Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Sunday, August 5, 2012

Masak-masak Ramadhan seterusnya

5 hari jugak ibu tak update blog. Memang rasa macam malas sangat nak tekan keyboard iphone walaupun banyak benda nak di story.

Balik rumah lepas kerja, dah kalut dengan anak-anak. Lepas berbuka, mata pun dan stim. Apalagi, terpaksalah layan mata dulu!

Last entry ibu update pasal masak-masak. Hari ni pun nak sambung pasal acara masak-masak ibu sempena Ramadhan ni.

Ibu sungguh-sungguh masak untuk sahur sebab ayah ada. Tapi ayah tak nak makan nasi. Itu yang pening dibuatnya, sampai menu sahur dan macam menu hari raya pun ada :p

"Ayah, duit raya lebih sikit arrrr...."

Berbuka, ibu makan je apa yang ada. Beli murtabak, dah cukup! Selalu ibu ikut selera kakak waktu berbuka sebab kakak puasa. Nak bagi dia rasa seronok, itu yang ibu layan je kehendak dia time berbuka. Mujur kakak tak demand yang pelik-pelik hehehehe


Kakak bersama kutiew sup dan air oren yang diingininya.


Ini ibu punya. Menu yang sama untuk bersahur sebab ayah tak makan lagi. Senang kan :p

Tetiba teringin nak makan laksam. Ok jugak buat bersahur. Tapi disebabkan malas nak buat laksamnya, ibu gantikan dengan laksa namum masih mengekalkan kuah lemaknya..ewahhhh

Petang balik kerja singgah kat kedai nak beli ikan. Sekali ikan dah tinggai yang "medak" dan pecah-pecah perut. Tapi sebab nak makan punya pasal, ibu beli la jugak! Kat pasar ada, tapi malas nak ke sanaa...


Lepas tu dok cari ilham nak masak apa lagi nih bagi memenuhi kehendak ayah yang tak nak makan nasi. Terbayang lontong! Petang balik kerja, terus rebus nasi himpit. Murah rezeki, kawan ibu hantar puding jagung dan kek birthdaynya. Oklah tu buat berbuka!


Pepagi buta, sahur dengan lontong kau! Gigih ibu, pukul 230 pagi bangun masak kuah lodeh!

Ayahhh...sila lebihkan lagi duit raya untuk ibu atas kegigihan isterimu ini ya! :p

Pening dah nak masak apa! Khamis ayah off. Nak kena masak sungguh-sungguh untuk berbuka jugak ni. Ilham tak dak. Dah tak tau nak makan apa.

Kakak kata nak nasi goreng. Disebabkan ayah ada, ibu tanya ayah nak makan apa. As usual, ayah akan tanya ibu balik nak masak apa!? Dengg!!!

Punya lama ayah pikir, dia kata bihun goreng pun boleh. Bahan semua dah ada kat rumah, oklah tuh!

Balik, terus senteng lengan baju mula masak. Masak kena cepat-cepat hari tu sebab nak tengok Dejavu Kinabalu, last episod!

Terajin lebih pulak. Dari bihun goreng dah jadi mee siam ngeh..ngeh...ngeh. Sampai ke sahur makan menu yang sama!


Mee Siam Finale DK. Kat Siam mesti tak dak menu ni kan? hehehe

Esoknya baru buat nasi goreng untuk kakak. Kakak nak apam titik-titik. Maka, inilah rezeki kakak berbuka Jumaat lepas.


Bila masak untuk anak-anak ni, terpaksalah ibu berkorban selera sendiri. Kalau dulu, buat nasi goreng mesti kena ada cili padi. Dah jadi ibu ni, tak boleh la selfish ikut selera kita kan. Selera anak jadi keutamaan.

Terpaksalah ibu cari alternatif lain untuk memenuhi selera ibu sendiri. Nak masak 2 kali? Ohh! Sungguh nahee. Maka, inilah hasilnya bagi memenuhi rasa yang lidah ibu nak.


Kalau nasi goreng kakak ditemani apam titik-titik (polkodot), nasi goreng ibu dihiasi cabai melaka a.k.a cili padi! Terbakoooor!

Sahur pagi Sabtu baru ibu masak nasi berlauk. Ada ayam lebih masak kutiew sup utk hari Isnin, ibu masak ayam goreng kunyit. Buat sayur lemak kubis, setel!

Sabtu - Ahad kat rumah nenek. Senang hati sebab ikut je selera nenek nak makan apa hehe nenek pun dok tanya ibu nak masak apa! Inilah masalah terbesar surirumah time bulan posa - tak tau nak masak apa?! Kalau pi bazar ramadhan pun sama - tak tau nak beli apa!

Nak makan pun masalah kan? Manusia... manusia!

Eh! Ayah, jangan lupa duit raya ibu! Kasik extra ok. lalalalaala.....

2 comments:

azieazah said...

3,4 kali dok ulang mintak duit raya lebih, harus lah frust tu kalu tak dapat. hehehehe jangan menungging dah ler. hikhik.

Betul, selalu kita habis idea nak masak apa?
Takpa, gigih pun bangun utk sediakan sahur ni dapat pahala, tau.

Zakiyah Zainon said...

harap-harap dapat la lebih hehehehe...dia memang baca blog saya, kalau buat tak paham memang nasib laa hehehehe

Related Posts with Thumbnails