Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Saturday, March 31, 2012

Tadika Ibu


Alhamdulillah, kakak dah makin suka ke sekolah. Dari dulu lagi pun kakak memang suka ke sekolah. Tapi lately, dia makin happy dan selalu sebut nama kawan-kawan. Kalau sampai kat depan sekolah atau time nak balik, semua nama kawan-kawan dia akan di sebut dan say 'bye' bersama pesanan - esok kita jumpa lagi ya!!!

Kakak tengah bersemangat. Ibu pun terpaksalah bersemangat juga sebagai memberikan galakan pada anak-anak. Ibu lah tugas ibu kan? Menjadi tukang support yang paling kuat dan bersemangat untuk naikkan semangat anak-anak.

Untuk itu, ibu tukarkan diri ibu yang sudah 30-an di dalam dunia kakak. Ibu terpaksa bergelumang kembali dengan a, ba, ca (rumi dan jawi). Paling best ibu dapat nyanyi lagu nursery ryhmes yang tak pernah pun ibu dengar masa ibu kecik-kecik dulu. Lagu 'omputeh' kauu!! Masa ibu kecik, mak tok nyanyikan lagu kanak-kanak versi melayu hehehehe

Nak rusa nani,
Baru kembang ekor,
apa salah kami,
lalu tidak tegur

Buai tinggi-tinggi
sampai cucur atap
belum tumbuh gigi
Dah pandai baca kitab.


Sebelum ni nursery ryhmes yang ibu tau pun - Twinkle-twinkle little star, baabaa black sheep, Old MacDonald pun tau sikit-sikit sebab tergeliat lidah nak ulang yang kat belakang tu. La ni ibu dah nyanyi The Itsy Bitsy Spider, Bingo, She'll be coming round the mountain, 3 Blind mice dan banyak lagi. Sebab kakak dan adik-adiknya, lidah ibu dah boleh sebut ayat-ayat yang tergeliat dalam Old MacDonald. Ibu pun suka lagu This Old Man hehehehe

Terkini, ibu dah berjaya hasilkan kad tampal untuk kakak. Ibu buat sama-sama dengan kakak. Punyala kakak dok ulang ayat "kakak sayanggg ibu" sebab ibu buat kad untuk dia. Bangun pagi terus baca. Nak tido baca. Tapi tak tau la lama mana semangat kakak tu akan membara hehehe

Dan rumah ibu dah hampir-hampir jadi macam tadika dah gayanya!.


Hasil sentuhan ibu dan kakak, harap dapat diwarisi kepada adik kembarnya!

1 comment:

Zaher said...

muahhahaha...plekat jgn xplkat

Related Posts with Thumbnails