Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Sunday, May 6, 2012

Penyakit hati...

Tajuk entry saja ibu nak over buat propa! hahahaha tapi itulah penyakit manusia yang paling kronik selagi bernyawa. Dengki dan busuk hati pada orang lain, macam-macam di buatnya untuk susahkan dan sakitkan hati orang lain. Tapi yang bestnya, last-last diri sendiri yang tersusah..ahakss!

Udah-udah le tu yob! Cer bawak mengucap, istifar banyak-banyak, buat solat taubat pada Allah mintak ampun dan maaf.

Kalau ada niat busuk dan tak baik pada ibu, ibu dah ampunkan pun. Sebab ibu tak nak ada penyakit hati sebab sakit hati ni boleh timbulkan sakit lain.

Hati yang busuk boleh sebabkan stress dan darah tinggi. Dah ada darah tinggi kan senang dapat sakit jantung. Dah tu, geram orang, makan banyak-banyak coklat. Kena pulak diabetis. Dah tu gemuk, badan berat dapat pulak sakit lutut dan lain-lain menyusul.

Ada sakit 3 serangkai ni, errrmmm...semua tu dimulai dengan 'penyakit hati'.

Eh lupa!

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Ahad menjelma lagi. Seperti kebiasaan, ibu berada di Singapura melawat nenek. Sejak seminggu ni nenek memang tak berapa sihat.

Lepas discharge hospital Selasa lepas, nenek kena kena serangan sakit kepala
dan pening yang teruk. Bila ke klinik, tekanan darah nenek tinggi pulak mencecah 198/(ibu lupa berapa). Rupanya sejak warded, nenek tak diberi ubat darah tingginya. Sampai dah keluar hospital pun nenek tak makan pil tu.

Seminggu lepas, ayah pun tidur di Singapura. Tinggallah ibu bersama anak-anak di bumi Malaya. Gitulah gaya hidup ibu sekeluarga, bila nenek tak sihat, ayah akan bertugas di sana. Terpaksalah ibu uruskan rumahtangga dan anak-anak sendiri.

Ketiaadaan ayah seminggu bertambah kalut bila abang dan adik selsema dan batuk. Malam ke2 ayah tak balik, depa berdua batuk sampai muntah-muntah due to lendir dan selsema yang teruk.

Pukul 4 pagi baru twin lelap tido. Tu pun lepas ibu bagi gas sorang 2 pam. Ubat tu untuk adik, tapi sekali dengan abang ibu bagi bila tengok dada abang pun dah berombak laju.

Oh ya! Pada kawan-kawan ibu yang terlibat dengan konvokesyen di Segamat, ibu ucapkan selamat bertugas. Pada anak-anak murid ibu yang berkonvo, tahniah dan selamat berkonvokesyen.

Buat pertama kali dalam sejarah 10 tahun ibu di KK, ibu tidak terlibat dengan majlis tahunan ini.

Percaturan Allah melebihi segala perancangan manusia. Apa saja niat yang tersirat di lubuk hati kita Allah tahu. Dan Alhamdulillah dengan percaturan Allah ini, dapat ibu balik ke 'kampung' untuk menziarahi nenek dan makan kenduri sekali minggu ni.

Kalau tidak, mau serabut jugak ibu nak tinggalkan anak-anak dan keluarga. Biarlah mereka-mereka yang masih baru 2-3 kali bekerja semasa konvokesyen menghulurkan tenaga dan jasa.

Plan hari Ahad ini :
10.00 am : Ke Pasar Geylang (nenek dah rindu dengan Geylangnya), ibu nak ke kedai Richard di Joo Chiat Complex (mau shopping kain cotton...yuhuuuuuuu)

12.00 am : Bertolak ke majlis jemputan kenduri kahwin kawan nenek merangkap guru quran nenek yang teringin sangat nak jumpa nenek setelah sekian lama tak jumpa.

Balik jemputan, ada pasang niat nak ke IKEA!! Hahahahaa...kalau sempat ibu terjah, kalau tak, next time la! Takkan lari IKEA di kejar, iye dak???

Entry ini ibu tamatkan dengan pantun semangat yang ibu suka. Terdengar 'SA' ungkapkan, terus menusuk ke jiwa ibu. Ibu perlu semangat ini untuk terus berjuang sendirian di rantau orang.

Lima bentan masak di tingkap,
Budak-budak melempar burung,
harimau di hutan lagi ku tangkap,
Inikan pulak cicak mengkarung!

Rindu pulak pada kucing-kucing ni!

No comments:

Related Posts with Thumbnails