Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Tuesday, January 8, 2013

Hanya kerana seekor cicak

Assalamualaikum.

Minggu ni kuliah dah bermula, maka hari-hari bertenang dan relax pun berakhir. Episod kalut dengan kelas sampai makan pun tak dan akan kembali lagi. Tapi bila hidup kembai kalut, semangat nak update blog pun tinggi. Mungkin bila bertambah kalut, otak makin aktif berfikir dan semangat pun makin tinggi! Barangkali...

Ok, back to the topic.

Baru-baru ni (tak baru la jugak), tv ibu yang ayah belikan sebagai hadiah birthday ibu dulu tiba-tiba rosak. Ikut cerita ayah, tiba-tiba elektrik kat rumah blackout. Ayah ingatkan satu taman tak dak letrik. Tergerak hati ayah nak check fuse box tu, rupanya ada trip.

Ayah tolak balik suis ke atas, terus suis tu ter'tendang' lagi. Ayah pun cabut plug tv sebab itu yang terdekat then ok. Bila pasng balik tv, ulang lagi benda yang sama. Confirm tv punya hal. Lagi bertambah confirm bila ada bunyi "hhzzzz" statik letrik kat tv tu bila di 'on' kan.

Frust ibu bila ayah kata tv rosak. Mujur tv lama yang CRT masih ada dan ok dan ada kat hall atas. Ibu call Samsung Center mintak nombor phone service center kat JB. Ibu tau ada kat Taman Molek sebab ibu dah pernah sampai ke sana. Dia pun bagi nombor. Call tak berangkat.

Last terpaksalah ibu call kedai yang tempat ibu beli dulu. Punyalah geledah cari resit pembelian, maklumlah dah lama kan, rasanya beli tv tu masa ibu mengandung twin kot. Jumpa la resit kat dalam dashboard kereta. Call kedai bagitau. Esoknya ada staff Samsung yang call. Rupanya, warranty dah habis. Kalau repair kenalah bayooo!!

Melalui call saja, staff tu dah tau problem tv tu adalah power supply. Dia kata kena order barang dulu, dalam seminggu sampailah. Penantian memang menyeksakan. Masa tu pulak time Malaysia lawan semi ke dua Piala Suzuki. Dengan penuh tabah, ibu menonton tv yang penuh titik-titik!

Jumaat lepas Gan, staff Samsung tu call ibu bagitau sparepart dah sampai. Hoyeh..hoyeehhh. Mujur kena time rehat, bergegas ibu balik kemas rumah. Hahahaha mau pengsan Gan tengok rumah bersepah!

Sedang elok je rumah berkemas, Gan sampai. Selamat! Mass dia buka skru tv tu, dia confident bagitau "ni mesti ada cicak yang masuk. TV ni susah nak rosak kalau bukan sebab cicak atau lipas." Pakar kan! Tak tengok lagi dah tau sebab apa!

Bila dia angkat board yang bahagian power supply, kelihatanlah seekor cicak yang merengkok melekat kat situ. Da kering pun!

Ini cicaknya

Tukar saja board tu, dia skru balik. Rupanya tv LCD macam ni ada 2 board saja walaupun size besaq gedabak. Satu kat power supply, satu kat bahagian controller on/off tu. Kalau rosak, tukar satu board tu saja.

Ni board power supply yang dah ditukar

TV ibu kekurangan penutup kat bahagian bawah. Dulu pasang tv tu letak atas almari, bila dah gantung kat dinding, kaki kat bawah tu di cabut. Rupanya ada penutup untuk tutup tapi ntah mana benda tu ibu tak perasan. Gan tolong tutup dengan masking tape. Bolehlah, janji cicak tak masuk lagi.

Sebab cicak seekor, kos yang perlu dibayar RM300++. Ada sen-sen kat belakang, minta waive pun tak dapat! Hahahaha harga syarikat katanya!

Gan sedang tampal lubang yang jadi laluan cicak!

2 comments:

shazrina said...

memang mencari maut btol cicak tu ..hehe salam kenal ye

Zakiyah Zainon said...

shazrina : hehehe maut datang tanpa diundang! salam perkenalan jugak...TQ sudi singgah! ;)

Related Posts with Thumbnails