Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Saturday, June 9, 2012

Cuti berentri dan renew passport kakak!

Assalamualaikum.

Ibu bercuti lama lagi lepas dah lama cuti. 5 hari dah rupanya. Bukan cuti kerja, cuti update blog yer!

Isnin ibu masuk kerja, sibuk habiskan marking paper exam. Dah settle semua markah, dah key in pun dalam sistem, alhamdulillah.

Khamis, ibu bawa kakak renew passport antarabangsa kakak. Passport kakak dah tinggal 1 mukasurat. Expired bulan 10. Elok sangatlah ibu buat baru. Mula ibu mohon keluar 4 jam tapi rupanya makan satu hari
buat passport time cuti sekolah ni. Terpaksalah mohon cuti rehat!

Pukul 8, lepas hantar twin, ibu gerak ke KDN. Orang beratuq macam ulaq kena pukui. Ibu orang yang ke 608. Ibu dapat nombor pukul 930. Staff yang jaga kaunter tu bagitau, pukul 1230 baru datang. Errkkk....

2 jam free, ibu balik rumah dulu. Boleh sapu sampah dan mop lantai lagi, baring-baring pun sempat. Pukul 11.30 ibu gerak balik ke KDN di Setia Tropika. Pukul 12 ibu dah terpacak kat dalam opis imigresen. Baru nombor 400++! Mak aiiiii.....

Sebab dah sampai, ibu tunggu la jugak sampai terlentok-lentok. Pukul 1.30 ibu settle serah dokumen. Tunggu lagi untuk buat bayaran. Pukul 2.30 petang baru dapat buat bayaran dan diberitau pukul 4 untuk datang collect passport yang dah siap! Errkk...tunggu lagi!

Zohor ibu dah solat masa dok menunggu nak buat bayaran. Kalau ke KDN Setia Tropika, surau kat tingkat 7. Suraunya kecik saja tapi, ruang tingkat 7 tu yang best. Macam banquet hall siap berkarpet dan of course ada aircond.

Disebabkan karpet yang bersih dan aircon yang sejuk, ibu siap cari sudut kat hujung-hujung yang gelap-gelap sikit. Hehehehe... apa lagi! Buat taik mata arrr...:p

Pukul 4, ibu turun balik ke tingkat 3. Kakak pun dah tangkap lentok, letih menunggu passportnya siap. 430 petang dah dapat. Alhamdulillah, ikut hati macam dah give up nak renew passport kakak hari tu. Ramai bebenau manusia. Tapi dok pikiaq pulak, bila pulak nak mai buat lagi?


Ini passport baru kakak. Mata kakak nampak sepet sebab masa ambik gambaq tu, mata kakak bengkak nak jadi ketumbit @ tembel. Tambah lagi, pagi baru bangun tidoq. Lagi la sepet.

Masa imigresen opis tu, baru tau yang renew international passport boleh buat online! Takpa, 3 tahun lagi, sangat sesuai untuk ibu menggunakan kemudahan online tu untuk renew passport twin.

Nak bawak twin pi KDN macam ibu bawak kakak ni, kena pikiaq 40 kali. Berpeluh dalam aircond ibu nak kepung depa dua di celah ratusan orang yang ada.


Abang - kakak - adik.

No comments:

Related Posts with Thumbnails