Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Sunday, June 17, 2012

Hari Bapa + Hari Ibu = Haram

Tajuk macam cikgu matematik pun ada, macam ustazah nak bagi ceramah pun ada, sangat tak boleh blah heheheh

Gelak, gelak jugak. Bab serius, kena ambik serius.

Ibu dengar clip ceramah Ustaz Azhar Idrus (UAI) dan baca beberapa soalan berkaitan dengan sambutan hari ibu dan hari bapa.

Kata UAI, hukum meraikan Hari Ibu atau Hari Bapa adalah HARAM jika diraikan pada tarikh-tarikh yang tertentu, apatah lagi jika tarikh tersebut adalah tarikh yang diperkenalkan atau diraikan oleh mereka yang bukan beragama Islam.


Maknanya, macam sambutan hari ibu yang ditetapkan pada Ahad minggu kedua bulan Mei (kalau tak salah), dan hari bapa yang jatuh pada Ahad minggu ketiga bulan Jun (rasanya la).

Kata UAI, kalau nak raikan hari ibu atau bapa, boleh pada bila-bila masa. Tak perlu kita ikut apa yang diamalkan oleh mereka yang bukan beragama Islam.

Kalau nak tau sejarah sambutan hari ibu dan hari bapa ni, sila lah tanya pakcik Google. Pasti banyak jawaan yang boleh diberikan.

Dulu, ibu pun pernah meraikan hari ibu dan hari bapa. Beli kek dan makan beramai-ramai sekeluarga. Ibu pernah dengar yang katanya amalan sambut hari ibu/bapa ni, amalan orang Kristian tapi ibu macam malas nak cari kebenarannya.

Pada ibu, asalkan ianya tidak melibatkan ritual macam 'mereka', kira oklah. Yang baik kita ikut - gitulah lebih kurang prinsip ibu dulu.

Rupanya, bila dah google, ianya adalah hari Mothers of Church dan Fathers of Church. Gulp! Ampunkan kejahilan hambaMu ini, ya Allahhhh...


Pada yang masih menyambutnya, marilah kita bersama-sama menginsafinya. Walaupun benda macam ni nampak kecil dan lekeh (kata orang Kedah), tapi jangan ambil mudah bila ianya melibatkan hal akidah.

Jom berubah!!

No comments:

Related Posts with Thumbnails