Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Tuesday, June 19, 2012

Kisah Netbook


Ibu ada netbook yang dibeli awal tahun 2011. Sejak ada iphone, ibu jarang-jarang sekali mnggunakan netbook tersebut. Hinggalah pada saat ibu sudah tidak layak mempunyai pc sendiri di ofis, ibu angkut netbook tersebut ke ofis sebagai kegunaan.


Malangnya, disebabkan jarang menggunakannya (barangkali), keyboard netbook ibu ada masalah. Key Capslock, A, S, Z dan X tidak berfungsi dengan baik. Kena tekan kuat-kuat baru hurufnya akan muncul di skrin. Lama-lama, terus tak keluar. Damn!

Warranty dah tamat (setahun saja). Ibu call service center Samsung. Ada di Taman Molek. Tak la jauh sangat dari ofis. Ibu pun ke sana. Disebabkan warranty dah habis, ibu kenalah bayar atas servis yang dibuat. Ok lah, janji netbook ibu baik.

Katanya kena tukar keyboard baru. Harganya hampir RM250 jugak la. Oklah. Order dulu nanti dah sampai barang kami akan call.

Seminggu, tak call. 2 minggu, tak call. Now dah lebih 2 bulan.

Semalam, borak-borak dengan kawan ofis ibu, tau yang dia boleh baiki laptop. Apa lagi, ibu pung mengorder lah suruh dia tengok apa yang tak kena dengan netbook ibu. Tengahari ibu bagi, petang dia dah call bagitau netbook ibu dah ok. Erkkk....hebat tak?! hehehehe

Ibu mintak dia install Ms Office sebab yang ada dalam netbook ibu ni hanya ada Ms Word dan Ms Excel Starter. Kawan ibu kata, tak dak hal!

Pagi, sampai ofis dia dok tekan-tekan netbook ibu. heheheheh. Masalah dah setel. Ms Office dah siap install.

Ibu tanya, berapa nal bayar ni? Berdebar tunggu jawapan sebab kawan ibu ni memang cool orangnya.

"Masalah ko lebih sikit sebab aku kena buka dalam. Biasa aku tak bukak murah sikit". Suspen je kan bunyik.

"Tak pe, ni sekali dengan install ni. Bagitau je berapa?". Tetap cool walalupun berdebar nak tunggu jawapan hahahaha.

"Ermm....RM50 boleh? Biasa aku ambik RM40?".

"Hah!". Nak jatuh rahang ibu terkejut :P

"Ni install semua ni?".

"Tak pe..free.".

Moga Allah murahkan rezeki kawan ibu ni yang sangat suka membantu kawan-kawan. Memang dia kawan yang istimewa hehehehe... ini lah kawan yang ibu tulis dalam entry La Tahzan dulu.

Bak kata ibu dulu, kalau permata, campak kat mana tetap berharga!

4 comments:

Zaher said...

aik..xpernh tgok ada notebooke pon...

Zakiyah Zainon said...

tinggai kat opis..memang la adik tak penah nampak...kat rumah dah ada pc, ipad dengan iphone..cukup la...:D

Juraimee said...

stiker siap tak bukak lagi adalah lebeyy... kalau aku pree jer ck !! apa ada hal. kawan2 katanye ! huhuh
:-))

Zakiyah Zainon said...

tu gambaq lama, terkini punya hahaha SMI laaa... calar balar dahhh

Related Posts with Thumbnails