Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Tuesday, April 17, 2012

100 hari


100 hari. Bukan tajuk propa. Bukan janji-janji yang akan dilaksanakan selepas 100 hari memerintah, okay! 100 hari yang lain.

Setiap Jumaat di TV1, jam 11.00 pagi menerusi slot Nurani akan ditayangkan drama-drama yang menarik. Ibu kata menarik sebab nenek akan mintak ibu record-kan drama yang ditayangkan pada slot itu setiap minggu.

Macamana ibu tau yang drama-drama tu menarik? Sebab ibulah tukang (selain ayah) copy-kan drama-drama tersebut ke dvd. Sambil copy, ibu pun ambil kesempatan untuk menonton. Yerlah, drama tu hari Jumaat, pukul 11 pulak tu. Time kerja ok! Jadi jangan pulak salah sangka yang ibu dok mengadap tv time kerja ya...

Weekend lepas, masa di Singapura, ibu menjalankan tugas macam biasa. Dan tu ibu pun 'ter'layan drama tersebut macam biasa. Tajuknya 100 Hari. Rupanya drama tu menceritakan tanda-tanda kematian yang boleh dirasai 100 hari sebelum kematian.

Dalam dua watak yang berbeza, antara pemandu dan bos yang mengalami tanda-tanda kematian. Namun seorang dapat merasainya dan seorang lagi tidak menyedari yang dia akan mati. Bertuahlah kita kan kalau dapat menyedari yang tanda-tanda yang kita alami itu adalah tanda-tanda kematian yang sedang menghampiri.

Antara tanda-tanda yang boleh kita rasai (jika kita sedar):

100 hari : Seluruh badan akan rasa bergetar/bergegar dan ianya akan dirasai selepas waktu Asar.

40 hari :Akan terasa denyutan pada pusat.

7 hari : Mempunyai selera makan yang bertambah-tambah secara tiba-tiba, padahal sebelumnya makan biasa-biasa sahaja.

3 hari : Bahagian tengah dahi akan bergerak/berdenyut. Hidung dan telinga akan sedikit terjatuh dari kedudukan asal. Mata hitamnya seperti hilang sinarnya.

1 hari : bahagian ubun-ubunnya akan bergetar/berdenyut. Ianya akan berlaku selepas asar dan memberi tanda seolah-olah kita tidak akan bertemu lagi dengan asar keesokkannya, dan itu lah asar yang terakhir padanya.

Beruntunglah mereka yang sedar akan tanda-tanda kematian yang menghampiri. Moga Allah memberikan kita peluang untuk merasainya dan bersedia untuk menghadapinya.

Berdebar rasanya sebab ibu pernah jadi 'jenazah' semasa ibu mengikuti Kursus Pengurusan Jenazah suatu masa dulu.

Sesungguhnya mati itu adalah benarrrr - tetiba terngiang-ngiang bacaan talkin yang pernah ibu dengar.

Bersediakah kita?? Gulp!

3 comments:

Rai Ourkizuna said...

alangkah bagusnya kalau kita sedar saat kematian..malangnya ramai yang tak sedar sbb sibuk dengan urusan duniawi..

Sharifah Nadzarah said...

ASSALAM..
SERAM BILA TERINGAT AKAN KEMATIAN..
TAPI IBU..BOLEH TAK SHAREKAN CERITA 100 HARI TU..MCM BEST JER..

Zakiyah Zainon said...

rai : sama-samalah kita saling ingat mengingati
sharifah : waalaikumussalam.....insyaAllah, nanti saya buat sinopsisnya..heheheh

Related Posts with Thumbnails