Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Monday, June 18, 2012

Harta

Ibu bukanlah orang yang dilahirkan dalam keluarga yang kaya raya. Hanya orang kampung biasa yang hidup serba sederhana.

Pernah maktok berkata pada ibu :
Mak dengan abah bukan orang kaya, tak dak harta nak tinggai, nak bagi. Mak pulun buat kerja cari duit bagi semua mengaji, ada ilmu, nanti cari harta sendiri.

Sekarang pun, ibu tak kaya. Alhamdulillah, dengan rezeki anak-anak yang Allah berikan pada ibu, ibu tumpang saja. Ada lebih, kongsi ramai-ramai. Kalau kurang, hidup dengan apa yang ada.

Masa belajar di uni dulu, ibu dapat JPA scholarship. Alhamdulillah, tak payah pikiaq nak bayaq hutang bila habis belajaq. Dengan duit tu, selain buat beli buku, ibu beli harversack ni buat penuhi minat ibu pada aktiviti 'luar pintu' ibu. Ni lah harta nombor satu dan masih ada bersama ibu sampai la ni.


Kerja pertama ibu adalah sebagai programmer di sebuah software house. Gaji hanya RM700, buat semua kerja. Dari coding program sampailah ke cuci tandas. Teringat zaman tu, ibu dan kawan ibu (yang kini dah jadi cikgu) berkongsi suka duka dengan kerja kami time tu.

Ibu ingat lagi, gaji pertama ibu dengan kerja tu ibu beli handphone Nokia 3310. Masa tu 3310 adalah handphone yang paling canggih di dunia rasanya hahahaha tapi handphone ni dicuri masa rumah ibu di kampung dimasuki penyangak! Sedih sangat...


Ibu quit kerja programmer sebab tak tahan dengan hidup yang 24/7 mengadap komputer. Boss ibu tak bagi ibu quit tapi ibu dah nekad dan bagi alasan kononnya nak sambung belajaq!

Boss ibu naikkan gaji kawan ibu kepada RM1k, mungkin sebab nak tarik perhatian ibu tapi ibu tetap nekad nak berhenti walaupun ibu tak cari kerja lain lagi pun.

3 bulan ibu menganggur kat kampung tolong maktok buat cucoq. Masa ibu pi interview nak kerja pensyarah ni, interviewer gelak bila ibu kata ibu tak kerja dan tolong mak buat cucoq juey.

Mungkin sebab kesian kat ibu kot, ibu dapat post pensyarah kontrak dan terus di sambung hingga menjadi pensyarah tetap hingga kini.

Gaji pertama yang ibu dapat sebagai pensyarah, ibu buat kenduri kat kampung. Kenduri kesyukuran, jemput adik beradik dan jiran-jiran terdekat.

Lepas tu ibu beli tv dan pasang astro. Nak jadi cerita, sepupu maktok (pak sedara sepupu ibu) nak jual kereta kancil dia. Ibu pun sambunglah bayar kereta kancil 660 tu sampai habis.


Kancil 660 tu lag jadi teman susah senang ibu. Walaupun ibu pernah di 'bahan'kan oleh driver kat opis lama ibu suruh ibu tukar kereta baru sebab dah ramai pensyarah beli kereta besaq-besaq tapi ibu senyum saja dan berkata "biaq pi la kat depa. Saya tak mampu nak pakai kereta baru".

Kancil 660 tu masih ada di kampung. Ibu tinggalkan untuk keluarga di kampung guna. Ibu dah habih bayar pun.

Pindah ke Johor, ibu beli pulak MyV yang comel lotey ni untuk kegunaan ibu. Ramai yang komplen "awat ibu beli kereta kecik", jawapan ibu masih macam dulu, saya tak mampu...

Harta seterusnya yang ibu beli dan hutang adalah rumah yang kini menjadi syurga ibu sekeluarga. Bukanlah rumah mewah pun, rumah teres biasa-biasa saja.

Mujur ibu beli time tu, la ni jangan harap nak dapat harga yang macam ibu beli dulu. Dalam masa 2 tahun saja, beza harga dah RM100k....


Seingat ibu, itu saja harta yang ibu mampu beli. Biaqla orang nak berkereta mewah segala bagai, berumah indah macam istana, bergelang rantai emas bermanik koran, ibu hanya mampu hidup macam ni.

Syukur alhamdulillah asalkan hidup ibu tenang dan bahagia, anak-anak ada depan mata. Mungkin bunyi macam ibu ni malas nak 'upgrade'kan diri macam orang lain, buat MLM, buat bisnes online, buat itu ini untuk tambah pendapatan.

Mungkin, mungkin satu masa nanti kalau ibu dah berahi nak kaya macam orang-orang lain. hehehe

Prinsip ibu mudah - rumah besaq, kereta mewah, emas melabuh, masuk kubur bukan boleh bawak pun. Kain putih saja....

Tapi harta ibu yang paling tak ternilai hingga kini adalah :
.

.

.

.

.

.

.


Moga Allah berikan ibu kekuatan untuk menjaga harta dan amanah Allah ini dengan jayanya hingga menjadi hamba Allah yang soleh dan solehah, berjaya di dunia dan akhirat.

3 comments:

Juraimee said...

Hiii ck... Sama lah kita..tapi aku ngan jpa loan bukan scholarship... Huhuhuhu

eija said...

i like.... sama la kita ck...

Nurul said...

yup yup yup..orang kata biarlah ukur baju di badan sendiri.

Related Posts with Thumbnails