Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Saturday, April 28, 2012

Operasi BERSIH

28 April 2012, Pasir Gudang, Johor - Seng Kang, Singapore.

Semalam (Jumaat) ibu selamat sampai ke Pasir Gudang setelah 5 hari ber'perah' otak di Kluang untuk MOS. Alhamdulillah, ibu lulus exam Microsoft dengan jayanya, 933/1000. Harap-harap, ibu terpilih untuk masuk exam Ms Word Expert pulak.

Suka juga sebenarnya menguji kemahiran dan kemampuan diri. Walaupun pengguna Ms Word yang tegar tapi sangat rugi kalau tools yang disediakan untuk menyenangkan kerja kita bertukar menjadi sesuatu yang tak berguna.

Semalam juga, di awal pagi 28 April, ibu memulakan operasi bersih ibu. Maklumlah, 5 hari rumah ditinggal pada ayah dan nenek. Lantai sudah bertompok-tompok dengan susu tumpah, melekit rasanya saat menjejakkan kaki ke lantai.

Ayah dan anak-anak dah beradu di bilik atas siap dengan aircond. Ibu ditemani kakak memulakan operasi. Sapu dan mop seluruh ruang bawah dan tangga. Baru tapak kaki rasa lega. Kering segala peluh, ibu mandi dan naik ke atas untuk beradu.

Singgap urut kepala dan belakang nenek bila ibu nampak nenek tak boleh tidur. Nenek kena 'berak-berak' dan mual-mual sejak 4 hari lalu. Dengan pesanan "ada apa-apa, nenek call tau" (walaupun bilik jaraknya sekangkang kera), ibu masuk tido menyertai ayah dan kembar yang dah lama nyenyak.

Pukul 9.30, ibu, ayah, kakak dan kembar ke sekolah kakak untuk sesi parent meet. Bersempena dengan tarikh 28 April 2012, seisi keluarga berpakaian mengikut tema. Prestasi kakak, alhamdulillah. Kalau ibu rajin, akan ibu catatkan perkembangan yang dilaporkan oleh teacher-nya.

Habis sesi, balik ke rumah dan teruskan operasi bersih sebelum tinggalkan Pasir Gudang. Siap segala, ibu sekeluarga teruskan perjalanan balik ke Singapura. Kali ni tak terus balik ke rumah. Singgah di A&E Khoo Teak Puat Hospital, Yishun untuk hantar nenek jumpa doktor.

Bukan tak nak bawak nenek ke klinik di Johor tapi nenek ni tengah ambik warfarin, ubat untuk cair darah. Dan nenek jugak tak boleh ambik sebarang-sebarang ubat sebab ada alergi. Jadi, terbaiknya bawa nenek ke hospital tempat nenek selalu dapatkan rawatan. Semua rekod nenek ada kat situ. Senang. Lagipun, nenek ada kad pencen dan dapat rawatan percuma kat situ.

MO yang check nenek bagitau nenek perlu dimasukkan ke observation room. Sebab observation ni mengambil 3-4 ja, maka ibu dan ayah pun balik ke Seng Kang dulu. Tengah sedap baring, ayah dapat call dari hospital yang nenek akan warded for a couple of day! Tak lama lagi lepas tu, hospital sms ayah bagitau no bilik dan katil serta waktu melawat, 530 sampai 800 malam.

Tadi ayah dah pi melawat nenek. Ibu tak ikut. Dok rumah jaga anak-anak. Ibu cuma bercakap melalui telefon saja dengan nenek. Harap nenek dapat tidur lena malam ni. Doktor kata nenek "low blood pressure". Pelik jugak ibu sebab nenek ni ada darah tinggi. Errrmmm..

Now, ibu sekeluarga tengah berehat-rehat sementara menanti waktu lena. Kakak dan kembaq dan selamat. Tinggal ibu dan ayah dok mengadap tv dan ipad!

Sekian, kisah ibu pada 28 April 2012. Harap kisah anda pada hari ini menari, dan ceria-ceria saja adnya!

Opppsss.....inilah team ibu pada hari yang penuh ceria!!

cool tak???

4 comments:

Zaher said...

haha..rambut panjang dah tuuuuuuuu.....kerat2

TieqA ROdZuAN said...

k.zakiyah, mami warded ke? still in hospital?

Zakiyah Zainon said...

Nak kerat tapi tak dak orang nk pegang...

Tika, mami kat ward lagi maybe sampai selasa. Darah dah ok tapi urine pulak kotor.

Zakiyah Zainon said...

Nak kerat tapi tak dak orang nk pegang...

Tika, mami kat ward lagi maybe sampai selasa. Darah dah ok tapi urine pulak kotor.

Related Posts with Thumbnails