Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Wednesday, May 9, 2012

Part 2 : Cikgu oh Cikgu.

Hari ini kelas macam biasa. Masuk ke kelas, ibu nampak muka 2 pelajar ibu yang terlibat dengan kes kemasukkan ke tingkatan 6 semalam. Ibu bertanya kisah selanjutnya. Muka pelajar ibu nampak muram dan kecewa. Katanya cikgu tetap tak bagi dan suruh balik. Isi saja borang rayuan. Tunggu kalau ada kekosongan.

Oh cikgu! Awat sampai macam tu sekali cikgu yang seorang ini. Banyak lagi cara penyelesaian yang ada, yang boleh diusahakan asalkan peluang untuk mereka belajar tetap ada. Kenapa wujud cikgu yang sebegini? hhhmmm....

Dan pagi tadi, kerani sekolah semalam ada menelefon ibu dan memberikan nombor telefon pegawai di JPN yang bertanggungjawab menguruskan hal sekolah. Katanya PK tersebut suruh ibu berbincang dengan pegawai tersebut. Terus ibu dial nombor yang diberikan. Sayangnya, pegawai tersebut tengah dalam taklimat. Dia terus memutuskan talian. Ibu memang runsing. Terus berfikir mencari penyelesaian untuk membantu pelajar ibu ini.

Tiba-tiba, hp ibu dihubungi seseorang yang ibu gelar sebagai YB. Memang jarang kawan ibu, YB ni nak menghubungi ibu tanpa sebarang urusan yang penting. Tambahan pulak dia adalah orang yang penting-penting di HQ walaupun dia hanya orang biasa-biasa saja.

Kami bergurau senda memulakan bicara. Maklumlah, dah lama kami tak bekerjasama rasanya. Last ibu join team beliau sebelum ibu bertunang lagi, tahun 2006 rasanya!

"Ni mesti ada hal penting kau call aku ni?", ibu meneka.

"Ni ha...hhmm.... tadi aku ada TERBACA blog kau pasal student tingkatan 6 tu", dia memulakan bicara.

"TERBACA!? Ok..ok..terbaca". Seloroh ibu dan kami sama-sama gelak ketawa. Sengaja ibu tekankan perkataan TERBACA.

Ibu tak pelik kalau blog ibu ni glemer di mata kawan-kawan di HQ. Kalau tak, takkan ibu dapat gelaran sebagai "PEGAWAI KANAN YANG PUNYA BANYAK MASA UNTUK BLOGGING" dari orang biasa-biasa saja di KPT hehehehe

Beliau mengatakan yang beliau telah berbincang dengan pegawai atasan tentang hal ini. Dan katanya, pegawai tersebut mengatakan, kita (kolej) benarkan saja pelajar tersebut ke tingkatan 6 untuk orientasi tersebut. Lepas tu kita panggil balik pelajar untuk sambung kembali kuliah dan exam yang berasingan, khas untuk mereka sahaja mengikut tempoh pengajian yang berbaki tu.

Tq YB. Satu usul yang baik. Dan memang ibu terfikir hal yang sama. Tapi ibu punya idea ialah hendak wujudkan kelas khas di dalam minggu yang sama untuk pelajar yang terlibat sahaja. Maksud ibu, habis waktu persekolahan, terus datang ke kolej untuk belajar. Dan pelajar boleh menduduki exam bersama kawan-kawannya sebab menurut kata pelajar, cikgu hanya benarkan pelajar menghadiri peperiksaan sahaja.

Untuk makluman YB, ibu ada berbincang dengan pelajar tentang waktu pembelajaran tingkatan 6. Ibu usulkan cadangan YB tu kepada mereka, tapi kata mereka kelas tingkatan 6 bermula 715 pagi - 3.30 petang. Jem!!

Jadi, ibu kembali kepada idea ibu. Ibu dah paksa pelajar-pelajar tu untuk mendaftarkan diri hari ni jugak. Tapi salah seorang mereka dah nampak tawar hati untuk pergi mendaftar. Fuhhh...kecewa ibu!

"Awak pi daftar jugak. Ini untuk kepentingan masa depan awak sendiri. Jangan nak kecewa sedih bagai!". Ibu memaksa.

"Tengoklah puan". Kata pelajar ibu dalam nada kecewa dan putus asa.

Ibu ada meninggalkan kelas seketika dan ibu mengambil peluang menelefon pejabat sekolah untuk bercakap dengan PK tersebut bagi memohon jasa baik mereka menerima pendaftaran pelajar ibu hari ini. Kerani (bukan yang semalam) yang menjawab panggilan ibu meminta pelajar datang hari ini juga.

Ibu bersetuju, namum ibu ingin berbincang sedikit dengan PK berkenaan dengan kelas ibu pada minggu ini. Esok, ibu merancang untuk membuat ulangkaji LA2 dengan pelajar memandangkan exam akhir LA2 adalah pada Jumaat ini.

Kerani yang baik hati itu memberikan nombor telefon PK tersebut tapi kedengaran suara di sebelahnya marah-marah. Katanya, PK tak nak diganggu! Fuhhhh...hebatkan cikgu ini.

Tapi ibu sangat berterima kasih dengan kerani tersebut. Berkeras dia dengan kawan di sebelahnya dan tetap memberikan nombor telefon PK tersebut pada ibu. Ibu dengan dia kata "isshhhh...ni cikgu budak-budak tu laaa". heehehehe

"Puan bincanglah dengan PK. Saya pun kesian dengan budak-budak tu. Saya pun tak boleh nak buat apa", kata kerani yang baik hati tu sangat menyejukkan hati ibu.

"Itu lah, kalau boleh, nak sangat saya cakap sendiri dengan PK". Ibu memang cepat syahdu kalau orang cakap baik-baik ni.

"Tapi tu lah puan, kawan saya kata PK tak nak diganggu. Dia dah pesan. Takut pulak saya".

"Garang sangat ke PK ni?." ibu berseloroh.

"Ok saja...tapi mungkin sebab sibuk sangat kot. Tu yang garang skit". Pandai kerani tu kawal keadaan.

"Ok tak pa, nanti saya call dia bila dah tenang sikit. Terima kasih banyak-banyak!".

Habis kelas, ibu nak call PK sekolah tu. Oh time rehat. Nampak sangat ibu tak faham bahasa pulak. Tunggu. Ibu call pegawai JPN dulu, langsung tak berjawab. Ibu sms pun tak balas. Well...

Sambil dok melayan pc, jam dah 215. Ok call! Lama baru bersambut.

Suara lembuttttt sangat. Terus sejuk hati. Baik hati ni, suara boleh bawak berbincang. Ibu perkenalkan diri dan terus straight to the point!

Ibu bagitau situasi seorang pelajar yang menerima bantuan kewangan. Jika dia berhenti, pelajar tersebut perlu membayar semula bantuan kewangan yang telah diterima. Cikgu pun bagitau, yang dia terikat dengan arahan kementerian dan seluruh Malaysia mengikutnya, takkan dia nak langgar.

Ibu mohon jasa baik cikgu tu untuk benarkan pelajar hadir kelas hingga Jumaat ini sebab esok ada revision, dan Jumaat ada exam akhir - cikgu setuju!

Ibu minta win-win situation. Ibu bagitau ibu boleh buat kelas petang untuk pelajar tersebut. Dan cikgu tu dengan baik hati berkata dia bersetuju melepaskan pelajar jam 1.10 petang walaupun sepatutnya pelajar balik jam 330 petang.

Sejuk sikit jiwa kalau ada perbincangan macam ni. Kalau macam semalam, jem otak! Dan semasa pelajar ada exam akhir nanti, pelajar boleh hadir dengan syarat ibu berikan surat rasmi kepada sekolah. No hal cikgu! Bab-bab surat tu, celah gigi saja. Yang penting anak didik kita dapat peluang yang terbaik!

Cikgu, kalau dari semalam cikgu macam ni kan senang! Ibu pun tak susah hati. Anak-anak murid kita pun tak kecewa dan sedih mengenangkan nasib.

Kepada YB, sila khabarkan berita ini kepada pihak atasan. Alhamdulillah, perancangan kita berjaya. Yang penting, terima kasih sebab menjadi salah seorang pembaca blog ini! hehehee


Moral kisah ni yang ibu nak simpulkan :

1. Banyak jalan penyelesaian yang ada. Elakkan dari memberikan keputusan yang menyusahkan pihak lain. Cari penyelesaian sebaik mungkin. Pasti ada jalannya.

2. Jangan cepat buruk sangka. Macam ibu ni, ingat cikgu kejam sangat. Padahal, bila ibu diskas dengan dia, ok saja. Senang dan terus boleh bagi keputusan yang mudahkan pelajar. Ibu tak memang, sekolah pun tak kalah!

3. Selalulah berbincang jika ada kekusutan. Jangan buat keputusan melulu tanpa pertimbangan. Bayangkan kalau hal ni melibatkan menjatuhkan hukuman tanpa siasatan atau perbincangan, tak ke teraniaya orang-orang yang tidak berdosa. Ingat, BINCANG!BINCANG!BINCANG!

4. Berusaha dan terus berusaha untuk kebaikan, bukan untuk diri sendiri saja tapi untuk orang lain juga. InsyaAllah, Allah pasti bagi jalan-Nya!

No comments:

Related Posts with Thumbnails