Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Wednesday, July 4, 2012

Bengkel bersama Dr OT

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Pejam celik, dah masuk bulan Julai. Tahun 2012 dah melangkau setengah tahun. Pada yang ada menetapkan azam tahun baru, agak-agak dah berapa percent tercapai ni? hehehehehehe

Ibu memang tiada perancangan yang specifik. Semua perancangan berjalan seiring dengan masa atau lebih mudahnya, main redah saja! Peluang yang ada depan mata, ibu grab saja. Ibu bukan jenis menangis 3 hari 3 malam kalau tak dapat apa yang dirancangkan. Kalau ada rezeki, dapat. Kalau tak cuba lagi...

Eh? Apa gua bebel ni? hehehehe

Ok lah, sempena setengah tahun 2012 yang berlalu, ibu telah menghadiri satu bengkel penulisan thesis cara cepat dan mudah. Bengkel ni di adakan di UTM, Skudai bersama Dr OT dari UPM.

Di sini berlangsungnya bengkel tu!

Ibu ada perancangan nak sambung belajar tapi tak tau bila. Abang dengan adik lelaki ibu dah sambung master katanya! Tapi depa tu bukanboleh kira, tu lagi main redah! hahahaha

Last year ibu dah dapat tempat untuk sambung belajar, tapi ibu tak dapat biasiswa. Tahun ni ibu malas nak apply sebab ibu ingat nak buat persediaan dulu. Lagipun ada unsur-unsur lain lagi yang menghalang perjalanan ibu. So, kita relax dulu...

Kawan ibu kata, buat la by research. Best!! Tapi, ibu dok terfikir, mampukah diri ini?! Persediaan mesti mantop! Maklumlah, dah 11 tahun tinggalkan zaman berhempas pulas (hempas pulas la sangat!!)

Sebagai langkah awal, ibu mesti buat sesuatu untuk meman'top'kan diri. Berjalan dari blog ke blog, terjumpalah blog Dr OT. Terus jatuh cinta dengan penerangannya tentang penulisan thesis. Sebagai seorang yang bergelumang dengan dunia penulisan thesis yang sebenar, inilah tempat terbaik untuk menimba ilmu.

Allah memudahkan perjalanan ibu. Kena pulak Dr OT dijemput ke UTM pada tarikh yang terdekat. Ibu terus sms urusetia dan dapatkan maklumat. Dengan status '5s' yang ibu ada sekarang, ini memang memudahkan pergerakkan ibu ke sana. Ibu ajak member ibu join sama, Kak Yani.



Best sangat dapat join bengkel ni. Dapat jumpa dengan kawan-kawan baru. Walaupun terasa kerdil dan kecikkk sangat dikalangan depa. Mostly yang hadir tu adalah mereka-mereka yang tengah buat master dan Phd. Sedangkan ibu ni, hehehehehe zero!

Bila Dr OT tanya, sapa yang tak sambung belajar lagi? Terus ibu angkat tangan tinggi-tinggi dan ibu sorang saja yang mengaku rasanya hahahaha. Dr OT kata, bagus, sebab lepas ni boleh tulis proposal dengan cepat dan mudah melalui teknik yang beliau kongsikan ;).

Ibu sangat bertuah sebab ibu telah menghadiri Microsoft Office Specialist untuk Ms Word kat INTAN baru-baru ni. Kebanyakkan perkongsian penulisan thesis cara cepat dan mudah dalam Word tu ibu dah belajar masa di sana.

Apa yang Dr OT kongsikan pun adalah sebahagian yang ibu dah belajar di INTAN. Ada beberapa perkara tambahan yang Dr OT perkenalkan seperti Mendeley yang sangat memudahkan dalam penyediaan bibliografi dan citation!



Paling tak sangka, bengkel ni berjalan 100% paperless. Dr OT tak bagi ada kertas dan pen di atas meja (tapi boleh ada mee/nasi lemak) dan tak boleh menulis. Semua ditaip di dalam laptop masing-masing. Hebatkan?! Awak boleh??

Ibu rasa bertuah dapat berguru dengan orang yang hebat macam ni. Sudahlah hebat, sangat merendah diri pulak tu. Walaupun ibu yang zero di bengkel tu, langsung ibu tak terasa terasing. Dr OT sangat humble dan semua peserta enjoy dengan beliau. Itu yang pasti!!

Kalau nak join kelas Dr OT, boleh layari blog beliau yang cukup sempoi di sini. See, doktor pun ada blog! Orang rendah mentaliti saja yang tak suka blog...hehehehehe

Gambar dari blog Dr OT.

2 comments:

nanne_manja said...

Yup..sangat gembira berkursus dengan orang yang pakar..sangat berbaloi..berkenalan juga dgn rakan-rakan yang ambil PhD dan Masters tapi sangat down to earth :D

Zaher said...

share la cara nak tulis tesis tu...haha..

Related Posts with Thumbnails