Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Monday, June 25, 2012

Kisah 33 tahun

Alhamdulillah, 22 Jun 2012 bersamaan 2 Syaaban yang jatuh pada hari Jumaat yang lalu adalah hari ulang tahun kelahiran ibu yang ke 33.

Kebetulan, 33 tahun lalu, maktok melahirkan ibu pada hari Jumaat jugak! Terima kasih buat maktok dan wan yang bersusah payah membesarkan ibu yang serba men'cabar' nih!

Adik beradik ibu yang lain semua senang bela. Ibu sorang yang payah sikit tapi hat payah tu la yang paling baik sekali! hahahaha sori naaa....kasik chance nak perasan!

Bila dah jadi ibu beranak 3 ni, sambutan hari lahir tidak semeriah dulu. Actually, dulu pun tak meriah mana, tak dak party pun tapi ada kawan-kawan yang suka buat suprise celebration.

Cute sangat rasanya, bila tengah malam bilik ibu diserbu kawan-kawan dengan kek dan makanan ringan dan juga hadiah untuk wish dan celebrate birthday ibu hehehe dulu la...zaman-zaman kat uni dulu!

Now, bila dah beranak 3, makin bertambah umur makin berdebar rasa. Resolusi hidup kini adalah untuk mempertingkatkan amal ibadah.

Umur dah makin bertambah, takkan tak mau tambah dan pertingkatkan amal ibadah sebagai persediaan kot. Maaf, bukan ibu nak berlagak alim atau bagus tapi itulah hakikat hidup.


Kisah 33 tahun ibu ringkasnya macam ni la (nak jugak kepoh bagitau hahaha) :

1. Solat sunat syukur dan bacaan Yassin. Berdoa moga ibu dipanjangkan umur dalam kebajikan.

2. Berjaya 'paksa' Awa buat service rambut terbaik buat ibu sebagai hadiah. Potong, siap cuci dan treatment lagi. Percuma sempena birthday. TQ Awa!

3. Pukul 3 petang, mula diserang muntah-muntah selepas pekena McD masa lunch.

4. Pukul 6, acara cir-bir turut mengiringi muntah-muntah yang dah sampai tahap muntah hijau.

5. Pukul 8 malam, ke klinik jumpa Dr Zamil dan sah kena food poisoning. Dapat mc tapi esoknya tetap kena kerja sebab ibu kena mengajar kursus pendek.

6. Berjaya paksa ayah tak pi kerja (shift pukul 1 am) sebab ibu dah lembik dan dah tak mampu nak handle 3 anak sorang diri.

7. Potong kek birthday yang ayah beli tapi tak makan sebab takut muntah lagi. Tengok saja ayah dan anak-anak makan..

8. 23 Jun, mengajar kursus pendek dalam keadaan ketaq lutut dan sakit kepala migrain sampai ada peserta yang tegur " Puan sakit mata ke?" bila tengok mata ibu merah kot. Agak-agak, boleh dapat APC dak? hahahaha

9. Memandu dengan jayanya ke Singapura dalam keadaan migrain. Kena pulak, passport twin ada masalah rekod sebab pegawai immigration confuse nama hampir sama dan rekod semua sama! Sampai sana, telan painkiller.

Alhamdulillah, esok pagi bangun migrain dah hilang. Muntah pun dah ok. Walaupun sehingga ke hari ini, rasa pusing-pusing di perut masih ada, ibu sudah mampu menguruskan anak-anak dan keluarga macam biasa.

Itulah rentetan sambutan ulang tahun ibu kali ini. Orang lain happy go lucky. Ibu tahan sakit sendiri. Apapun, syukur atas nikmat yang Allah beri. Sakit maupun sihat adalah ingatan dari Allah buat kita.

Jadi, sempena umur yang ke 33 tahun ini, ibu ingin mengucapkan terima kasih pada semua yang mengucapkannya pada ibu samada melalui bersemuka, FB, sms dan call ibu sendiri. Terima kasih pada yang mendoakan ibu.

Ibu juga ingin memohon ampun dan maaf kepada semua pembaca blog ibu ini, samada ahli keluarga, kawan-kawan, rakan sekerja, sahabat, dan tentunya terutama kepada yang menganggap ibu sebagai lawan.

Jika ada tindakan atau kata-kata yang mengguris hati kalian, sesungguhnya tiadalah niat ibu hendak berbuat begitu. Mungkin kerana tafsiran yang berbeza berserta hasutan iblis yang suka akan pertelingkahan dan permusuhan menyebabkan kita bersalah sangka.

Seperti yang pernah ibu katakan dulu, ibu memaafkan apa saja yang dilakukan pada ibu kerana itu sangat menenangkan hati ibu! Moga kita semua dirahmati Allah selamnya.
.

.

.

.


Hadiah birthday dari ayah tak dapat lagi ni! Hadiah ibu jenis untuk kegunaan ramai. Mesin basuh dah dapat, tv dah, aircon dah, iphone dah, tahun ni nak demand apa ekkk...?!

Hehehe....

2 comments:

Irfa said...

KITA SEBAYA LA ;)
HAPPY BELATED BDAY YE
MOGA BAHAGIA MILIK AWAK

Zakiyah Zainon said...

tq irfa.....

Related Posts with Thumbnails