Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Wednesday, July 11, 2012

Hadiah 2012


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Pejam celik sah 4 hari ibu tak update blog. Sedikit kalut (buat-buat kalut) sebab pelajar dah mula daftar minggu lepas. Minggu ni dah mula kelas. Dan tambah kalut bila ibu pulak kena jadi pensyarah kelas. Dah lama rileks, tetiba kena jadi pensyarah kelas, jenuh nak kena belajar balik.

Sebelum apa-apa, ibu nak bagitau. Bukanlah tujuan ibu menulis entry ni nak bermegah-megah atau dan riak dengan apa yang ibu ada. Cuma ibu nak tulis sebagai ingatan dan kenangan pada diri ibu.

Birthday ibu pada 22 Jun. Sejak dah ada teman hidup ni, hadiah daripada partner lah yang ibu akan 'tuntut' setiap tahun hahahaha Dah 3 tahun ibu relakan ayah beli hadiah yang berupa barangan yang boleh digunakan untuk seisi rumah sebab masa tu ibu dan keluarga baru pindah ke rumah baru.

Mula dapat mesin basuh, lepas tu TV, dan tahun lepas ayah hadiah aircond dan water heater. Jadi tahun ni, ibu demand nak hadiah untuk diri sendiri pulak. Yang best lagi, ayah tanya nak hadiah apa? Wahhh..ini sudah bagusssss...

Sebelum ibu dapat hadiah dari ayah, ibu dapat sebuah parcel dari kawan baik ibu, Nadia yang rupanya dah 21 tahun kami berkawan dan kenal. Tahun lepas dia hadiahkan ibu set make up Clinique. Ibu guna ala-ala saja, yang melebihnya kakak yang pulun!

Tahun ni kawan ibu hadiahkan perfume pulak. ckin2u dari CK sesuai untuk ibu yang bernama ck hahahaha dan-dan kan! Tapi memang masa sekolah dulu kawan-kawan ibu panggil ck. Selain singkatan nama untuk 'Che Kiyah', ck jugak bermakna Clark Kent! Sebab masa form 5 dulu, ibu lah yang kepoh jadi tukang cerita Superman kat dalam kelas. Orang lain dah tak tengok tv, buat homework dan baca buku, ibu tak kisah layan Superman. Sib baik SPM lulus hehehehe


Sangat wangi ok! Yang tak tahan, geng-geng kat opis mengutuk hadiah ibu. Katanya bau 'bacin'. Hahahaha..depa tu jeles sebenarnya sebab ibu dapat hadiah. Lepas tu pulak ada yang nak jadi kawan dengan bestfren ibu ni, boleh dapat hadiah macam ibu hehehehe..

Nadia ni kawan ibu sejak form 1. Sekelas sampai ke uni. Dia dan family dia banyak bantu ibu masa zaman belajar dulu. Ibu anak orang susah tapi Nadia ni anak orang senang. Masa sekolah dulu, arwah ayah dia selalu tolong ibu dari segi kewangan dan tenaga, itu dan ini. Sampaikan ibu ni dah dianggap seperti ahli keluarga sendiri.

Kawan-kawan ibu yang close masa tu Nadia, Lin dan Ijan. Depa ni semua anak orang senang. Nadia anak taukeh kilang beras :P, Ijan anak cikgu-cikgi, Lin pulak anak pompuan tunggal (2 beradik saja).

Ibu pulak anak kedua dan mak abah hanya kerja kampung. Mujurlah kawan-kawan ibu ni jenis tak lokek dan langsung tak berkira dengan ibu. Dapatlah ibu tumpang tuah dan rezeki depa. Kalau keluar makan KFC ka, Pizza ke, McD ka atau ronda-ronda sampai ke Penang, depa ni lah yang sponsor ibu.

TQ buat kawan-kawanku yang tersayang!

Setelah ayah tanya ibu nak hadiah apa, ibu pun berfikir-fikir. Apa yang ibu nak demand. Punya la tenung, last-last ibu nak jam baru lah! Jam yang sedia ada ibu pakai pun adalah hadiah birthday dari ayah masa ibu tengah mengandungkan kakak dulu. Oklah tuh, dah 5 tahun pun!

Jalan-jalan pusing kat Pasir Gudang, ada yang berkenan jugak. Tapi ibu kata, kita cari kat Singapore la. Kot-kot ada yang lebih menarik dan kadang-kadang harga di sana lebih murah.

Setelah 2 hari berulang-aling ke Mall yang berhampiran dengan rumah, ibu pun bertemulah dengan jam yang berkenan di hati. Mula ibu nak pilih jam yang ada diamonds, biar nampak lebih ayu dan ladies kononnya.

Tetiba tersedar diri yang ibu ni jenis 'ganas'. Kang hilang semua batu-batu tu pulak. Maka ibu kembali kepada jam-jam yang sesuai untuk orang lasak namun nakkan rekaan yang sedikit matang. Eceehhh...

Maka, inilah pilihan ibu. Harganya biasa-biasa saja. Tak lah sampai 5 jari pun. Cukuplah buat ibu yang sempoi ni.



Tahun depan, ibu dah plan. Ingat nak demand handbag pulak laaa....hehehehehe boleh kan ayah!?

Hadiah-hadiah ini mungkin berharga dan bernilai dari sudut kewangan. Tapi ratusan ucapan dan doa yang diucapkan pada ibu melalui FB, call dan sms lebih bermakna buat ibu. Sedaya upaya ibu membalas semua ucapan yang diberikan sebagai tanda ibu menghargainya. Ratusan ucapan yang memenuhi wall membuatkan ibu merasai yang diri ibu masih diingati ramai orang.

Terima kasih pada semua yang mendoakan ibu. Moga Allah memelihara dan merahmati kita semua, insyaAllah....

3 comments:

Irfa said...

jam babyG
zaman skolah dulu2 pakai jam ni
ala..tiruan punya la
bukan ori pun ;)

Anonymous said...

Selamat Hari Tua ckiah... tapi jiwe kite tetap mude kn... u punye kata2 buat waa terigt zaman kegemilangan kite di uum.... syoknyaaa enjoy je tauu... miss u ckiah


- ijan -

Zakiyah Zainon said...

irfa : hehehehe..okla tu ada jugak jam. Saya dulu rasanya jam pun tak dak. Dah naik sekolah menengah baru ada jam :P



ijan : sangat gemilangkan zaman kita dulu hahahaha...miss u too! miss all sweet dan hard moments dulu2 :(

Related Posts with Thumbnails