakak menagis.
"Laaa....napa nangis ni. Tak la..dia baik hari ni. Dia sorang je dapat sticker sebab dia salam semua teachers".


Kali ke dua.

"Auntie, tu anak auntie ke?", tegur anak yang sama sambil duduk di sebelah ibu.
"Yer, awak sekelas dengan dia ke?", tanya ibu.
"Dia..dia kan...balik nanti, autie marah sikit dia. Dia tak mau baca bila teacher suruh baca. Dia main-main".


Kali ke 3.

"Auntie, dia kan suka tidur. Teacher suruh baca dia tidur".
Ibu senyum sambil ambil buku Pre-Reading, tunjuk dan tanya anak kecil tu.
"Anutie tanya la dia", sambil anak tu cuba elak tak nak baca apa yang ibu tunjukkan.


Kali ke 4.

"Auntie, dia kan naik atas meja tadi. Teacher suruh buat kerja, dia tak nak", adu anak yang sama.
Ibu senyum saja.

Sudah berberapa siri aduan yang ibu terima ini, ibu terfikir sendiri.
Apa ekk masalah anak kecil ni?
Pandai pulak tu dia mengadu hal kakak pada ibu.
Prestasi bacaan kakak dan laporan guru berbeza dengan aduan anak kecil ini.
Tapi, anak kecil tak menipu kan?
Tapi, mungkinkah anak kecil ini sedang mencari perhatian ibu?
Adakah anak kecil ini kurang perhatian dan kasih sayang?
Errrmm....

3 comments:

Nurul said...

aisy...mungkin nak dptkan perhatian kot. Dia seronok sebenarnya tengok lip nunggu kakak. Mungkin dia nak pun nak rasa bila ada ibu yg menantikan dia bermain.

Zaher said...

adek la beli kek ngn sate ckit2...gnbr xda la kmera dok johor nu..

Zaher said...

adek la beli kek ngn sate ckit2...gnbr xda la kmera dok johor nu..

Related Posts with Thumbnails