Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Thursday, September 6, 2012

Part 2 - Aidil Fitri 2012

Ok! Dah seminggu blog tidak berupdate. Tapi dalam hati ibu ni, tetap ada hajat nak buat entry raya berpart-part hehehehe

Eh! Assalamualaikum dan salam sejahtera. Dah masuk Syawal ke 19 kan hari ni. Ke 18? Tapi dah belas-belas dah kan. Dah berjaya ke masing-masing habiskan puasa 6? InsyaAllah, hari ini hari terakhir ibu untuk puasa di bulan Syawal. Esok boleh raya dulu, lepas tu sambung lagi 4 hari baki puasa yang perlu diganti.

Sambung kisah raya ibu di kampung. Lepas salam-salam dan makan-makan, ayah, Siti dan anak-anak buah ibu bergeges ke kubur untuk ziarah kubur adik ipar ibu yang meninggal 3 tahun lalu. Dia meninggal pada tarikh 08.08.09 bersamaan 16 Syaaban. Tak berapa hari lagi nak sambut Ramadhan. Raya tahun ini adalah raya ke empat tanpa allahyarham.

Al Fatihah.

Ibu dengan nenek tak ikut. Nenek dah kena pening kepala. Ibu pulak tak nak ikut sama sebab tak dak sapa nak jaga kembar. Nak bawak ke kubur sama, keadaan pulak rasanya tak sesuai. Terlalu panas!

Lepas balik dari kubur, makan lagi. Lepas tu, bertolak ke rumah keluarga Siti di Paya Luboh. Seharian kat sana sampai la malam. Ibu memang dah biasa beraya kat sana. Lagipun saudara Siti semua dah kenal ibu. Sebab tu ibu tak rasa kekok dan boleh saja lepak lama-lama kat situ.

Tengah malam, keluarga Mak Teh dari Putrajaya sampai. Sebelum ke chalet, depa singgah dulu kat rumah serentak pulak dengan ketibaan keluarga Kak Chik, anak MakLong. Riuh rendah sat rumah! Entah pukul berapa family mak teh balik ke chalet pun ibu tak tau, sebab ibu dah tertidur masa menidurkan baby!

Esoknya, ada pesta makan strawberry-coklat kat rumah nenek. Nawwar (anak makteh) bisnes starwberi-coklat kat KL. Dah cuti raya, stok buah masih banyak. Memang rezeki kakak dan kembar la dapat makan strawberi macam makan nasi. Setalam! Makan puas-puas.


Ayah yang tak layan strawberi pun layan sama sebab ada coklat. Zul (suami Nawwar) rajin pulak melayan rakyat-rakyat yang suka makan strawberi ni, tukang cairkan coklat. Hari raya orang makan kuih raya, kami makan strawberi coklat, macam cicah mempelam dengan garam belacan.

Tak tau la berapa puluh biji twin dan kakak makan buah. Mujur tak 'cir-bir'. Mungkin sebab cicah dengan coklat kot kan, ada kelat-kelat sikit hehehehehe

Abang dengan kakak tengah gigih nak cucuk strawberi!

Malam baru kami berjalan raya. Rumah wajib yang mesti di singgah kalau balik beraya di Melaka adalah rumah Mak Midah, sepupu nenek. Kadang-kadang, ibu ni dah rasa macam orang kampung situ. Sebabnya, ibu dah macam kenai semua sedara-mara yang rapat dan rasa dah close sungguh, padahal baru 6 tahun kot kahwin dengan ayah :P

Hari ke 3 kot, kami keKampung Balik Batu, Tanjung Bidara, sebelah kampung ayah, Kampung Padang Kemunting, Pengkalan Balak menziarahi rumah sepupu nenek. First time ibu beraya kat rumak Pakcik Micik ni. Rumah dia betul2 tepi pantai. Memang tak payah pasang kipas angin, menderu angin laut masuk ke rumah. Syurgaaaa...

Tengah lepak kat rumah pakcik Michik, Makndak sekeluarga dari Ipoh pulak sampai. Terus ke rumah Pakcik Michik sebab rumah dah kunci. Lepas makan-makan, terus jalan ke Paya Luboh lagi (ibu memang dah macam orang Paya Luboh, tetiap hari ke sana). Sebelum tu ke rumah mentua Kak Ati (kakak Siti) sebab family Siti semua kat sana. Mak mentua Kak Ati buat open house. Makan lagi!

Makan! Makan! Makan!

Lewat petang baru singgah rumah kampung Siti. Lepas maghrib, baru ibu bertolak balik ke Padang Kemunting. Memang beraya dan berjalan sungguh-sungguh kalau balik ke Melaka ni. Orang sini, memang suka jalan-jalan time raya, kunjung mengunjung. Sekali datang, penuh rumah! Happening habis!

Oklah, lepas ni kalau rajin ibu sambung tulis lagi hehehehe

Daaa....
Related Posts with Thumbnails