Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Thursday, November 8, 2012

Once Upon A Time

Assalamualaikum.

Semalam ibu menonton tv seperti biasa. Tapi sedikit luar biasa sebab semalam ibu layan siri baru di Channel 5 (TV Singapura). Dah lama tak layan cerita bersiri omputeh, tapi semalam tersangkut balik sebab ceritanya cerita fantasi.

Ceritanya bertajuk Once Upon A Time. Watak fantasi macam Snow White, Prince Charming, Rumplestiltskin dan Evil Queen yang jahat dah ada. Bila ibu google rupanya akan ada banyak lagi watak yang akan muncul, Red Riding Hood dan Pinochio pun ada. Syok-syok! Yang lagi best sebab kat Channel5, siri ni back 2 back, yakni 2 siri terus menerus!

Dan yang paling penting, sebenarnya siri semalam yang ibu tengok adalah season 1 yang released on October last year. Seoson 2 dah main September 2012. Tak tau la kat TV8 dah ada ke belum cerita ni! Ibu memang selalu tertinggal kapal rasanya.. hehehehe

Suasana cerita ni bercampur antara dunia fantasi dengan 'real world' di sebuah pekan yang bernama Storybrooke. Pekan tersebut asalnya adalah 'fairy tale world' yang telah disumpah oleh Evil Queen yang berdendam dengan Snow White dan Prince Charming yang bahagia menjadi suami isteri. Kira macam Evil Queen ni nak balas dendam la sebab Prince Charming tak kahwin dengan dia sebaliknya memilih Snow White. Kerana chenta jugak kan!

Evil Queen telah menyerang istana mereka semasa Snow White sedang melahirkan anak mereka tapi Prince Charming sempat menghantar anaknya melalui sebuah almari keluar dari dunia fantasi. Prince Charming telah koma dalam serangan itu.

Lepas Evil Queen lancarkan sumpahan dia, semua penduduk dunia fantasi ke dunia nyata dan mempunyai watak yang lain pulak dan tak ingat apa-apa  lagi tentang dunia lama. Evil Queen jadi Regina - Datuk Bandar Storybrooke. Snow White jadi Mary, cikgu sekolah. Prince Charming koma kat hospital! 

Evil Queen di Fairy Tale Land

Regina di Storybrooke

Di Pekan Storybrooke, Regina ada seorang anak angkat, Henry yang sangat mempercayai sebuah buku fantasi yang diberikan oleh guru sekolah (Snow White). Dia mencari anak Snow White yang telah disembunyikan ke dunia sebenar yang juga ibu kandungnya, Emma berdasarkan buku tersebut.

Mary di Storybrooke
Snow White di Fantasy Land!
Henry dalam rawatan sakit jiwa sebab terlalu obses dengan watak dalam buku yang dia baca. Dia yakin ibu angkatnya adalah Evil Queen dan hanya Emma saja yang boleh musnahkan sumpahan Evil Queen! Orang lain kat Storybrooke tu semua dah macam kaku dan takut dengan Regina yang sangat berkuasa kat situ.

Penceritaannya sekejap dunia fantasi, sekejap kat Storybrooke. Baru 2 siri dah rasa menarik. Kalau lambat sangat nak habis dan menunggu, terpaksalah meminta jasa baik kekasih hati ku untuk meng'download' siri ini. Boleh kanda? hehehehe

Season 1


Ibu suka cerita fantasi macam ni. Selalu tunjukkan orang baik-baik kalah dulu dan kena buli. Pengajarannya mudah - Kita tak perlu beria-ia melawan pun. Biar saja yang jahat terus berdendam dan menghentam. Akhirnya diri sendiri mereka yang terkorban dalam dendam yang mereka ciptakan!

Peace,no war!

1 comment:

Nurul said...

yea..yea..suker gak..ingat tak dolu ada citer macam nih...the 10th kingdom..best gak..

Related Posts with Thumbnails