Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Sunday, July 29, 2012

Masak-masak 10 Ramadhan

Sekejap saja dah nak berlalu pun 10 hari Ramadhan. Tahun ni memang aktiviti memasak ibu sempena bulan puasa agak berkurangan disebabkan ayah banyak kena kerja shift petang. Mood memasak memang ke laut kalau takat sorang diri nak makan!

Ibu memasak pun untuk time sahur saja. Dah 10 hari berpuasa ni, baru beberapa menu yang berjaya ibu masak time ayah ada. Yang lain ibu beli saja hehehehe

Menu pertama ibu masak yang agak special sikit adalah PARPU TELOQ!


Sapa pernah makan masakan ni? Menu ni simple dan mudah sangat disediakan. Adaka yang nak resepi? Tapi tu la, ibu ni jenis memasak tak dak sukatan, main agak-agak saja perasaan dan rasa :p

Ibu masak ni masa ayah offday. Lepas tu ayah kembali kerja shift petang, sahur masak gitu-gitu saja, nasi dan lauk-lauk yang simple. Bila ayah dah cakap, dah jelak sahur nasi, ibu pun mula la pikiaq menu yang seterusnya.

Peningkan jadi tukang masak ni? Dah tak tau nak masak apa memenuhi permintaan suami terchenta. Kalau bagitau menu senang, ni cakap tak nak makan nasi, kang masak meggi kang, habis cerita :p

Ada satu hari tu kakak request nak makan spegeti. Disebabkan kakak berpuasa, ibu masaklah untuk kakak walaupun dia makan se'coet' saja. Saja ibu buat kuah bagi banyak sebab nak masak menu yang lain untuk sahur dengan kuah spegeti.

Esoknya, pukul 11 malam ibu mula prepare untuk masak lasagna buat bersahur. Pukul 1 pagi baru lasagna ibu siap dibakar. Lepas padamkan suis oven, baru lah ibu lelapkan mata.


Taraaaa.....kelas kau kiah!! Sahur dengan lasagna! Panas lagi sebab ibu biarkan saja lasagna tu kat dalam oven, berselera ayah makan!

Lepas tu, balik ke Singapore, nenek pulak request nak makan roti jala. Ibu kan menantu yang mithali (hahahahaha), so dengan penuh kasih sayang ibu pun mulalah men'jala' untuk nenek.


Suka ibu tengok nenek makan dengan penuh selera sebab nenek pun makan ala-ala jer time berbuka sepanjang weekdays, maklumla berbuka sorang-sorang jugak!

Itu sajalah hasil masakan ibu yang agak special pada ibu hehehehe. Orang malas, masak macam gini pun nak masuk blog! hahahaha tapi suka hati la kan, ni kan blog i hehehehe

Jangan maraa aaaa, nanti kena jual! :p

2 comments:

Nurul said...
This comment has been removed by the author.
Nurul said...

adoi...salah komen lak.. :p apa2 pun..hebat2..nampak sungguh menyelerakan

Related Posts with Thumbnails