Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Friday, January 11, 2013

Senduk bukan sebarang senduk

Assalamualaikum.


Sudah 11 hari di tahun baru. Pada yang ada azam, macamana? Dah implement atau masih teragak-agak nak memulakannya. Kalau benda yang positif, jangan tangguh-tangguh. Kita tak tahu sampai bila hayat kita ada.

Ok. Kat atas tadi bolehlah diterjemahkan sebagai set induksi walaupun tak matching dengan tajuk entry hahahaha. Kalau ROS (Rancangan Orientasi Sekolah), mesti supervisor komen set induksi tak membina dan merangsang minda :P

Hari ni ibu nak share kisah ibu tentang masak memasak. Sesungguhnya ibu bukanlah pandai sangat bab-bab memasak ni. Tapi kalau dah nama pompuan apatah lagi bila dah jadi ibu, hat tak pandai pun kenalah buat-buat pandai. Kalau idak, jenuh cari duit le asyik nak makan kat kedai :P

Masa remaja dulu, ibu memang agak malas ke dapur. Maklumla duduk asrama. Kalau balik rumah, cover tidur tu 2 hari 2 malam pun tak pernah rasa puas. Bangun pukui 10, makan, lepas tu lena. Bangun tengahari mandi, makan lepas tu tengok tv kemudian lena. Memang macam satu penyakit.

Tapi disebabkan maktok adalah tukang masak yang 'pro' dan ibu yang suka potpet kalau anak malas, maka selepas kena marah dan paksa, ibu kena jugak turun ke dapur. Menu orang kampung macam ibu ni simple. Kari, pajeri, goreng sayur, sup, goreng ikan. Takdak la menu yang pelik-pelik. tapi yang wajib ada sambal belacan dan ulam!

Berkat jerih perih maktok memaksa ibu, maka adalah sikit-sikit ilmu dan bakat maktok yang meresap ke dalam badan ibu ni. Bila dah nikah dan ada keluarga sendiri, barulah bakat yang maktok asah dulu tu berguna. Perrghhh..mujuq kena paksa kan! Tapi zaman sekarang ni, resepi di hujung jarikan! Rajin dengan tidak saja nak masak.

 kuah mee siam
Kari ikan kot
Pajeri terung
Kuah spagetti

Tomyam campoq
Kari ayam untuk cicah dengan roti jala

Itu antara contoh menu-menu simple yang ibu biasa masak untuk hidangan keluarga. Perasan tak entiti yang sama dalam setiap gambaq tu - senduk. Senduk ibu bukan sebarang senduk tau. Tak boleh dapat kat pasaran punya. Ala-ala senduk hikmat gitu.

Ibu pun tak perasan keistimewaan senduk ini sehinggalah ditegur oleh kawan ibu dengan nama senduk klasik. Memang klasik! Kat rumah ibu di kedah pun, rasanya masih ada senduk macam ni. Senduk buatan sendiri.

Kayu yang digunakan untuk buat senduk ini adalah dari batang pokok limuni. Ibu suka makan pucuknya. Kelat-kelat tapi sedap kalau dicicah dengan sambal belacan. Pada yang tak biasa makan, memang payah nak telan. Nak awet muda katanya..telan sajala..hehehehe

Rupa daun pokok limuni - gambar hasil google.
Paling istimewa senduk ini dibuat oleh maktok. Jauh dari Kedah maktok bawak masa mula-mula ibu pindah masuk rumah baru. Mendalam tu maknanya bila dapat hadiah senduk. Walaupun tak berharga dari sudut ringgit, tapi itulah harapan yang maktok suarakan tanpa kata-kata supaya ibu rajin memasak untuk keluarga sendiri.
 
Maktok jangan bimbang, anak mak ni memang rajin pun sebenaqnya. Walaupun masa remaja selalu kena kutuk tak pandai masak, tapi dalam diam ibu tau sedara mara mengakui ke'terra'an ibu dalam resepi tertentu. Kalau tak, takkan setiap kali raya mesti pakat serbu ke rumah ibu cari menu utama - soto! 

Bila ibu dah pindah ke Johor, maktok ambik alih menu tahunan ibu. Terpaksa maktok call ibu tanyakan resepi sambal kicap yang selalu membuatkan mereka yang menjamu selera ter'suutt-suttt' kepedasan tapi tetap menambah sampai puas makan.
 
Adik-beradikku...sila la akuinya!Kan...kan..kan.. hahahahaha

3 comments:

Nieda ramly said...

best layan soto kuih kicap

nea lopah said...

special senduk ni, kalau kena curi mau menangis Tuan nye..hehe
Salam perkenalan jemput jenguk n ikuti blog Sy, nabihahsejutarasa.blogspot.com

azieazah said...

Kalu orang lama hadiahkan senduk, memang la mendalam maknanya. Kompom la soh rajin turun ke dapur memasak. Memang betul, kalu barang dapur tu spesel, nak masak rasa semangat!

Related Posts with Thumbnails