Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Monday, August 13, 2012

Masak-masak lagi

Assalamualaikum.

Seminggu jugak blog ini terabai. Mood untuk menulis di bulan Ramadhan ini selalu ke laut. Banyak yang hendak dikongsikan, tapi perasaan M yang menguasai diri membuatkan tangan ini terasa berat sekali untuk mengetuk papan kekunci, apatah lagi untuk menekan keyboard iphone yang kecik molek itu.

Riuh rendah suara anak-anak yang sekejap ketawa dan banyaknya menangis membuatkan ibu kalut, sangat-sangat kalut. Mana nak memasak untuk ber'sahur', abang dan adik pulak dapat habit yang baru- suka menggigit. Silap-silap, ibu boleh dituduh mendera anak. Kesan luka akibat gigitan merata-rata ditubuh abang dan adik.

Pening ibu! Tepis kot sini, sekejap lagi sambil lalu saja abang gigit adik. Waarrrrghhhh.....riuh satu rumah. Diam selepas dipujuk. Sekejap lagi, adik pulak membalas dendam pada abang. Warrghhhhhh....riuh kembali! Begitulah saban masa sampailah kesemuanya lena, termasuklah ibu sama!

Dihujung-hujung Ramadhan ini, ibu masih dapat memasak, memenuhi permintaan ayah yang tak nak nasi. Tapi, Khamis lepas ibu masak jugak nasi untuk bila dah buntu nak masak apa untuk ayah. Saja ibu banyakkan nasi tu biar lebih. Dan esoknya Jumaat, ibu buat nasi goreng beserta murtabak dan roti john yang diborong di PARAM. Malamnya ibu sekeluarga balik ke Singapura!

Kakak ada minta ibu masakkan spegeti. Jadi ibu masak untuk kakak dan ayah memang layan saja spegeti ni sejak berkahwin dengan ibu. Masak untuk sahur, juga menjadi hidangan untuk berbuka dan untuk sahur kakak untuk esoknya jugak. Hebat kan!! hehehehe


Sebelum itu, ibu masak mee kari. Sayangnya, mee kari ibu tak dak kerang. Ibu banyakkan fishcake dan fish ball untuk anak-anak bersama isi ayam. Alhamdulillah, licin! Cubaan pertama ni sebenarnya sebab mee kari bukanlah kegemaran ibu pun.



Ada satu hari tu, ibu terasa nak makan benda ber'sup'. Nak masak soto macam malaaaaaaaaaasss sangat! Cari ilham yang mudah skit, teringat bakso. Bihun memang ada kat rumah. Daun sup ada. Petang terus ke KipMart beli tulang dan meatball. Tulang pun sekilo 11 hengget! ibu beli setengah kilo saja sebab meatball ada kan.

Balik terus rebus, campak 3 batang sudu dalam rebusan. Katanya, untuk cepat lembutkan isi-isi yang melekat pada tulang tu. Alhamdulillah, makan masa bersahur, memang mudah je isi-isi kat tulang tu terlucut bila digigit!


Pepagi buta, blend cili dan bawang putih buat sambal kicap! Mujur sedap... (sori naaa.. puji diri sendiri pulak!)

Sedih sangat rasanya bila masuk 10 hari terakhir Ramadhan, ibu tak dapat berpuasa. Normal kan, bila dah nama wanita. Memang ibu dah bajet pun akan cuti time-time gini. Hajat nak khatamkan quran di bulan mulia ni tergendala lah nampkanya. Baru kat juzuk 24. Lepas raya la ibu akan habiskan. InsyaAllah....

Jadi dikesempatan ini, ibu ucapkan Selamat Menyambut Hari Raya pada semua pembaca blog ibu ni (kot-kot ibu tak sempat nak update blog lagi hehehee). Maaf zahir dan batin jika ada tulisan ibu yang membuatkan anda tidak selesa dan suka ;).

1 comment:

Nurul said...

selamat hari raya, maaf zahir batin lip..sama ler aku..hujung2 ramadhan lak dapat lampu merah..huhuhu

Related Posts with Thumbnails