Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Wednesday, October 17, 2012

Tips sihat

Assalamualaikum.

Hari ni hari Rabu. So, ibu nak apply Wordless Wednesday untuk entry kali ni. Harap perkongsian ini berguna buat semua pembaca blog ibu. Ibu share kat sini selepas ibu dapat email dari one of my colleague. 

Let the pictures tell a story!

  Ok. Tata...

Sunday, October 14, 2012

My Cik Ted

Assalamualaikum.

Sekejap saja dak masuk mid Oktober. Tak lama lagi dah nak raya haji. InsyaAllah, raya haji ni, seperti biasa ibu akan balik ke Kedah. Sungguh tak sabar rasanya nak balik kampung.

Last balik pun masa 1 April hari tu sebab tok ibu sebelah abah meninggal dunia. Hari ni balik Kedah, esok terbang balik ke selatan. Tak sempat nak ke mana-mana. Kalau tak sebab hal-hal yang emergency, memang setahun sekali saja ibu balik Kedah. Apa nak buat kan.....

Melalut pulak ek hehe. Tajuk lain, entry tulis lain hahaha.

Oklah, sapa yang tengok Adam dan Hawa mesti tau kan yang Ain ada teddybear besar hadiah dari Am! Teddybear yang Ain usung ke sana sini, marah-marah kat Am pun bawak sampai ke Perth kan! hehehe

Itu Cik Ted Ain. Ibu pun ada Cik Ted jugak! hahahaha Nak jugak kan sama dengan Ain, konon nak menghayati la katakan. Cik Ted ibu ni ayah bagi dah lama. Tapi masa tu ibu tak bagi nama apa-apa pun. Now nama dia cik Ted jugak lah hehehe Nak jugak sama! (^_^)

Perkenalkan, ni la Cik Ted ibu....

.

.

.

.

.

.

.



Cik Ted ibu ni tak la sebesar Cik Ted Ain. Walau dah lama ayah hadiahkan Cik Ted ni tapi masih ok lagi sekalipun dah jadi belasah anak-anak.

Cik Ted ibu ni tak payah besaq-besaq, sebab Cik Ted original ibu dah cukup besaq heheh Lebih sepemeluk ibu tau! hahaha 

Korang ader? :p

Tuesday, October 9, 2012

Hari ini 4 tahun yang lalu...





Tokwan (datuk) saya telah kembali ke rahmatullah lebih kurang jam 950 malam pada tarikh 9 Oktober 2008. Saya berada di sisinya hingga habis nyawanya. Bersama-sama saya ketika itu mak, mak lang, mak njang, pakcik, paksu dan tok (nenek) saya. Pakcik memimpinnya mengucap dua kalimah syahadah, sementara saya dan mak membaca yassin bersama-sama. Mak njang terhenti dipertengahan bacaan kerana terlalu sedih melihat wan yang sedang bertarung dengan maut walaupun dia hanya melihat dari belakang. 


Malam itu sebelum ajalnya, saya bersama mak dan maklang berada di sisinya. Saya memegang tangan kiri dan mak lang memegang tangan kanannya sambil mengusap perutnya yang tegang. Sesekali dia menggenggam kuat tangan saya, dan saya tahu ketika itu dia sedang menahan sakit di dalam perut. Dia membuka mata bila anak saya Nur Faaqihah menepuk-nepuk lengannya. 


Tokwan hendak mengubah posisi badannya, mengiring ke kanan. Kami membantu mengubah posisi mengikut kehendaknya. Saya mengusap pinggangnya agar hilang lenguh. Mak membaca selawat syifa sambil menghembus ke kepala dan dadanya. Selepas meneguk air, tiba-tiba beliau sesak nafas. Mak lang terkocoh-kocoh memanggil paksu dan pakcik, hanya itu dua anak lelaki yang beliau ada. Mak terus mencapai surat yassin dan membacanya. Saya bangun mengambil wudhuk dan ikut membaca bersama mak. Dipertengahan bacaan yassin kali kedua, beliau menghembuskan nafasnya. Saya nampak seperti dia tertunduk sambil menguap. Dan badannya yang saya pegang sepanjang bacaan yassin menjadi sejuk. 

Manusia hanya merancang Allah yang menentukan. Walaupun saya jauh dari keluarga namun saya berpeluang bersamanya hingga akhir hayatnya. Saya tidak menjaganya secara total namun ada juga masa-masa yang saya luangkan bersamanya hingga saat-saat akhir. 

Petang itu, saya dan mak berbincang hendak memasak bubur yang sedikit istimewa untuk wan pada esok harinya. Biasanya beliau makan bubur nasi kosong. Saya bercadang hendak memasak seperti bubur yang saya masak untuk Faaqihah, ada sayur dan isi ikan kemudian akan dikisar. Pasti lebih menyelera dan menyihatkan. Apakan daya, hajat kami tak kesampaian. 

Moga Allah menempatkannya di kalangan orang-orang yang beriman dan beramal soleh. Al Fatihah. 


♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥



Assalamualaikum.

Tulisan dan gambar di atas itu, ibu tulis 4 tahun yang lalu,  di malam perginya seorang lelaki yang punya tempat dalam hati ini. Walaupun semasa hayatnya, ungkapan 'sayang' tidak pernah terpancul dari mulut ini, tapi dia adalah seseorang yang istimewa di hati semua ahli keluarga.

Wan punya karektor yang tersendiri. Kuat semangat dan yakin dengan apa yang dia lakukan walaupun dia hanya seorang anak kampung dan tidak berpendidikan tinggi. Dia membina nama keluarga dengan penuh cekal sehingga dia pernah berpesan agar menjaga nama keturunannya.

"Jaga, jangan bagi ada titik hitam dalam keluarga kita!" - itu ungkapan yang masih terngiang-ngiang di telinga ibu hingga detik entri ni ditaip. Mungkin selagi hayat dikandung badan atau mungkin selagi akal ini masih waras mengingat.

Ibu adalah seorang cucu yang kuat memberontak dan ibu adik-beradik adalah cucu yang tinggal bersebelahan rumahnya. Setiap gerak laku dan perbuatan kami akan menjadi perhatian wan. Keluar dengan siapa, balik pukul berapa, cara sidai baju, cara basuh pinggan hinggakan cara senduk nasi pun diperhatikan. Wan memang teliti!

Kadang-kadang ibu penat menjadi bahan teguran. Buat macam ni, buat macam tu. Tak boleh itu, tak boleh ini. Sedangkan cucu-cucu yang lain bebas berbuat sesuka hati sebab tinggal jauh dari kampung. Sekali sekala pulang, pasti jadi kesayangan dan akan dilayan itu dan ini.

Tapi, bila wan dah tiada, baru kita akan menghargai. Itu memang adat. Ibu baru dapat merasakan betapa bertuahnya ibu menjadi bahan wan. Ibu hargai teguran wan akan cara basuh pinggan. Ibu hargai teguran wan akan cara cedok nasi dari dari periuk. Cara sidai baju yang betul kerana dari itu sudah boleh dinilai - perempuan itu rajin atau penyegan. 

Ibu bersyukur, kerana ajaran wan itulah membezakan ibu dengan remaja lain dalam banyak hal. Dalam kelompok remaja seusia, orang-orang tua sedikit pelik bila cara kerja ibu macam orang tua dulu-dulu, tak seperti anak mereka. Inilah berkat didikan tak formal wan yang membentuk karektor kami.

Hari ini, sudah 4 tahun wan meninggalkan anak-cucu dan cicitnya. Tapi, ibu yakin wan tenang di sana kerana wan meninggalkan legasi anak-anak yang soleh dan solehan, ilmu wan yang bermanafaat pada kami dan bantuan wan yang banyak pada yang memerlukan  semasa hayatnya.


 Suku anak-cucu-cicit dikuburan pada Aidilfitri lepas.


Awal Oktober ini, hati ibu tiba-tiba sayu, walaupun dalam seronok melayan Adam dan Hawa. Puas ibu mencari kenapa? Suatu malam ibu bermimpikan wan. Bila terjaga, ibu lupa akan isi mimpinya, tapi ibu pasti, wan adalah antara entiti yang wujud dalam mimpi ibu malam itu. Yang pasti, wan kelihatan sihat sempurna, seperti hayatnya.

Adakah wan datang menjenguk ibu, cucu perempuannya yang pertama, yang menjadi bahan usikan ketika kecilnya dan bahan tegurannya takala sudah dewasa. Allah maha kuasa.

Al-Fatihah buat wan!


Monday, October 8, 2012

Sekeluarga dah kena virus!

Assalamualaikum.

Sesungguhnya seisi rumah ibu telah terkena serangan virus Adam dan Hawa. Dari ibu (yang sudah semestinya), hinggalah ke kakak dan kembar. Ayah pun terkena tempias jugak. Dialah tukang pengumpul 'virus' yang menyebabkan seisi rumah terkena!

Ayah memang suka tunjuk macho konon tak layan sangat la drama-drama ber'jiwa' ni. Sama macam Nora Elena dulu. Konon tak ambik port. Sekali, dia yang pulun senyap-senyap kat atas rumah hahahaha. Balik kerja, ngadap pc meng'download' episod-episod yang ada.

Masuk minggu ni, dah 2 minggu ibu tak balik ke Kota Singa. Nenek balik Melaka, jadi ibu sekeluarga duduk saja kat rumah. Dapatlah ibu kemaskini rumah atas dan bawah. Lenguh kaki jalan sana sini, habis kematu jari jemari ibu yang mulus, cuci itu dan ini.

Sambil kemas rumah pun, Adam dan Hawa terpasang di tv menemani ibu bekerja. Terukkan! hahahaha Dulu masa belajar, ibu akan pasang vcd Ali Setan sambil baca buku. Gitulah perangai ibu sejak dulu kalau dah fanatik pada sesuatu.

Ayah pulak dah download OST Adam dan Hawa, Muara Hati. Adoiiii....saja kan ayah nak 'perangat' ibu anak beranak. Kakak, asal bangun pagi je nak dengar lagu. Dah tu, ulang-ulang tak tau berapa puluh kali. Kalau TV tu boleh cakap, mau dia menjerit bagitau bosan! Hahaha


" Ibu, kakak sukkkaaaa la lagu ni ". Dia punya penekanan kat suka tu dasat. Sampai terpejam-pejam mata.

Bila dah dok ulang-ulang, twin pun sampai dah boleh hafal. Yang cepat dapat, si adiklah! Abang jenis booo layan sikit. Sekali sekala saja dia akan tiru adik. Adik yang sungguh-sungguh nyanyi siap dengan gaya lagi.

" Demi cinta dalam hatimuuuuuu"... Adik tengah nyanyi part korus!

Minggu lepas episod last 24. Banyak scene kat Mekah dan Madinah. Terus hati ni bertambah meronta-ronta nak ke sana. Bukan sebab drama ni membuatkan ibu nak ke sana. Hajat kat dalam hati ni dah lama dah ada.

Lepas dok ulang tengok episod 24 tu, teruih call maktok kat Kedah tanya plan Umrah famili yang dirancang tahun depan. Kalau dengar cara tu, macam jadi tapi tak tau la kan. Maktok kata, buat solat taubat banyak-banyak dari la, mohon Allah mudahkan semuanya untuk ke sana.

Selain scene kat Mekah, Adam dan Hawa pun ada shoot kat Perth. Dok tunggu ayah nak bawak ibu ke sana, tak tau la bila walaupun atuk kembaq ni dah memang ada pun kat situ.  Tapi twin pun kecik lagi. Pengalaman bawa depa naik flight dulu masih ibu ingat. Dari Penang sampai Johor, menangis tak berhenti. Kalau pi Perth depa buat lagu tu, jenuh ibu! Mau kena bagi depa makan ubat batuk dulu hahaha

Tapikan, kalau ayah 'on' nak bawak ibu dan anak-anak ke sana, ibu akan melatih depa dengan sungguh-sungguh untuk berkelakuan baik di dalam kapal terbang! (^_^) Promise!!!

Lama lagi virus ni akan menyerang famili ibu. Separuh kisah pun belum ni, semua 80 episod, now baru 24. Sapa rajin, tolong kira sat bila drama ni nak habis! Walaupun dah tau ending drama ni macamana, tapi tetap nak tunggu jugak kan! Dasar kemaruk! hahaha



Wednesday, October 3, 2012

Demam ADAM & HAWA

Assalamualaikum.

Sebelum terus menulis, ibu nak buat pengakuan siap-siap! Ya, ibu adalah peminat lakonan Aaron Aziz tapi bukan semua lakonan dia ibu suka. Cuma untuk watak-watak 'nakal' dan romantis saja kot. Kalau lawan-lawan macam filem yang dia jadi gangster baik tu, ibu dah tak minat! Takat layan mata saja, boleh laa...

Ibu suka gaya lakonan dia yang bersahaja dan natural. Lontaran skrip yang beliau lakonkan bersahaja macam cara dia bercakap dibelakang camera (macam la pernah cakap dengan dia in person hahaha)

Ibu paling suka ekspresi muka dia dalam menghayati watak pada setiap scene, sama macam dia bersahaja waktu melodi interview dia kes dengan Zed Zaidi dulu. Cool menjawab soalan dengan kening "kedut tak berapa kedut" walaupun kena kutuk 'kow-kow'!

Ada kawan ibu kata, ibu fanatik dengan Aaron Aziz. Ya ka? Ibu selalu bagitau yang ibu minat dengan watak yang dilakonkan, bukan orangnya. Hahaha denial ok!

Ibu pernah 'gila' dengan watak Seth Tan yang dibawa oleh Aaron dalam Nora Elena dan terkini Adam Mukhriz dalam Adan dan Hawa. Watak Haris dalam Ombak Rindu langsung tak masuk ke 'jiwa' walaupun filem romantik dan dilakonkan oleh orang yang sama.

Watak Haris tu nampak tak natural dan lontaran skrip Aaron dalam filem tu kaku dan agak kayu. Kena pulak dengan Maya Karin yang memang 'kureng' dan ucapan dialog yang macam baca buku. Memang tak masuk ke jiwa walaupun sana sini orang dok puji dan berlenang ayaq mata dek menghayati kisahnya. Mungkin pengaruh lagu yang membuatkan orang terbuai dengan filem tersebut.

Semasa Astro mula menayangkan drama Adam dan Hawa, ibu hanya mendengar saja kawan-kawan kat ofis dok bercerita. Ibu tau drama ini mungkin akan meletup sama seperti novelnya jika apa yang ada di dalam novel tu berjaya dilakonkan dengan baik. Ayat Aisya Sofea memang mendayu-dayu, kalau boleh diterjemahkan dengan sempurna dalam lakonan, perghhhhh...cair!

Ibu minta ayah download drama ni bila dah masuk episod yang ke 17. Ibu mulanya tahan diri tak nak mula menonton lagi. Kumpul dulu kasik banyak, nanti layan secara marathon. Lagi satu, drama ni ada 80 episod, kang kalau dah layan dulu then stok dah habis, kan dah tak seronok. 

Tapi dek kerana bualan kawan-kawan kat pejabat dan FB, ibu langgar pantang. Bila dah mula dah tak boleh berhenti. Satu episod habis, sambung satu, habis, sambung lagi. Berhenti pun sebab dah tengah malam pun anak-anak tak tidoq lagi sebab sama-sama dok melayan.

Esok malam, sambung lagi, dan lagi dan lagi. Sampailah habis 17 episod. Lepas tu ternganga sebab kena tunggu esoknya baru ada episod yang malam tadi kat Astro di upload kat mana-mana! Adehhh....penantian memang menyiksakan. Sama macam seksanya Am menanti kemaafan dari Ain...ecehhh!



Pagi tadi, ibu baru layan episod 21. Tunggu 'Aaron Aziz' (hehehehe) ibu balik kerja, kot-kot episod 22 dah ada diupload, pasti buah hati ibu tu akan downloadkan buat isterinya yang terchenta ni. 

Ok, student dah sampai. Jap lagi nak mula kursus pendek - Facebook dan Keselamatan Anda!





Related Posts with Thumbnails