Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Wednesday, January 16, 2013

Tak ramai manusia yang macam ni!


Assalamualaikum.

4 hari tiada entry. Ibu sedikit busy dengan kelas dan subjek baru yang memang agak asing buat ibu. Semester ini, ibu diberikan tugas mengajar programming Java dan Netbeans. Never say no kan! Belum cuba belum tahu!

Zaman ibu graduate, Java masih terlalu baru! Mujur sedikit pengalaman dengan Visual Basic masih berguna walaupun tidak sepenuhnya. Solution yang ada, ibu perlu belajar sendiri, mencari tutorial dan berguru dengan pakcik Google! Doakan ibu berjaya! 

Ok, seperti biasa! Set induksi langsung tak kena dengan tajuk entry.

Kisah ni dah lama. Ibu selalu singgah ke sebuah blog seorang wartawan surat khabar. Tulisan yang bersahaja membuatkan ibu suka mengikuti tulisannya tentang kisah peribadi selain pengalamannya sepanjang menjadi wartawan.

Satu hari, beliau ada menceritakan tentang seorang sahabatnya yang yang dulu ala-ala rockers tapi kini telah berhijrah. Katanya, sahabatnya tu ada cara tersendiri berdakwah. Sahabatnya yang dikenali sebagai Ayie menghasilkan album sendiri dan memberikannya secara percuma kepada siapa saja yang nak!

Tak ke gila tu! Kalau orang lain, sibuk simpan duit nak beli itu ini, nak jalan sana sini. Tapi si Ayie ni pulak, habiskan simpanan untuk rakam album dan bagi percuma, siap sampul dan kos pos pun ditanggung! Ada jugak kan manusia yang macam ni. Bukan sekali, dah 2 album dia buat macam gini!

Disebabkan blogger ni mention Ayie akan bagi free saja albumnya, ibu pun menjejak Ayie di FBnya. Benda free kan? Ketaq-ketaq kepala (kata orang Kedah) ibu add Ayie di FB. Mulanya, ibu masej Ayie bertanyakan albumnya yang disebut-sebut oleh rakannya di blog. Sedih, sebab tiada jawapan. Errrm... mungkin dah habis kot!

Tak lama lepas itu, Ayie update statusnya di FB, minta sesiapa yang mahukan albumnya untuk memberikan alamat surat menyurat terkini untuk di poskan albumnya. Tak lama kemudian, sampailah sampul yang ditunggu-tunggu.


Dapat je sampul tu, terus ibu pasang cd di pc opis (ibu gunakan alamat pejabat). Seorang kawan ibu membelek-belek cover cd dan membaca lirik yang tercatat di dalamnya sambil bertanyakan tentang lagu yang sedang di dengarnya.

"Akak! Tak nak la saya dengar...sedih saya!". Kata kawan ibu sambil mencampakkan cd cover di atas kerusi.

"Awat?". Ibu kehairanan.

"Sedih saya baca lirik dia. Dah la saya ada ayah saja..cerita pasal bila ayah takdak pula". Jelas kawan ibu yang terus mengelap airmatanya yang keluar.

Tergelak besar ibu dan kawan-kawan yang lain. Adusss...betapa lirik yang ditulis mampu membuatkan kawan ibu tu menangis, mungkin sebab bawaan anak yang dikandungnya jugak! 

Kini CD tersebut menjadi kegilaan anak-anak ibu, sampaikan ibu terpaksa bagi alasan lain untuk dengar radio atau tukar cd lain. Lagu lain depa tak suka, yang asyik di ulang-ulang track yang pertama saja. Kalau radio tu boleh bercakap, mau dia menjerit bagitau bosan.

Walaupun CDnya percuma, tapi album Ayie bukanlah album asal boleh saja. Audio rakamannya tetap taraf pro, dihasilkan di studio dengan pemuzik dan ada mastering. Tapi albumnya bukan pasal putus cinta! Lebih kepada kasih sayang, ketuhanan dan nasib Palestin juga!

Walaupun lagu-lagunya tidak diputarkan di station radia yang glemer, ada beberapa kali ibu dengar lagunya berkumandang di radio IKIM. Yerlah kan, dah lagu yang tak dak cintan cintun sawan tangis frust bercinta, mana dapat layanan yang sepatutnya. Radio IKIM sajalah yang selalu ada pun.

Doa ibu, moga Ayie berjaya dalam cara dakwahnya yang berbeza. Dan dalam albumnya, ada sebuah lagu di mana beliau berduet dengan Hazami! Sebab Hazami tu adik dia...hehehe

Sapa nak, add Ayie di FB Azhary Ayi...

1 comment:

azieazah said...

Pertama kali dengar nama Azhary Ayie ni..

Menarik cara beliau berdakwah.

Related Posts with Thumbnails